Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Celal Aygül, Bingöl Cumhuriyet Savsıcısı Uygur Meydan ve Bingöl Denetimli Serbestlik Müdürü Orhan Kaykaç, kamu hizmeti yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde ortak çalışılan kurumlardan olan Bingöl Öğretmenevi Müdürlüğü ile Bingöl İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne ziyarette bulunarak, kamu yararına çalışma yükümlülüklerini yerinde incelediler.
Ziyaretler kapsamında açıklamada bulunan Cumhuriyet Başsavcısı Celal Aygül, kamu hizmeti cezalarındaki öncelikli hedefin, kamunun sağlanan ücretsiz iş gücünden yarar sağlaması ve yükümlülerin sosyal hayata uyumlarının sağlanması, sorumluluk bilinçlerinin gelişmesi ve iş disiplini kazanmaları olduğunu kaydetti.
Aygül, Bingöl Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nce Bingöl ve ilçelerinde bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla kamuya yararlı iş üreten dernek ve vakıflarla yapılan işbirliği protokolleri çerçevesinde bu kurumlarda kamu hizmeti cezalarının etkin bir şekilde yerine getirildiği ve kurumlardan da çok güzel geri dönümler alındığını ifade etti.
Bingöl Valiliği ile yapılan işbirliği protokolü çerçevesinde 2014 yılı içerisinde 100 yükümlünün, 20 farklı kamu kurumunda, toplam 20 bin 472 saat kamuya yararlı bir işte Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından çalıştırıldığını ifade eden Aygül, “2015 yılı içerisinde ise şuana kadar 22 kurumda görevlendirilen 70 yükümlü 31 bin 37 saat kamu hizmetini yerine getirilmesi planlanmıştır” dedi.
Yükümlülerin, kamu kurumlarında görevlendirilen kamu hizmetinden sorumlu personel koordinesinde bu kurumların ağaç dikim, bakım hizmetleri, genel idare hizmetleri, onarım hizmetleri ve temizlik hizmetleri gibi iş kollarında kamu hizmeti cezalarını yerine getirdiklerini kaydeden Aygül, "5275 Sayılı Yasa’nın 106. maddesi; haklarında para cezası verilen yükümlüler para cezalarını ödeyemediği takdirde para cezaları hapis cezasına çevrilmekte hapis cezası da bir günü 2 saat olmak üzere kamu yararına çalışma cezasına çevrilerek kamu kurumlarında ücretsiz olarak çalıştırılmayı ön görmektedir. Örneğin 3 bin TL para cezasına çarptırılan bir yükümlü günlüğü 20 TL den 150 gün hapis cezasına çevrilmekte 150 gün hapis cezası da günlüğü 2 saatten 300 saat kamu hizmeti cezası çevrilmektedir. Yükümlü 300 saat kamu hizmetinde ücretsiz olarak çalışarak para cezasının infaz etmiş sayılmaktadır” şeklinde konuştu