Güvenlik paketinde öngörülen güvenliklerin şiddet olaylarının önüne geçemeyeceğini savunan Alakuş, hükümetin bu paketle kendini güvene aldığını ileri sürdü.
Pakette vatandaş güvenliği, hak ve özgürlüklerin ikinci plana atıldığını ifade eden Alakuş: Yeni güvenlik paketinde yer alan yasal düzenlemelerle insan hak ve özgürlükleri kısıtlanmakta, hukukun üstünlüğü ihlal edilmekte, anti demokratik uygulamalar yapılmakta, polis devletine doğru bir gidişat görülmektedir” dedi.
Alakuş, güvenlik paketindeki hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı maddeleri şu şekilde sıraladı;
1)Suç delillerinin elde edile bilmesi, bir arama kararı almak için makul şüphe yeterli olacak. Yani makul şüphe varsa polis arama yapabilecek, eşyalarınıza el koyacak, sizi gözaltına alabilecek. Eski düzenlemede suç delillerinin elde edilebilmesi ve arama yapılabilmesi için kuvvetli şüphenin, yani somut delillerin olması gerekirken artık somut delil aranmadan polisin kendisince makul şüpheli gördüğü her durumda arama yapılabilecektir. Kime göre makul şüphe, neye göre makul şüphe, bu makul şüphenin kriteri, ölçütü nedir, tüm bunların değerlendirilmesini polis yapacaktır. Siz bir taraftan molotof kokteylinin ateşli silah olduğu konusunda hâkime dahi takdir yetkisi tanımıyorken, makul şüphenin varlığı konusunda polise bu anlamda, bu kadar geniş bir takdir yetkisi tanımanın izahı mümkün değildir.
2)Polise 24 saatlik gözaltı yetkisi veriliyor. Polis bu 24 saatlik yetkiyi savcıya danışmadan savcıdan izin almadan kullanabilecek. Bu yetki ile uygulamada birçok sıkıntının olacağı apaçık ortadadır. Bu yetki ile kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma hakkı ihlal edilecektir. Siz kişiyi, suç işleme ihtimali var sayılarak gözaltı süresini uzatıyorsunuz. Bir hukuk devletinde bu tarz bir uygulama kesinlikle kabul edilemez. Kişi suç işleme ihtimaline binaen gözaltında tutulamaz. Sen o kişiyi hürriyetinden yoksun kılamazsın. Senin görevin, eğer o kişi suç işleyecekse onun suç işlemesine engel olmak, işlemişse o suçluyu yakalayıp onu kanunun önüne çıkarmaktır. Kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak bir güvenlik tedbiri değil, bir hak ihlalidir.
Yine polise 24 saatlik gözaltı yetkisi vermekle birçok kişiyi işkence mağduru yapmanın yolları da açılmış olacak, bu 24 saatlik süre zarfında tamamen polisin insafına ve vicdanına bırakılıyoruz. Tabii ki geçmiş uygulamalarda bu insafın ve vicdanın ne gibi sonuçlar doğurduğunu hep beraber gördük. Bu uygulama ile işkence suçları tekrar çoğalacak, kötü muamele artacaktır. Bu yasa polise’ de zarar verecektir.
3)Gizlilik kararı verilen dosyalarda, veya soruşturmanın selameti için, avukat iddianamenin kabulüne kadar dosya içeriği hakkında bilgi alamayacak. Bu düzenleme ile savunma hakkı kısıtlanmaktadır. Avukat müvekkilini yeterince savunamayacağı gibi, adil yargılanma hakkı da ihlal edilmiş olacak. Avukatın delillere ulaşması engellenmiş olacak, müvekkilinin hangi suç ve hangi delillerle suçlandığını öğrenemeyecek ve iddianamenin kabulüne kadar müvekkilini savunamayacaktır.
4)İletişim tespiti, teknik takip, ortam dinlemeleri, gizli soruşturmacı kullanma ve önleyici dinleme ve arama adı altında bir dizi düzenleme getiriliyor. Bu düzenleme ile özle hayatın gizliliği ihlal edilmiş olacak. Hâkim ve savcıdan izin alınmadan, vali, emniyet müdürü, polis önleyici arama ve göz altına almayı yapabilir. Hâkim ve savcılar bu tür durumlarda devre dışı bırakılmakta yukarıda belirtilen kişilere bu yetki verilmektedir. Yine hâkimlerin kaçma şüphesine bakmadan tutuklama kararı vermesi de son derece sıkıntılı bir durumdur. Çağdaş bir hukuk devletinde bu durumun kabul edilmesi mümkün değildir. Bu tarz uygulamalar anti demokratik uygulamalardır.
5)Polisin olaylara müdahale yetkisi artırılıyor. Polis molotof kokteyli kullanan kişiye karşı doğrudan silah kullanabilecek. Eskiden polis, ancak kendisine karşı silahlı bir saldırı olması durumunda silah kullanabiliyorken, bu paket ile artık silahlı saldırı olmadan da silah kullanabilecek. Bu uygulama ile bir çok kişinin canı yanacaktır. Yine gösterilerde yüzün maskeyle saklanması suç sayılacaktır. Bu durumda çok tehlikelidir.
6)Bu paket ile katalog suçlar kapsamı genişletilmektedir. Katalog suçların kapsamının genişletilmesi ile daha çok tutuklamalar olacak, bu tutuklamalar daha çok mağduriyete yol açacak ve daha çok hak ihlali yaşanacaktır.
7)Mala zarar vermenin nitelikli halleri ve görevi yaptırmamak için direnme ile ilgili olarak yapılan yasal düzenlemelerle devlet kendisini koruma içgüdü ile hareket etmektedir.
Sonuç olarak çıkacak olan bu yasanın gerekçesi olarak, son zamanlarda toplumda oluşan şiddet olaylarını engellemek olduğu söyleniyor. 6-7 Ekimde yaşanan şiddet olaylarının hiç birini tasvip etmiyoruz ve hepsini şiddetle kınıyoruz. Kanunların tanıdığı bir hakkı kullanırken, başkasının canına, malına zarar veremezsiniz. Bu güvenlik paketi zaten daha önce hazırlanmıştı, uygun bir zamanı bekliyordu. Maalesef, son zamanlarda yaşanan olaylarla bu yasanın çıkarılmasına zemin hazırlanmış olundu. Buna rağmen biz Bingöl Barosu olarak çıkarılacak olan bu güvenlik yasasını hukuka, insan hak ve hürriyetlerine ve demokrasiye uygun bulmuyoruz, birçok hak ihlali olacağı endişesini taşıyoruz.