Bölge Bilimi Türk Milli Komitesi tarafından düzenlenen 17. Ulusal Bölge Bilimi ve Bölge Planlama Kongresi’nde 5 pilot üniversitenin rektörleri Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde (MAKÜ) buluştu.
Bölge Bilimi Türk Milli Komitesi tarafından düzenlenen 17. Ulusal Bölge Bilimi ve Bölge Planlama Kongresi’nin ikinci gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla Kalkınma Bakanlığı tarafından 2006 yılında kurulan 41 üniversite arasında desteklenecek 5 pilot üniversite rektörleri Üniversiteler ve Bölgesel Gelişme Panelinde MAKÜ ev sahipliğinde buluştu.
Oturum Başkanlığını YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal’ın yaptığı “Üniversiteler ve Bölgesel Gelişme” panelinde, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz katıldı.
"BİNGÖL’ÜN BAL KALİTESİ ENDEMİK BİTKİLERDEN KAYNAKLANIYOR"
Arı, arı ürünleri ve endemik bitkiler alanında destek alan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak bir konuşma yaptı. Çapak, konuşmasında arı ve arı ürünleri ve endemik bitkilerin birbiri ile özdeşleştiğini ve bu alanda aldıkları destek ile hali hazırda kaliteli bala sahip olan Bingöl’ün bal kalitesindeki önemin endemik bitkilerden kaynaklandığını ve bölgeyi bilgilendirip, heyecanlandırmak istediklerini de sözlerine ekledi.
Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması konulu panelde Yüksek Öğretim Kurumu anlamında üniversitelerin çalıştıkları projeler, bilim boyutları, strateji boyutları ve neler yapılması gerektiğinin konuşulduğu panelde YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal; "YÖK Sistemleri veya YÖK Sınavı diye sınavlar var. Ülkemizde 2 milyonun üzerinde öğrenci bu sınavlara giriyorlar. YÖK’e erişimde 18-24 yaş gurubuna bakıldığında dünyada 2’inci ülkeyiz. Yalnız istihdam boyutunda bunu söylemek çok zor. İstihdam boyutu iyi kurgulanmalı" dedi.
ÜNİVERSİTELERİN FARKLILAŞMAYA İHTİYACI VAR
"Üniversitelerin tek tip yapıdan daha çok misyon odaklı farklılaşmaya ihtiyaçları var" diyen Mandal; "Şimdiye kadar bütün üniversitelerin misyonları aynıydı. Üniversiteler misyonlarını farklılaştırmalı, çeşitlendirmeli. Bunun için 84 üniversite arasından 2006 yılında kurulan 41 üniversite belirledik. Bu 41 üniversiteden 5 üniversiteyi pilot üniversite seçtik. Ve bu 5 üniversite rektörü şuan burada. Üniversitelerinin ihtisaslaşma konularından bahsedecekler. Bunda amacımız bölgelerinin kalkınmasına katkıda bulunmak. Misyonda da başarılı olacağını kanıtlamak zorunda bu 5 üniversite. 2017 yılı itibari ile bu proje yürüyor. YÖK, üniversitelerin bölgesine odaklı olarak gelişmesi anlamında çalışmalarına da devam ediyor" ifadelerini kaydetti.