DOLAR 34,7971 % 0.3
EURO 36,8233 % 0
STERLIN 44,3829 % 0.02
FRANG 39,5959 % 0.22
ALTIN 2.952,43 % 0,61
BITCOIN 97.977,64 -3.674

İKİ YIL İÇİNDE BÜYÜK BİR DEĞİŞİM OLACAK

Bingöl’deki temaslarını sürdüren Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, basın mensuplarıyla Polisevi’nde bir araya geldi. Bakan Yılmaz, gündeme ilişkin konuları değerlendirirken, viyadük, SÜTAŞ, duble yollar ve benzeri birçok konudaki soruları da yanıtladı.

Yayınlanma Tarihi : Google News
İKİ YIL İÇİNDE BÜYÜK BİR DEĞİŞİM OLACAK
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bingöl’deki yerel ve ulusal basın temsilcileriyle buluştu.
Toplantıda Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Bingöl Milletvekili Eşref Taş, Belediye Başkanı Serdar Atalay ve kurum amirleri katıldı.
Türkiye’nin kendi içinde güçlü olması, kendi içindeki meseleleri artık geride bırakması, enerjisini boş işlere harcamaması gerektiğini anlatan Bakan Yılmaz, Türkiye’nin kendi iç huzuru ve refahı için devam eden çözüm sürecinin çok önemli olduğunu söyledi.
Bingöl’de birçok yatırımın devam ettiğini birçoğunun da bu yıl itibariyle yapılmaya başlanacağını vurgulayan Bakan Yılmaz: “İnşallah iki yıl içinde Bingöl’de büyük bir değişim olacak. Çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
“HALKIMIZ PROVAKASYONLARI FARK EDEBİLİYOR”
Çözüm istemeyenlerin, Türkiye’nin önünü kesmek isteyenlerin, gelişimine ve güçlenmesine karşı olanların olabileceğine dikkat çeken Bakan Yılmaz: “Ben inanıyorum ki, Türkiye kim ne derse desin er veya geç bu meseleleri geride bırakacak ve çok daha emin bir şekilde yoluna devam edecek, provokasyonlara gelmemek gerekir. Türkiye’de o kadar çok provokasyon yapıldı ki, biraz da aşılandık diye düşünüyorum doğrusu. Alıştık bunlara yani vatandaş da bunları artık daha rahat görebiliyor, değerlendirebiliyor. Dolayısıyla bunlara gelmeden yolumuza devam edeceğiz. Burada özellikle tabi ben Bingöl halkının desteğini bütün sivil toplumuyla değişik kesimleriyle, medyasıyla her kesimiyle bu sürece destek vermelerini beklediğimi ifade etmek istiyorum’’ dedi.
TÜRKİYE’NİN 10. KALKINMA PLANI
Son dönemde yürütülen en önemli çalışmanın 10. kalkınma planı çalışması olduğunu belirten Yılmaz, Türkiye’nin 10. kalkınma planı hazırlıklarının devam ettiğini anımsattı.
9. kalkınma planı çalışmalarının 2013 yılında sona ereceğini hatırlatan Bakan Yılmaz: “Bu çerçevede 66 adet özel ihtisas çalışma grubu oluşturduk. Onlardan epeyce bir bilgi aldık. Raporlar hazırlandı, tamamlandı. Şuan da 10. kalkınma planının yazım aşamasını geçmiş durumdayız, taslağını çıkarıyoruz. Hükümet düzeyinde bu ele alınacak tartışılacak ardından meclisimize gidecek. Planlar biliyorsunuz Meclis kararı olarak yayınlanan ve yürürlüğe giren dokümandır. İnşallah meclisimizin onayıyla mayıs ve haziran ayında Meclis’te tartışılıp yürürlüğe girmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
PLANIMIZIN ÖZÜNÜ YENİLİKÇİLİK VE GİRİŞİMCİLİK OLUŞTURUYOR
