Karayolları Bingöl 84. Şube Şefliği sorumluluk alanında bulunan şehirlerarası yolların durumuna ilişkin açıklamada bulunan Bingöl Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Bayram, her yıl yenilenme bahanesiyle milyonların heba edildiğini, yeni yapılan yolların ise baştan savma yapıldığını ileri sürdü.
YOLLARIN HALİ ORTADA!
Bingöl-Elazığ-, Bingöl-Erzurum, Bingöl-Muş ve Bingöl-Diyarbakır yollarının halini “içler acısı” olarak aktaran Bayram, kalitesiz malzemeyle yapılan yolların bir yıl sonra yenilenmek zorunda kaldığını anlattı.
Özellikle Bingöl-Elazığ yolunun yapboz tahtasına dönüştüğünü kaydeden Bayram; “Her sene farklı işler çıkartılıyor. Bir yıl yolu stabilize yapıyorlar, ikinci yıl virajı kesme gerekçesiyle yolu bozuyorlar. Bunları yaptıktan sonra bu kez BSK yapılacak diye önceki masrafları çöpe atıyorlar. Bu devlet bu kadar mı zengin? Her sene güzergâh değiştirmek, yola farklı bir malzeme dökmek neyin nesi? Hadi bunları yapıyorsunuz da, bari BSK diye yapılan yolların hakkını verin! Müteahhitlere dünyanın parasını veriyorsunuz ama daha bir yıl geçmeden yol çöküyor ya da çukur niteliğinde aşınmalar oluyor. Bingöl-Genç yolu daha bir yıl oldu ama yolun hali ortada! Bingöl-Muş yolu hakeza! Habire mıcır döküyorlar ama her sene patates tarlasına dönüşüyor. Bingöl-Erzurum yolu ise zaten berbat ötesi! Bu güzergâhı kullanan sürücülere yazık! Bu rezalete rağmen Karlıova Kaymakamı kalkıp ‘müteahhit çok iyi’ diyebiliyor. Bu nasıl bir mantık ve yaklaşımdır anlayamıyorum! Bu yolun neresi güzel? Bingöl sınırındaki işler sürekli gecikiyor, sürekli kalitesiz malzemeyle yapılıyor. Neden kimse de buna ses çıkartmıyor. Mübarekler sanki müteahhitleri koruma dernekleri!” sözlerini sarf etti.
“SORUŞTURMA AÇILARAK HESAP SORULMALI”
Bingöl sınırları içerisinde yapılan yol, köprü ve diğer sanat yapılarında sıkı denetim yapılmadığını ve her fırsatta işi yapanlara göz yumulduğu kanaatini taşıdığını paylaşan Bayram, şunları söyledi;
“Bingöl’le bağlantısı bulunan illerin yolların güzergâhı, genişliği ve şekli tek seferde belirlenmeli, çalışmalar buna göre şekillenmeli. Ödeneğin miktarına göre değil, yolun durumuna göre çalışmalar şekillendirilmeli. Bir defa yapılsın ama adam akıllı yapılsın. Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü bu konuda artık bir disiplin sağlamalı. Müteahhitlerin yaptığı işleri sıkı denetime tabi tutmadıkları sürece bu çalışmalar sürekli ağır aksak yürüyecek ve yapılan işler bir yıl sonra tahrip olacaktır. BSK yapılan yol bir sene geçmeden çöküyorsa şayet, Karayolları Bölge Müdürlüğü buna bir ceza verebilmeli, yenisini de hiçbir ücret ödemeden yaptırmalı. Şuan ki mevcut durum, müteahhitlere fazlasıyla müsamaha gösterildiğini işaret etmektedir. Bu sebeple bahse konu güzergâhlardaki tahrip olan ve zarar gören yol, köprü ve diğer sanat yapılarının yapım işini denetleyen, bu işlerin teslimatını kabul edenler hakkında soruşturma açılmalı. Açılmalı ki, Bingöl’de işler yürüsün! Aksi takdirde ‘her sene birilerine iş çıkartılıyor’ algısı devam eder!”