Tatvan-Palu güzergâhının bakım, onarım ve yenileme faaliyetlerini yürüten Türkiye Devlet Demiryolları 5. Bölge (Malatya) Müdürlüğü bünyesinde çalıştırılan geçici işçiler, çalışma koşullarındaki düzensizliğin giderilmesini istiyorlar.
“HER DEFASINDA AYNI İSİMLER…”
Geçici işlerin 5 ay 28 gün çalıştırılmasını ön gören düzenlemeye rağmen, her yıl 15 günlük ya da haftalık afet onayı alınmasını eleştiren Türk-İş Türkiye Devlet Demiryolları 5. Bölge Temsilcisi İzzet Açıkbaş, kıdem durumlarına göre yapılan alımların, kısa vadeli onaylar nedeniyle ciddi haksızlıklar doğurduğuna da dikkat çekti.
Kıdem durumlarına göre yapılan sıralama nedeniyle çalışma gün sayısı düşük olan geçici işçilere neredeyse yıl içerisinde hiç sıra gelmediğini anlatan Açıkbaş; “Normalde kanunen bir geçici işçi, 5 ay 28 gün çalıştırılır. 6 ay çalıştırılamaz. Çünkü 6 ay çalıştırıldığında kadro hakkı doğuyor. Bunun için 5 ay 28 gün sonra çıkış verilir. İhtiyaç varsa, ikinci bir onayla yeniden çalıştırılabilir. Fakat bizler için bu husus pek de geçerli olmuyor. Yaklaşık 400 geçici işçi 5. Bölge müdürlüğü bünyesinde istihdam ediliyor ama bunların büyük bir çoğunluğunun 5 ay 28 günlük süresi dolmuyor. Çünkü alımları 5 ay 28 güne göre yapmıyorlar. Bir haftalık ya da 15’er günlük alımlar yapılıyor. Alımlar da kıdem durumuna göre yapılınca, haliyle sürekli aynı döngü ortaya çıkıyor ve gün sayısı düşük olana neredeyse hiç sıra bile gelmiyor. Bunun, bazı yetkili kişilerce bilinçli yapıldığı, kendi yakınlarına olanak sağlama çabasından kaynaklandığı kanaatindeyiz” dedi.
“ADALETSİZLİK GİDERİLMELİ”
İhtiyacın belirlenip çalışmaların buna göre şekillendirilmesini ve onayların kısa vadeli değil, 5 ay 28 gün esaslı yapılmasını isteyen Türk-İş TCDD 5. Bölge Temsilcisi İzzet Açıkbaş; “Burada çalışmış 400 civarı geçici işçi var. Kısa vadeli onaylarla sürekli aynı kişiler çalıştırılıyorsa, burada ciddi bir adaletsizlik var demektir. Bunun ortadan kaldırılması için TCDD 5. Bölge Müdürlüğü’nden talebimiz, yıl içerisinde çalıştırılması gereken 400 kişiyse şayet, bunları 200’er kişiler halinde 5 ay 28’er günlük periyotlarla çalıştırsınlar. Haliyle herkes çalışmış olacak. Kısa vadeli onaylar, afet durumları içindir. Oysa yenileme çalışması yapılıyor. Haliyle afet durumundan söz etmek mümkün değil. Bahsettiğimiz şekilde çalıştırılacak kişi sayısı ikiye bölünüp herkese çalışma imkânı tanınırsa, kimsenin başka bir beklentisi olmaz” diye konuştu.
“SİYASİ VE BÜROKRASİNİN MÜDAHALESİNİ BEKLİYORUZ”
Yıllardır bu alanda çalışan geçici işçilerin tek beklentilerinin sigorta gün sayılarının artması olduğuna işaret eden Açıkbaş, işçilerin prim gün sayısı üzerinden emekli olduğunu, 60 yaşına kadar prim gün sayısını arttırıp iyi bir emeklilik hakkı kazanma hayallerinin bulunduğunu da söyledi.
Açıkbaş; “Bu adaletsizlik giderilmediği taktirde birçok kişi neredeyse emeklilik hakkı bile kazanmayacaktır. Buna acil bir çözüm bulunmasını, haftalık ya da aylık değil, 5 ay 28’er günlük onaylarla işçilerin çalıştırılmasını istiyoruz. Bu hususta TCDD Genel Müdürlüğü’nün ve Başbakan Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’ın gerekli müdahalelerde bulunmasını, adil ve herkesin istifade edeceği bir sistemin hayata geçirilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.