Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, kar yağışının ardından kentte yaşanan sıkıntılara ilişkin İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi verdi.
Önergesinde yüzlerce köy yolunun kapandığını ve elektrik hizmeti verilemediğini anımsatan Baluken, hükümet ve yerel idarecilerin her yıl yapılan uyarıları dikkate almadığını belirtti.
“HESLERE HARCANAN TUTAR YATIRIM OLARAK GÖSTERİLMEKTE”
Önlemlerin alınmamasıyla her yıl aynı sorunların yaşandığına işaret eden Baluken, 21. yüzyılda görülmemesi gereken tabloların Bingöl’ün köy ve ilçelerinde görüldüğünü kaydetti.
HES barajları, termik santraller ve kalekollara yapılan harcama tutarlarının kente yatırım olarak gösterildiği gerçeğini vurgulayan Baluken, yolların kapalı olması ve yaşanan elektrik kesintilerinin ise hükümet yetersizliği olarak görüldüğünü ifade etti.
Elektrik kesintilerine ilişkin çaba gösterilmemesinin kamuoyu tarafından tepkiyle karşılandığını anımsatan Baluken: “Elektrik hizmetinin özelleştirmesini siyasi rant propagandasına çevirmek isteyen AKP’li siyasetçilerin özelleştirme merkezli bu dramatik tablonun aşılması için bir çaba göstermemeleri ise kamuoyunda büyük tepki toplamaktadır. Nitekim 2015 yılının ilk aylarında kar yağışları henüz başlamışken merkez köyler, Sancak Beldesi, Kiğı, Yedisu, Adaklı, Yayladere, Karlıova, Solhan, Genç ilçelerimizin gerek köyleriyle bağlantıları gerek birbirleri ile bağlantıları gerekse de kent merkezi ile bağlantıları uzunca bir süre kapalı kalmıştır, kalmaya da devam etmektedir” ifadelerine yer verdi.
Baluken, önergesinde şu soruların cevaplandırılmasını istedi;
1.Bingöl ilimizde 2014 yılında kar yağışından dolayı yolların kapanmasına karşı hizmet verecek araç sayısı kaçtı? Bu araç sayısı 2015 yılında kaça çıkarılmıştır?
2.Bingöl ilimizde 2014 ve öncesi yıllarda elektrik kesintilerine karşı hizmet veren ekip sayısı kaçtı? 2015 yılı için bu ekiplerin sayısı kaç olmuştur?
3.Bingöl ilimiz ve kar yağışının yoğun olduğu diğer illerimizde yolların kapanması ve elektrik kesintilerinin olmasına karşın kamusal ve toplumsal işlerin aksamaması için acil eylem planlarınız var mıdır? Varsa bu planlar Bingöl ilimizde neden devreye konmamıştır?
4.Bingöl ilimizde kar yağışının başlaması ile birlikte köy yolları kapanmıştır. Köy yollarının kapanması ile birlikte sağlık hizmetleri verilememektedir. Ağır hava koşullarında sağlık hizmeti vermesi gereken araç sayısı kaç tanedir? Bu araçların arttırılmasına ilişkin bir alım söz konusu mudur?
5.Bingöl ilimizde köy yollarının kapalı olmasından ötürü taşımalı eğitim sistemi iflas etmiş, binlerce öğrenci eğitim ve öğretim hakkından mahrum bırakılmıştır. Taşımalı eğitim sistemine alternatif olarak ikinci bir planınız var mıdır?
6.Bingöl ilimiz ilçeleri bir haftaya yakın bir süre elektrik olmadığı için yüzlerce yıl öncesini yaşamıştır. Bu elektrik kesintilerinden ötürü kamu kurumları hizmet verememiş ve halkımız mağdur edilmiştir. Söz konusu mağduriyetlerin belirlenerek özelleştirme kapsamında elektrik hizmeti veren şirkete soruşturma açacak mısınız?
7.Bingöl ilimizde sadece köy yolları değil, ilçe yolları da günlerce kapalı kalmıştır. Yayladere ve Adaklı başta olmak üzere ilçelerimizin büyük çoğunluğunun kent merkezi ile bağlantısı kesilmiştir. Bu yolların bir haftaya yakın kapalı kalmasında idari bir eksiklik tespit edilmiş midir? Bu hizmetsizlik felaketinden dolayı soruşturma açılacak mıdır?
8.2015 yılında AKP hükümetinin politikalarından elektrik hizmetinin özelleştirilmesi ve taşımalı eğitim sisteminin iflas ettiği net bir şekilde ortaya çıkmıştır. Elektrik hizmetinin tekrar kamulaştırılması ve taşımalı eğitim sistemine alternatif bulunması için bir çalışma yapacak mısınız?