Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,6057 % 0.27
EURO 34,7843 % 0.33
GRAM ALTIN 2.416,30 % -0,68
ÇEYREK A. 3.950,65 % -0,68
BITCOIN 66.263,23 0.332
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 22°
Google News

“İttifak Yapmamızda Sakınca Görmüyoruz”

HÜDA PAR İl Başkanı Hamdullah Tasalı, erken seçim kararının ardından partisinin ittifak yapma konusuna sıcak baktığını belirterek, “bir siyasi parti ile ittifak yapabilmemiz için, değerlerimiz ve ahlaki duruşumuz aşındırılmadığı sürece ittifaklara sıcak bakıyoruz. Sağ veya sol olmaları önemli değil. Değerlerimiz karşı taraftan nasıl bakılıyor, herhangi bir art niyetleri yoksa ittifak yapmamızda sakınca görmüyoruz” dedi.

Son Güncelleme :

26 Nisan 2018 - 15:14

“İttifak Yapmamızda Sakınca Görmüyoruz”

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) İl Başkanı Hamdullah Tasalı, Bingöl’ün yerel sorunları ve erken seçim ile ilgili Çapakçur Gazetesi’nden Mesut Budraç’a verdiği röportajda değerlendirdi. Erken seçim hakkında partisinin ittifak kurmasında sakınca görmediğini belirten Tasalı, partisinin değerlerinin ön planda tutulması şartıyla, sağ veya sol parti ayrımı yapılmaksızın ittifak anlaşmasına sıcak baktıklarını söyledi.

 

“SİYASETİN SÜREKLİ AYNI AKTÖRLERİN ETRAFINDA DÖNMESİNDNE RAHATSIZIZ, ÇOK SESLİLİK ŞART”

 

Değerlendirmesinde Bingöl’de yıllardır aynı isimlerin siyaset yaptığını belirten Tasalı, siyaset her kesimden insanların kendini temsil etmeleri gerektiğini söyledi. Mecliste çok sesliliğin önemli olduğunu vurgulayan Tasalı, “HÜDA PAR olarak, bu siyasette sürekli aynı aktörlerin veya sadece 2 parti etrafında dönmesinden rahatsızız. Siyasette çok seslilik olmasından yanayız. Siyasette her düşünce yer edinebilsin istiyoruz. Seçim barajı başlı başına bu çok sesliliği engelleyen bir durumdur. Seçim barajı en büyük etkenlerden biridir. Sistem farklı seslerin mecliste olmasını istemez. Bu ülkenin her bir vatandaşı siyaset yapması ve mecliste temsil edilmesi lazımdır. Bu şekilde herkes kendini ifade ederek bu ülkeyi sahiplenecek. Fakat bunlar engellenerek huzur bırakmıyorlar” dedi.

 

“SEÇİM BARAJI, ÇOK SESLİLİK İÇİN BÜYÜK ENGEL”

 

16 Nisan referandumunda seçim barajı, anayasa değişikliği gibi vaatlerin verilmesinden dolayı ‘Yetmez ama evet’ kararı aldıklarını ancak seçimden 1 yıl geçmesine rağmen mevcut sorunların devam ettiğini belirten Tasalı, özellikle seçim barajının mecliste çok sesliliğin önüne geçtiğini belirterek, şöyle konuştu:

 

“Referandumda bizim evet dememizin bir nedeni de buydu. Yüzde 10’luk baraj sisteminin değişmesinin sinyalini aldığımız için evet dedik ancak bu değişim taleplerini dikkate almadılar. Hala bu baraj devam ediyor. Bu sistem devam ettiği sürece siyasette çok farklı bir değişim söz konusu olmaz. ‘Yetmez ama evet’ dedik, mevcut anayasa darbe anayasasıdır. Bu anayasanın değişmesi gerekiyor. Anayasanın birden değişmezi güç, peyderpey değişmesi gerekiyor. Biz onun için destek verdik. Bunu hangi parti getirirse getirsin, destek verirdik. Çift başlı yargıya son verilecekti. Parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçilecekti. İki sistemin de artı ve eksileri var. Kısmi yapılan değişim yine önümüze gelirse yine evet deriz. Cumhurbaşkanı nasıl seçilecek belli değil. Seçim kararı alınmış ama seçilmek isteyen kişi notere mi, seçim kuruluna mı gidecek, belli değil. MHP ve Ak Parti, 15 Temmuz sonra birbirine yakınlaştı. MHP o günden sonra iktidarın ortağı gibi davranıyor. Cumhurbaşkanı, ‘erken seçim rüyasını kimse görmesin, bu geri kalmış ülkelerde söz konusudur. Seçimler tarihinde ve zamanında yapılacak’ demişti. Alttan alta da, bu 2 parti erken seçim için çalışmalarını bitirdiler. 60 gün kala açıkladılar. Gerekçe olarak ekonomik istikrar, beka sorunu, referandum sonrası sistem değişikliği çalışmalarını Grekçe gösterdiler. 1 yıl geçti seçimden, hiçbir uyum yasası çıkarmadılar. Biz HÜDA PAR olarak, parlamenter sistemlerde hükümetler zayıf olur dedik. Zayıf hükümetler ülkeye zarar verir dedik.”

 

“İTTİFAK’A AÇIĞIZ, DEĞERLERİMİZİ GÖZETEN SAĞ VEYA SOL PARTİ OLMALARI ÖNEMLİ DEĞİL”

 

Tasalıi, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

 

“İttifaklar seçim öncesi yine gündeme geldi. Benzer durumlar söz konusu. Erken seçim kararı, baskın seçim kararıdır. Ak Parti ve MHP belki siyasi bir ittifak yapıyorlar. Seçim sonrasında da belki birliktelikleri devam edecek. Ancak diğerlerinin ittifakı, seçim ittifakıdır. Biz ilkesel olarak ittifaklara karşı değiliz, açığız. Bu hususta kimseye teklif götürmedik, kimse de bize getirmedi. İYİ parti CHP’nin yardımıyla seçime girebiliyor. Son 1 yıldır YSK hiç yapmadığı bir şey yapıyor. Eskiden 41 ilde teşkilat şartı ve il kongresi şartı aranıyordu. Sonra 41 ilde bütün il ve ilçe teşkilatlarının kongre yapması şartı arandı. Bununla İYİ partinin önünü almaya çalıştılar. Bizim ise yurt genelinde 19 teşkilatın dernekler müdürlüklerinde evraklarının sümen altı edilip Yargıtay’a gönderilmediği için seçime girmeye hak vermediler. Biz evrakları elden telsim ettik. Cevap bekliyoruz. Her halükarda seçime gireceğiz. Bu netleştikten sonra, genel başkanımız bir açıklama yapacaktır. Bir siyasi parti ile ittifak yapabilmemiz için, değerlerimiz ve ahlaki duruşumuz aşındırılmadı sürece ittifaklara sıcak bakıyoruz. Sağ veya sol olmaları önemli değil. Değerlerimiz karşı taraftan nasıl bakılıyor, herhangi bir art niyetleri yoksa ittifak yapmamızda sakınca görmüyoruz.”


YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.