belediye baskan adayı ramazan güner Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

belediye baskan adayı ramazan güner
DOLAR 32,4134 % 0.17
EURO 35,0097 % -0.26
GRAM ALTIN 2.324,34 % 0,17
ÇEYREK A. 3.800,29 % 0,17
BITCOIN 2.295.388 1.624
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

Fikri Hür Nesiller!

Son Güncelleme :

19 Mart 2012 - 13:22

Fikri Hür Nesiller!

Zorunlu eğitimin neredeyse “yaşam boyu” olmasına gayret serdedildiği bir milli eğitim sistemine sahibiz. Eğitimdeki tek sorunumuz buymuş gibi önce yukarıya doğru uzatılan sistem şimdi de geriye doğru uzatılmaya başlandı. Zorunlu hale getirilen okul öncesinin iki yıla çıkarılması gündemde. Çocuğu ana kucağından alarak evlilik çağına kadar eğitecek bir eğitim sistemine doğru gidiyoruz.

 

Bu kadar uzun bir süreçte öğrenciler; kişiliklerini geliştirici, özgür düşünebilme kabiliyetini kazandırıcı, sorumluluğunu kavrayıcı bir sistemden uzak yetişiyor.

 

Haddini bilen ve buna göre hareket etmeyi öğrenen bireyler ise, bu öğretilerini ya kendi imkânlarıyla ya bilinçli ailelerin daha çok sorumluluk almalarıyla ya da kimi öğretmenlerin kişisel çabalarıyla gerçekleştirebiliyor.

 

Bilindiği gibi Anayasa’nın başlangıcında milli eğitimin amacı şu şekilde geçer; Türk millî eğitiminin genel amacı, Türk milletinin bütün fertlerini; Atatürk inkılâp ve ilkelerine ve Anayasa’da ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı; Türk milletinin millî, ahlâki, manevî ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren…

 

Birincil amaçta gösterilen hedef, yıllardır aksatılmadan sürdürülmüş, protokol yazışmalarının veya konuşmalarının olmazsa olmazı haline gelmiş. Bu öyle bir şey ki dünyada değişen, gelişen uygulamaları bu maddenin süzgecinden geçirmeden kullanamazsınız.

 

Amaçların ikinci maddesi ise şöyle devam eder; “Beden, zihin, ahlâk, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan, yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek”

 

Bu ikinci maddedeki amaçlar birinci maddenin tahakkümü altına alındığından kendisine bir uygulama alanı bulamıyor maalesef. Yani “sizin beden, zihin, ahlak ve ruh bakımından sağlıklı bir kişilik ve karaktere, hür ve bilimsel bir düşünceye sahip olabilmeniz ancak Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlılığınız ve Atatürk milliyetçiliğine sadakatiniz sayesinde gerçekleşir” diyor.

 

Cumhuriyet sizden Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister” diyen Atatürk’ün aksine Atatürk milliyetçiliğinin belli kalıplarına sıkışmış ve bu kalıpların dışına bir türlü çıkma cesareti gösterememiş tezatlar öbeği bir sistemdir bahsettiğimiz.

 

Muhtemeldir ki böylesi bir sistem hem öğrenenler hem de öğretenler için bir ızdırap vesilesidir.

 

Zorunlu, kesintisiz ve en gelişmiş ülkelerde bile tartışılan, hatta birçok yerde vazgeçilen karma eğitimin hiç tartışılamadığı bir ülkede siz nasıl aklı hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller bekleyebilirsiniz ki! Bu duruma ailelerin de lakaytlığını eklerseniz ortaya nasıl bir kokteylin çıkacağını varın siz düşünün.

 

Bu sistemde mesela, hangi öğrencinin laikliğe inanmama gibi bir özgürlüğü var? Ya da Atatürk milliyetçiliğini reddetme gibi bir hakkı var? O zaman fikri hür bir nesil nasıl yetişecek?

 

Ne zaman öğrencilerimiz inandığı değerler üzerine yemin edebilecek? Ne zaman kılık kıyafetlerini kendileri belirleyecek? Kendi dillerinde eğitim görmek isteyenlere nasıl bir cevap verilecek? Ne zaman sen laiksin(!) tehdidinden dönülecek? Bunlar da şu aşamada merak edilenlerden.

 

İnsanlık kavramı, ahlak kavramı, vicdan kavramı ise öğreticilerin insafına kalmış.

 

Ve bu ortamda okullar açılıyor;

 

Minnacık çocukları askeri eğitim eşliğinde tektipleştirecek bir eğitim yerine fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştiren bir eğitim modeli beklemekteyiz!

 

Yeni eğitim-öğretim dönemi hayırlı olsun efendim!

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.