belediye baskan adayı ramazan güner Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

belediye baskan adayı ramazan güner
DOLAR 32,3139 % 0.19
EURO 35,0759 % -0.17
GRAM ALTIN 2.277,70 % 0,01
ÇEYREK A. 3.724,03 % 0,01
BITCOIN 2.290.409 1.291
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

AŞIRI SICAKLARA DİKKAT!

Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Vedat Söyiler, hava sıcaklıklarına karşı uyarılarda bulundu. Aşırı sıcaklıkların çeşitli sağlık problemlerine neden olduğunu ifade eden Söyiler, mecbur kalmadıkça 10.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmaması gerektiğini söyledi.

Son Güncelleme :

11 Temmuz 2014 - 16:25

AŞIRI SICAKLARA DİKKAT!

Bingöl’de termometreler hava sıcaklığını 35 derecenin üzerinde ölçüyor. Ramazan ayı ile birlikte artış gösteren sıcaklıklar günlük hayatı olumsuz etkiliyor. Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Vedat Söyiler, hava sıcaklıklarına yönelik açıklamalarda bulundu.

Aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini belirten Söyiler, aşırı sıcaklıklarda vücut ısının terleme ile dengede tutulamayacağını söyledi. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulmasının her zaman mümkün olmadığını kaydeden Söyiler: “Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı (dehidratasyon), kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların (tansiyon düşürücüler, idrar söktürücüler vb.) kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir” dedi.

EN ÇOK ETKİLENEN GRUPLAR

Aşırı sıcaklıklardan dolayı en fazla etkilenen grupları sıralayan Söyiler, yalnız yaşayan 65 yaş üzerinki yaşlıların ve kronik hastalığı bulunanların risk taşıyan grup olduğunu söyledi. Söyiler: “aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar; yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, dört yaşından küçük çocuklar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullananlar, sokak çocukları ve evsizlerdir. Özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlılar en çok risk taşıyan gruptur.

HAVA SICAKLIKLARINDAN KORUNMANIN YOLLARI

Hava sıcaklıklarından korunmanın yollarını sıralayan Söyiler, günün en sıcak saatlerinin 10.00-16.00 olduğunu belirterek, mecbur kalınmadıkça bu saatlerde dışarı çıkılmaması gerektiğini söyledi.

Dışarıda çalışması gerekenlerin mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmeleri gerektiğini kaydeden Söyiler, dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysilerin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.

Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatlerinin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Söyiler: “Her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir. Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır. Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır. Güneş gören pencereler perde vb. güneşliklerle gölgelendirilmelidir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir” ifadelerini kullandı.

BESLENME VE SIVI ALIMI

Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2,5 litre sıvı tüketilmesi gerektiğini ifade eden Söyiler, kahvaltıda kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Yemeklerde bitkisel sıvı yağlarının kullanılması gerektiğini kaydeden Söyiler, “kızartma ve kavurma yerine haşlama, suda az pişirme gibi yöntemlerin uygulanmalıdır” diyerek, şöyle devam etti: “Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalıdır. Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Eğer doktor tarafından sıvı alımı kısıtlanmış veya idrar söktürücü ilaç kullanılması söz konusu ise ilgili doktora başvurmak gerekir. Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir.”
 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.