Türkiye’nin son on yılda çok önemli mesafeler aldığını, 3 bin 500 dolarlık bir ekonomiden, 10 bin 500 doları aşan bir ekonomiye geldiğini vurgulayan Yılmaz: “230 milyar dolarlık bir ekonomiden geçen yıl itibariyle 800 milyar dolarlık bir ekonomiye ulaştı henüz bu rakam 800 milyar dolarlık kesinleşmiş değil. Nisanın başında tam rakamlarımız çıkacak ama aşağı yukarı söylüyorum 800 milyar dolara ulaştı. İhracatımız bu dönemde 4 kat arttı. 36 milyar dolardan geçen yıl itibariyle 152,5 milyar dolara ulaştı Türkiye’nin ihracatı. Araştırma ve geliştirmeye yaptığımız harcamalar 5 kat arttı son 10 yılda. Yurt içi hâsıla oran olarak 0,53 ten, 0,86’lara kadar yükseldi. Bütün bu rakamlar bize şunu gösteriyor. Buna devam edebiliriz. İşte yollarda yaptıklarımız, sağlıkta yapılanlar, sektörel bazda birçok gelişmeleri de ilave edebiliriz. Planımızın özünü yenilikçilik ve girişimcilik oluşturuyor”
YÜKSEK ORTA GELİR DÜZEYİNE GELDİK
Yapılan ciddi atımlarla Türkiye’nin ekonomik anlamda adeta bir sıçrama gösterdiğini, alt orta gelir düzeyinden, yüksek orta gelir düzeyine geldiğini kaydeden Yılmaz: “Türkiye son yılda ciddi bir atılım yaptı bir sıçrama gerçekleştirdi adeta. Alt orta gelir düzeyinde bir ülke olmaktan çıkıp yüksek orta gelir düzeyinde bir ülke haline geldi. Hedefimiz; orta gelir düzeyinden çıkıp yüksek gelir düzeyine geçiş yapmak. 2023 vizyonumuzu da bu şekillendiriyor’’ diye konuştu.
ESAS ZENGİNLİĞİMİZ İNSANIMIZ
Nitelikli insan ve güçlü toplum öngördüklerini anlatan Bakan Yılmaz, Türkiye’de doğal kaynaklar, madenler ve başka birtakım fırsatların olduğunu anlatarak: “Fakat bizim esas sermayemiz, esas zenginliğimiz insanımız. Genç dinamik insan yapımız. Buna her türlü yatırımı yapıp bu insan gücümüze önümüzde ki dönemi de istikrarlı bir şekilde büyüdüğümüz ve hedeflere ulaştığımız bir dönem olarak planlıyoruz’’
ASIL MAHARET KRİZ YAŞAMADAN REFORM YAPABİLMEKTİR
Türkiye’nin önündeki on yılın çok önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Yılmaz, bu sürenin heba edilmemesi gerektiğini kaydetti.
Krizlerin kötü olduğunu, ancak kriz dönemlerinde reform yapmanın daha kolay olduğunu savunan Bakan Yılmaz: “Kriz yaşamadan reform yapmaya devam etmemiz gereken bir dönemdeyiz. Şimdi krizler çok kötü şeyler ama bir tek faydası var: Krizlerin, kriz dönemlerinde reform yapmak daha kolay hale geliyor. Değişiklikler yapmak daha kolay hale geliyor. Fakat asıl maharet kriz yaşamadan değişmesini becerebilmektir. Türkiye son on yılda bunu becerdi. Ortaya koydu. Önümüzdeki on yılda da inşallah bunu yapacak. Kalkınma planlarımızın en önemli unsurlarından birini de bu oluşturuyor’’
ESAS ÜRETİM FAKTÖRÜ BİLGİDİR
Artık dünyada ekonomilerin bilgi tabanlı hale geldiğini vurgulayan Yılmaz: “Biliyorsunuz artık dünyada ekonomiler bilgi tabanlı hale geldi. Artık üretim faktörleri içerisinde toprağın, teknik aletin, edevatın payı azaldı. Esas üretim faktörü bilgidir. Ve bunu başaranlar bilgi tabanlı bir ekonomi oluşturanlar 21. yüzyılda öne geçecek, bunu yapamayanlar, beceremeyenler de geri kalacaklar. Dolayısıyla bilgi toplumu stratejimiz de yeniliyoruz. Burada da büyüme ve istihdam odaklı bir şeklide yapıyoruz. Bilgi topluluğu derken sadece bilgi, iletişim teknolojilerini kastetmiyorum o işin bir parçası. Esas bütün süreçleri kamusal olsun, özel sektörde olsun bütün süreçleri bilgi toplumu perspektifi içinde yeniden düşünüyoruz ve yeniden tasarlıyoruz’’
