
BDP Bingöl Milletvekili Dr. İdris Baluken, TBMM’ye verdiği Araştırma Önergesi’nde 2011 ve 2012 yıllarında kış aylarının sert geçmesi ile beraber Bingöl, Van, Erzurum, Iğdır, Muş, Bitlis, Ağrı, Kars gibi hayvancılığın temel geçim kaynağı olduğu kentlerde, hükümetin politikaları ile beraber sekteye uğradığını ve hayvancılık sektörünün sorunlarının derinleştiğini söyledi.
Sorunların derinleşmesinin maddi ve manevi anlamda ciddi sorunlar doğurduğunu belirten Baluken, bu sorunların belirlenmesi, mağduriyetlerin giderilmesi için gerekli yolların bulunması ve girişimlerin gerçekleştirilmesi amacıyla Meclis Araştırması istedi.
Gerekçesini açıklayan Baluken, şöyle konuştu: “ Hükümetin hayvancılık sektöründeki temel politikalarının söz konusu sektörde yarattığı tahribata ülkemizde süren 30 yıllık çatışma sürecinin getirdiği güvenlik eksenli politikalar eklenince hayvanclık sektörü ciddi bir gerileme yaşamıştır. Bu gerilemeye yönelik hayvancılık sektöründe yapısal çözümler bulamayan ve güvenlik eksenli politikalarından vazgeçmeyen hükümet, 2011 ve 2012 yıllarında kış şartlarının sert geçmesine karşılık gerekli tedbirleri almayınca, sektör ve sektör çalışanları büyük olumsuzluklarla başbaşa kalmıştır.”
Baluken, “Hayvancılık sektörünün, kamu otoriteleri tarafından sosyal devlet ve toplumu koruma gerekliliği anlayışından uzak, sermaye için fayda maliyet analizine dayalı bir değerlendirmeye tabi tutulması sonucu söz konusu sektör bitmeye yüz tutmuş ve çokça insan mağdur olmuştur. Özellikle 2011 ve 2012 yıllarında yaşanan ağır kış koşullarından dolayı hayvancılığın gerçekleştirildiği yerlerde ciddi mağduriyetler yaşanmıştır. Yoğun yağıştan dolayı yolların kapanmasına karşın kamunun vermesi gereken temel hizmetlerin yetersiz kalması pek çok köy yolunun aylarca kapalı kalmasına, bu köylerde geçimini hayvancılıkla sağlayan köylülerimizin de ciddi mağduriyetler yaşamasına sebep olmuştur. Kış koşullarının uzun sürmesi ve köy yollarının kapalı kalmasından dolayı, pek çok köyde hayvan yemi öngörülen sürelerden önce tükenmiş, yem takviyesi yapılmadığı için çok sayıda hayvan açlıktan telef olmuştur. Kış koşullarında hayvan yemi ve saman fiyatlarının üç kattan fazla artması, devletin de iyileştirici bir müdahalede bulunmaması köylüyü ve çiftçiyi vuran başka bir faktör olarak karşımıza çıkmıştır.
Karların erimesi ile beraber, bölge halkı doğal afet riski ile yüzyüze gelmiş, yetkililerce bu konuda da yeterli önlemler alınmamıştır. Bingöl, Van, Erzurum, Iğdır, Muş, Bitlis, Ağrı, Kars gibi kentlerin kırsal kesiminde yaşayan hayvan yetiştiricileri bu anlamda büyük meblağlarda zarar etmiştirler. Örnek vermek gerekirse; söz konusu ağır kış koşullarına yönelik müdahalede kamunun yetersiz kalması sonucu, Bingöl ilimizde iki hayvan yetiştiricisi yurttaşımızdan birinin 90’ın üzerinde çift gebelik küçükbaş hayvanı telef olmuşken, diğerinin de Karlıova ilçemizdeki sel felaketi sonucu 140 hayvanı telef olmuş, oluşan zararlar ise kamu otoritesi tarafından giderilmemiştir. Benzer durumlarla karşılaşan yüzlerce köylümüz, tek geçim kaynağı olan hayvanlarını tamamen kaybetme durumuyla yüzyüze gelmiştir. Sert geçen kış aylarında kamu otoritesinin yetersiz kalması üzerinden doğan ve hayvancılık sektörüne kırsal bölgelerde ciddi zararlar veren sürecin araştırılıp, mağduriyetlerin belirlenmesi, bu belirlenim üzerinden zararların karşılanma yollarının açılması amacıyla bir Meclis Araştırması kurulması gerekmektedir” dedi.