Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,5933 % 0.35
EURO 34,8180 % 0.19
GRAM ALTIN 2.507,74 % 0,94
ÇEYREK A. 4.100,16 % 0,94
BITCOIN 2.125.026 3.466
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 19°
Google News

BİNGÖL’DE 26 KÖY 3 MAHALLE KARANTİNAYA ALINDI

Bingöl’de bir vatandaşa ait işletmede LDS hastalığının tespit edilmesi nedeniyle 3 mahalle ve 26 köy karantinaya alındı.

Son Güncelleme :

25 Temmuz 2018 - 12:11

BİNGÖL’DE 26 KÖY 3 MAHALLE KARANTİNAYA ALINDI

Bingöl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “13.07.2018 tarihinde Bingöl İli merkezdeki bir yetiştiricimize ait bir işletmede Sığırların Nodüler Ekzantemi (LSD) hastalığı tespit edildiğinden dolayı bazı mahalle ve köylere ikinci bir emre kadar kordon ve karantina işlemleri uygulanmaya başlanmıştır. Bu sebepten ötürü yetiştiricilerimizin hayvan alım satımlarında ve sevk işlemlerinde  mağduriyet yaşamaması adına il müdürlüğümüzden bilgi almaları ve hastalığın önlenmesi amacıyla azami dikkat göstermeleri rica olunur” denildi.


KARANTİNAYA ALINAN KÖYLER

 

Karantinaya alınan köy ve mahalleler şunlar:


Akdurmuş, Haziran, Aşağıçarşı, Aydınsu, Bahçelievler, Güveçli, Yeşilköy, Sancaklı, Küçüktekören, Çukurca, Alibir, Büyüktekören, Zeynep, Yukarıakpınar,  Çiçekdere, Ormanardı, Sarıçiçek, Gözer, Kurudere, Topalan, Ağaçyolu, Çiçekyayla, Ardıçtepe, Aşağıakpınar, Düzyayla, Kaleönü, Ekinyolu, Üçyaka, Çeltiksuyu, Aşağıçarşı.

 

LDS HASTALIĞI NEDİR?

 

Uzmanlar LDS hastalığını şöyle açıklıyor:

 

Halk arasında “Afrika Hastalığı” olarak bilinen sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığı (Lumpy Skin Disease)  koyun keçi çiçeği virüsü ile çok yakın antijenik ilişkiye sahip capripox virüsüdür. Ülkemizde “ihbarı mecburi hastalıklar” kategorisindedir. Bulaşma, sivrisinek, kene ve sokucu sinekler aracılığıyla ve daha az olarak direkt temas ile şekillenmektedir. Patlamış deri lezyonları, tükürük, burun akıntısı, süt ve infekte hayvanın semeni ile de bulaşma gerçekleşmektedir.

 

Virüsün sığırın vücuduna girmesinin ardından ilk bulgular 6-9. günlerde ortaya çıkmaya başlar. Hastalık yüksek ateş, iştahsızlık, deride tipik olarak görülen 0,5-7 cm çapında nodüller, salya, gözyaşı ve burun akıntısı şeklinde, mastitisin geliştiği durumlarda ise süt veriminde azalma, yavru atma ve 5-10 oranında ölüm ile sonuçlanabilmektedir.

 

İştahsızlık sebebiyle hızla şekillenen kilo kaybı yaşanabilir ki bu durum yüksek ateşin yanı sıra ağız ve sindirim kanalında da şekillenen nodüllerden kaynaklanabilir. Bu bulguların tamamını görmek her zaman mümkün değildir. Sağlıklı hayvanların 50’si hastalığı bulgu göstermeksizin atlatır. Bu sebeple, bulgu göstermemekten – ölüme kadar değişen skalada bu klinik bulguların görülebileceği unutulmamalıdır.

 

Sağlıklı hayvanlarda aşılama,  karantina ve kontrollü hayvan hareketleri hastalığın yayılmasını engelleyecektir. Hasta hayvanların itlaf edilmesi diğer hayvanlar için muhtemel bulaşma kaynağını ortadan kaldırmak anlamına gelmektedir. Otomatik enjektörle yapılan aşılamalar sırasında iatrojenik olarak hasta hayvandan diğerlerine mekanik bulaşma olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.


YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.