
Van depreminin ardından Başbakan Tayyip Erdoğan'ın startını verdiği 400 milyar dolarlık kentsel dönüşüm projesi için İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Bingöl, Van, Diyarbakır illeri öncelikli iller olarak seçildi. Seçilen illerin belediyeleri harıl harıl “kentsel dönüşüm projesi” hazırlarken Genç Belediyesi’nin 01.07.2009 tarihli kentsel dönüşüm projesi yaptığı öğrenildi. Genç Belediye Başkanı Abdurrahim Ariç’in göreve geldikten üç ay sonra 01-07-2009 tarih sayılı ve 31 karar nolu kentsel dönüşüm projesi için çalışma başlattı. Yapılan çalışma kapsamında belediye mühendislerince ilçe merkezinde kritik bölgelerinde belirlenen yerleşim birimleri tespit edilip proje ile birlikte o dönem Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na gönderildi. Projenin gönderilmesinin akabinde ilçeye gelen TOKİ yetkilileri projeyi olumlu karşılamış ancak o dönem vatandaş rızası olmadığı için proje öylece kalmıştı.
KENTSEL DÖNÜŞÜM YENİ YASAYLA HAYAT BULACAK
Ülke genelinde birçok yerde baş gösteren rıza sorunu kentsel dönüşümün önüne geçmişti ancak Van depreminden sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği yeni yasada "izaleişüyu" formülü rıza sorununu ortadan kaldıracak gibi. Nitekim bürokratların hazırladığı taslak çalışmaya göre; dayanıksız-çürük binalarda oturan vatandaşları ikna edebilmek için, "izaleişüyu" formülü geliştirildi. Çalışmaya göre; dayanıksız bir binada oturan hak sahiplerinin yüzde 51'inin rızasını almak suretiyle kat irtifakı/kat mülkiyeti bozulacak. Uzmanlar, böyle bir durumda yeni hisselendirmenin, arsa üzerinden yapılabileceğini dile getiriyor. Yani 10 daireli bir binada, 6 daire sahibinin rızası olursa, ortaklığın giderilmesi (izaleişüyu) davası açılarak bu binaların yıkılması sağlanabilecek. Devletin, kamu hizmeti ve sit alanları dışında kamulaştırma hakkı olmadığı için kalan yüzde 49'luk kısım, KİPTAŞ gibi belediye şirketleri ya da kamu sermayeli şirketler tarafından satın alınacak. Ya da arsa üzerinden hisselendirme yapılacağı için iki ayrı parsel oluşturulacak ve yeni bina, buna göre inşa edilecek. Uzmanlar, binanın yıkılmasını istemeyen mülk sahipleri tarafından mağduriyet davası açılabileceğini, bunun önüne geçebilmek için yasa değişikliğinin şart olduğu konusunda birleşiyor.
BAŞKAN ARİÇ YASA ELİMİZİ GÜÇLENDİRECEK
Yeni yasayla birlikte ellerinin güçleneceğini belirten Genç Belediye Başkanı Abdurrahim Ariç, daha önceden hazırlamış oldukları projeyi sunacaklarını belirtti. Hazırlanan projede ilçenin kritik bölgelerinde bulunan yerleşim alanlarının tespit edildiğini belirten Başkan Ariç, projeyi yakın zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunacaklarını belirtti. Başkan Ariç sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Göreve geldiğimizin üçüncü ayında ilçemizdeki sorunlu yapılar dikkat çekiyordu. Bizde bu yönde meclisimizi toplayıp 01–07–2009 tarih sayılı ve 31 nolu kararı aldık. Aldığımız karar doğrultusunda belediyemiz bünyesindeki mühendisler çalışmalarını yaptılar ve bizlerde o dönem Bayındırlık ve İmar Bakanlığı’na gönderdik. Bakanlıkta projemizi TOKİ’ye gönderdi ve TOKİ projemizi yerinde görmek için ilçemize geldi. Tabi o zamanlar vatandaş ile mutabakat sorunu vardı ve bu sorunu atlatamadığımız için projemiz o gün için rafa kalktı. Başbakanımızın Van depremi sonrasındaki açıklamaları ve hükümetimizin aldığı karar ile birlikte çıkacak yasayla elimiz artık daha güçlenecek. Çünkü evi dayanıksız olduğu halde bunu kabul etmeyen vatandaşın karşısına yasa çıkacak. Zaten yapılmak istenende halkımızın can ve mal güvenliği açısında menfaatinedir. Bizlerde öncesinde hazırladığımız projemizi tekrardan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunacağız” dedi.
Başkan Ariç, 1970 ve 1985 yıllarında yapılan afet konutlarının da yeni deprem yönetmenliğine uygun olmadığı için Genç Kentsel Dönüşüm Projesi’ne dahil edildiklerini de sözlerine ekledi.