Projenin açılışı Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi TOGEM Salonu’nda gerçekleşti. Toplantıya; Bingöl Belediyesi Başkan Yardımcısı Ragıp Atala, Bingöl Belediyesi Proje Koordinatörü Cuma Karaarslan, Adalet Bakanlığı Bingöl Denetimli Serbestlik Müdürü Orhan Kaykaç, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü çalışanları ile Bingöl Belediyesi Proje Ekibi çalışanları hazır bulundu.
Adalet Bakanlığı Bingöl Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün de dahil edildiği proje 1 yıl sürecek. Proje kapsamındaki eğitimlerde gazete, web tasarım çalışmaları, gençlerin sosyal uyumlarını güçlendirmek, madde bağımlılığıyla mücadele kapsamında gençlerin uyuşturucu madde, tütün ve alkol konularında bilgilendirilmesi, gençlerin toplumsal sürece katılımlarının sağlanması için bizzat gençlerin yürüteceği gençlik çalıştayları, sağlıklı yaşam ve spor destekleri sağlamak, gençlerin meslek seçimlerinde özgüvenlerini, bilgi ve görgülerini artırmak, gençler tarafından hazırlanan kültürel ve sanatsal faaliyetler, web tasarımı ve gazetecilik eğitim ve faaliyeti ele alınacak.
GENÇLERE EĞİTİM VERİLECEK
Proje açılışında konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Ragıp Atala, “Uyuşturucu ile Mücadele Projemize Bingöl Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nü dahil ettik. Madde Bağımlısı olanların içlerindeki, öncülerini ve liderlerini o ortamdan alıp mevcut projeye dâhil edeceğiz. İnşaallah bu proje şehrimize güzel şeyler kazandıracaktır. Proje kapsamında tüm gençler için, çarşı bölgesinde bir mekan oluşturulacak, bu mekanda aylık yayınlanmak üzere 1 adet gazete ve web faaliyetleri iletişim ve merkezi bir faaliyet ile destek mekanizmaları oluşturulacaktır. Proje başlangıcından sonuna kadar 12 ay içinde 12 aylık bir plan uygulanacaktır. Öğrenci ve okul dışı tüm gençlere yönelik iş dünyası tanıtım sunum toplantı ve buluşmaları etkinliği yapılacaktır. Merkezimiz ve okullarda 50 gence 10 günlük satış-pazarlama, iş planı hazırlama konularında eğitim verilecektir. Ayrıca 40 gencimize 400 saat web tasarımı ve gazetecilik eğitimi verilecektir. Bingöl ili gençlik festivali ile tüm ile yönelik bahar şenliği ile gençlerin katılımı ile yerel sanatçılarla konser etkinliği yapılacaktır. Tüm gençlerin katılımı ile çevresel etkinlik ve ağaçlandırma faaliyeti ile 4 adet alan çalışması ve piknik faaliyeti birlikte yapılacaktır” dedi.
“UYUŞTURUCU KULLANIM YAŞI 11’E KADAR DÜŞTÜ”
Projenin Bingöl için önemli olduğunu belirten Bingöl Belediyesi Proje Ekibi Koordinatörü Cuma Karaarslan, “Her eve giden bir sorun olarak karşımızda duran uyuşturucu ve madde bağımlılığı için bu projenin yapılmış olması çok anlamlı. İstatistiksel ve emniyet raporlarında ve adli mercilerin verilerine göre de; uyuşturucu kullanım yaşının 11’e kadar düştüğü ifade ediliyor. İşsizlik ve diğer sorunlarla birlikte düşünüldüğünde Proje ekibimizin bu projeyi yapılmaya sevk etti. Belediye Başkanımız Sayın Yücel Barakazi’nin bu konuda gereken hassasiyetini ve desteğini de biliyoruz. Bu projeyi uygulamadaki amacımız, belediye olarak rutin hizmetlerin yanında toplumun her kesimini kuşatan bu tür projeler ses getiren ve farkındalık uyandıran sosyal projeleri hayata geçirmek. Projede Bingöl merkez ve ilçelerinin tamamını hedef kitle seçtik. Bizim için faaliyete konu olan bütün hususlarda yaşam alanlarına dahil edilmesi gereken tüm alanlar dahil edilmiştir. Biz bu faaliyetler kapsamında aylık bir gazete çıkartıp, özellikle bu kitlenin gazeteye sahip çıkıp, anılarını paylaşma yada hiç anılarını paylaşmadan çok daha değerli paylaşımlarını gazeteye koyabilirler. Bunların altyapısını oluşturmak içinde bir web tasarım kursu açacağız. Daha elle tutulur bir sonuç üretmek için 50 kişilik Kosgep destekli 10 günlük bir girişimcilik belgesi vereceğiz. Bu belgenin çok işe yarayacağını umuyorum. 30 bin TL’lik bir hibe desteği ile herkesin kendi işini kurması için destek sağlayacağız” diye konuştu.
DENETİMLİ SERBESLİK MÜDÜRLÜĞÜ DESTEK VERECEK
Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün çalışmaları ile ilgili bilgiler aktaran Adalet Bakanlığı Bingöl Denetimli Serbestlik Müdürü Orhan Kaykaç, “Suça karışmış kişilerin toplum içerisinde rehabilitasyonu için çalışıyoruz. Sosgolog, psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarımızla çalışıyoruz. Yıllarca suçla mücadelede insanları sadece cezaevine atmakta gördük. Denetimli serbestlikte kanun koyucu 2005 yılında dedi ki ‘Suçla mücadelede artık bilinen cezaevine at, ondan sonra orada rehabilite olur mantığından çıkalım, toplum içerisinde rehabilite edelim.’ Bu insanları hem maddi hem de manevi yönden desteklemek lazım. Bingöl, 1500 kişilik bir yükümlü grubumuz ile cezaevinde bile bu kadar bir oran yok, cezaevinde yaklaşık 500 kişi kalıyor. Bizim 1500 kişilik grubumuz var. Bunların hepsi içimizde olan, toplumda olan insanlar. Herhangi bir kaçak durumları, aranmaları yok, bunlar içimizde. Ancak bunların hem rehabilitasyona hem de denetime ihtiyaçları var. Bundan dolayı biz belediyeyi çok önemsiyoruz. Eğer belediye bu şehrin emini ise, bu şehrin altyapısı aynı zamanda güvenliğinden de bu şehrin belediyesi sorumludur. Bu şehrin geleceği, 10 yıl sonraki güvenliği yine belediyemizin sorumluluğundadır. Suça karışmış insanların rehabilite edilmesi bu şehrin geleceği açısından çok önemlidir. Bu çalışmaların altında sırf proje yapılsın diye bu proje yapılmamış, bu şehre bir şeyler katalım anlayışı var. Biz denetimli serbestlik müdürlüğü olarak elimizden geleni yaparız” şeklinde konuştu.