“AHLAKİ SİYASET YAPILMALI”
Bingöl’de son 10 yılda önemli mesafelerin alındığını söyleyen Bakan Yılmaz, “Bugün Bingöl’de yüzlerce kilometre duble yollar yapıldı. Henüz yol yatırımları tamamlanmış değil. GAP’ı Karadeniz’e bağlayan duble yol çalışması devam ediyor. Üniversitemiz de hızlı bir şekilde büyüyor. Havaalanı inşallah bu yıl açılacak. Hastanelerimiz yenileniyor. Sağlık Müdürlüğü, Ağız Diş Sağlığı Merkezi ve Acil 112 istasyonu eski Doğum hastanesi yerine yapılıyor. 200 yataklı devlet hastanesi binamız devam ediyor. Bu bittikten sonra mevcut binayı yıkıp yerine yenisini inşa edeceğiz. Seçim döneminde Bingöl’de Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin kapatılıp Muş’a verildiği söylendi. Oysa böyle bir şey yoktu. Tümüyle yalan ve iftiraydı. Muş’ta da böyle bir hastane yok. Bakanlık artık bu hastaneleri farklı birimlere dönüştürüyor. Çünkü hasta sayısı azaldı. Ama birileri bu yalanı ortaya atıp yıpratma yoluna gitti. Siyasetin de bir ahlakı olmalı. Siyaset yapılacaksa ahlaki yapılmalı”
DOĞALGAZ KONUSUNDA GECİKTİK ÇÜNKÜ…
Doğalgaz konusunda güzergâh değişikliği nedeniyle gecikme yaşandığına dikkat çeken Bakan Yılmaz: “Daha önce Diyarbakır’da getirilecekti ancak güvenlik nedeniyle değişikliğe gidildi ve Erzurum-Bitlis-Muş istikameti belirlendi. Bu nedenle gecikme yaşandı, bunu da kabul ediyoruz. Ancak bu işten vazgeçmiş değiliz. Yapım ihalesini gerçekleştirdik. Dağıtım işi ihalesi de EPDK tarafından gerçekleştirilecek. Dağıtım işini alan bir firma olmaz ise başka bir yöntem arayacağız.”
VİYADÜK İÇİN TEKENİK ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Bingöl’deki diğer çalışmalara da değinen Bakan Yılmaz, şöyle devam etti: “Bingöl’de çağrı merkezlerinin sayısını ikiye çıkardık. Köylerimizde yol çalışmaları sonrasında kanalizasyon ve parke taşı çalışmasını başlatacağız. Bingöl’de eğitim yatırımlarımız bu yıl için 85 milyon TL’dir. Sağlık alanında da çalışmalarımız devam ediyor. Yeni adliye binasının temeli atıldı. TOKİ içmeler mevkiinde yaklaşık 600 adet yeni konut inşa ediyor. Yerelde de belediyemizin kentsel dönüşüm ve alt yapı çalışması devam ediyor. Üst yapı çalışması için de Sayın Başbakanımızın destekleri ile 20 milyon TL kredi belediyemize gönderilecek. Gülbahar Barajı yüzde 85 oranında tamamlanmış durumda. Çapakçur köprüsünün viyadük yapılması için teknik anlamda birçok çalışma yürütülüyor. Karayolları teknik ekipleri incelemelerini sürdürüyor. Bu çalışmanın sonucuna göre bu yıl hareket edilecektir. 2/B arazileri için henüz bir rayiç bedeli belirlenmiş değil. İnşallah vatandaşımızı çok fazla zorlamayacak makul fiyatlar belirlenerek tapu sorunu da çözülmüş olacak.”
SÜTAŞ İÇİN UĞRAŞIYORUZ
“SÜTAŞ’ın Bingöl’de yatırım yapması içinde görüşmelerimiz devam ediyor. SÜTAŞ’ın gelmesi bizim için büyük bir kazanç olacaktır. Bingöl-Genç yolunun yapılması için özel bir önem verdik. Karayolları bu yolu diğerlerinden ayrı bir şekilde ihale etti. Yol çalışmasının yanında bir de toplulaştırma çalışması devam ediyor. Toplulaştırma çalışması bittikten sonra mevsim itibari ile yol yapım çalışması devam edecek. Bütün bu çalışmalar bitikten sonra hizmetlerimizin sonuçlarını göreceğiz.”

YORUM YAP