Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,4456 % -0.03
EURO 34,8065 % 0
GRAM ALTIN 2.477,92 % 0,63
ÇEYREK A. 4.051,40 % 0,63
BITCOIN 2.026.989 -3.41
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

İpek böcekçiliği mercek altına alındı

Genç Meslek Yüksekokulu Organik Tarım Programı tarafından Genç ilçesinde ipekböceği yetiştiriciliğinin yapılıp yapılamayacağının bilimsel ortamda araştırılması için çalışmalar başlatıldı.

Son Güncelleme :

12 Haziran 2016 - 23:53

İpek böcekçiliği mercek altına alındı

Genç ilçesinde, ipekböceği yetiştiriciliği için bilimsel ortamda araştırmalar başlatan Genç Meslek Yüksekokulu, Genç ilçesinde ipekböcekçiliğinin ekonomik kazanç sağlanabilir bir sektör haline gelmesi için çalışmalar yürütüyor. Diyarbakır’ın Kulp ilçesinden getirilen larvalar, Genç Meslek Yüksekokulu Organik Tarım Programı laboratuarında deneme amaçlı üretimi gerçekleştiriliyor.

 

 

Çalışmalar hakkında bilgiler aktaran Genç Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Alaaddin Yüksel, “Genç MYO olarak tarımsal üretim alanında ilçeye taşındığımızdan beri çok çeşitli bilimsel ve uygulama çalışmalarını yürütmekteyiz. İlçemizin iklim ve coğrafi yapısı ile dut ağaçlarının bol olması ipekböceği yetiştiriciliği için son derece uygundur. Nitekim ilçemizin, Ülkenin ipekböcekçiliği üretiminin yarısını karşılayan Kulp ilçesi ve özellikle dut ağaçlarının yoğun olduğu Servi bölgesi bizler açısından büyük bir avantaj olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle, Genç ilçesinde yüksekokulumuz bünyesinde Organik Tarım Programının ipekböcekçiliği konusunda ciddi çalışmalar içine girmesi, bu yönde çalışmaların başlatılması hem ilçemiz hem de bölgemiz için önem arz etmektedir” dedi

İpekböcekçiliği çalışmalarını başlatan Organik Tarım Programı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Erdal Çaçan ise: “ipekböceği yetiştiriciliğinde yumurtadan larvaların çıkarılması, larvaların dut yaprakları ile beslenmesi, larvaların koza örmesi ve kozaların toplanması toplam 40 günlük süre zarfı içerisinde yapılmaktadır. Bir paket tohumdan ortalama 30 kg ürün elde edilmektedir. Sadece bir kişilik iş gücü ile birkaç paketle yetiştiricilik yapılabilmektedir ve elde edilen ürününün herhangi bir şekilde pazar sorunu bulunmamaktadır. Elde edilen tüm ürünler Kulp ilçesinde bulunan Türkiye’nin tek ipekböceği fabrikası tarafından alınmaktadır. Devlet desteği ile birlikte 1 kg ürün 45 TL’den alınmaktadır. Tek gideri dut yaprağı olan ipekböceğinin yaşlılar, kadınlar ve gençler için bir istihdam alanı olmasının yanı sıra bu işle uğraşmak isteyen herkes için ek gelir kaynağı niteliğindedir. İpekböceği üretimi çok fazla maliyet gerektirmeyen, herkes tarafından yapılabilecek bir iştir ve Genç ilçemizde ipekböceği üretiminin yapılmasının faydalı olacağını düşünüyoruz. Organik Tarım Programımız tarafından şu anda Kulp’tan getirilen larvalar üzerinde denemeler yapılıyor. Buradaki amacımız Genç ilçesinde ipekböceği yetiştiriciliğinin yapılıp yapılamayacağının bilimsel ortamda araştırılmasıdır. Okulumuz tarafından yapılacak bilimsel araştırma, bu yönde çalışma yapmak isteyenler için de örnek bir tecrübe niteliğindedir. Bizlerde, yapılacak araştırmalar sonrasında ipekböcekçiliğinin Genç ilçesinde ekonomik kazanç sağlayabilir bir sektör haline gelmesini arzu ediyoruz” dedi.


YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.