Alınan bilgiye göre, Genç ilçesinde bir ihbarı değerlendiren İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, piyasaya sahte para sürmek isteyen bir şahsı gözaltına aldı. Şahsın yapılan sorgusunda ve operasyonun devamında piyasaya sürülmek istenen 50’lik ve 100’lük şeklinde basılmış sahte 2 Bin 200 TL para bulundu. Sahte paralara el konulurken, gözaltına alınan zanlının adli işlemlerinin devam ettiği öğrenildi.
İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi vatandaşlar sahte para konusunda uyardı. Yetkililer sahte parayla karşılaşıldığında da mutlaka 155 Polis İmdat telefonuna ihbarda bulunulmasını istedi.
Emniyet tarafından verilen bilgiye göre paralarda aranması gereken özellik şunlar:
Kâğıt para: Sahte para ile orijinali arasındaki en belirgin özellik, paranın kâğıdıdır. Orijinal banknot, pamuk elyafından özel olarak yapılırken, sahte banknot, piyasada bulunan normal kâğıttan yapılmakta.
Renk uyumu: Orijinal banknotlarda renkler canlı ve uyumludur. Sahte banknotlarda ise renkler soluk ve uyumsuzdur. Renkli lifler: Orijinal banknot kağıdının hamuruna konulan kırmızı ve mavi ışık veren lifler, ultraviyole cihazı altında bakıldığında görülebilmekte. Sahte banknotlarda ise, boyama yoluyla benzetilmeye çalışılmaktadır ve gerçek banknottaki renk canlılığına rastlanılmamakta. Silgi ile silinecek olursa bu lifler kaybolmakta.
Kabartma baskı: Orijinal banknotlarda, yazılar ve portreler elle dokunulduğunda, hissedilebilecek şekilde kabartmalı olarak basılmıştır. Sahtesinde, bu kabartma özelliği bulunmadığından, elle dokunulduğunda kayganlık hissedilir.
Portre: Gerçek paralardaki portreler, belirgin çizgileriyle canlılık ve derinlik hissi uyandırır. Sahte banknotta ise portreler soluktur ve derinlik hissi uyandırmaz.