Yaydere köyünde yaşanan sorunlara ilişkin soru önergesi veren Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken’in iddialarını yanıt veren Genç Kaymakamı Abdullah Köklü, sorunun iki komşu köy arasındaki kaynak sorunundan kaynaklandığını bildirdi.
Yaydere Köyünün 181 nüfuslu olduğunu belirten Kaymakam Köklü. “Yaydere köyüne 2006 yılında ENH (Keson Kuyusu) dinamo sistemi ile içmesuyu getirilmiş; ancak 2013 yılında cazibeli kaynaktan su almak için Kaymakamlığımıza başvurulmuştur. Bunun üzerine Kaymakamlığımız tarafından cazibeli kaynaktan su alabilmek için çalışmalara başlanmıştır. Çalışma sonunda programa dahil edilmiş ve son aşamada görev yapan Kaymakamımız tarafından köy muhtarı arattırılarak herhangi bir sorun olup, olmadığı sorulmuş, bunun üzerine köy muhtarı tarafından Sarıbudak Köyü ile aralarında memba sorunu olduğundan dolayı programa almayın yönünde cevap verilmiştir. Bunun üzerine 2013 yılı KÖYDEŞ programından çıkarılmıştır. Memba tahsisi yapılmadığı ve ihtilaf çözülmediği sürece KÖYDES programına yasal olarak ödenek koymak mümkün olmamaktadır. Cazibeli kaynaktan su almak için ihtilaf çözülmediğinden dolayı 2014 yılı KÖYDES programına alınmamıştır” dedi.
2013 yılında Servi-Hani Grup Yolu, Yaydere-Hani, Servi-Yaydere grup yolunun asfalt yapıldığını belirten Köklü: “Grup yolu köyiçi mesafe 3 Km. 2006 yılında stabilize çalışması yapılmıştır. Köyiçindeki evlerin yola yakın olması nedeniyle büyük iş makinesi köye girememektedir. 2013 Yılı DAP Projesi kapsamında gelen ödenek esas alınarak öncelikli olarak köy arazilerinin yoğun olduğu bölgede İl Özel İdaresi tarafından sulama projesi yapılmış ve Çalışmalar devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
Eğitim ve sağlık sorunlarıyla ilgili iddiaları da yanıtlayan Köklü: “Yaydere İlkokulu İlçe Merkezine 60 Km. uzaklıktadır. 2013-2014 yılı eğitim öğretim döneminde ilkokulda okuyan ( 1.Sınıf 3 Öğrenci, 2.Sınıf 4 Öğrenci, 3 Sınıf 3 Öğrenci, 4.Sınıf 3 Öğrenci) toplam 13 öğrencisi bulunmakta olup, Sosyal Bilgiler Öğretmeni Vahap ALIK görev yapmaktadır. Yaydereye uzaklığı 14 Km. olan Hani Topçular Ortaokuluna ( 5.Sınıf 3 Öğrenci, 6.Sınıf 2 Öğrenci, 8.Sınıf 3 Öğrenci) toplam 8 öğrenci taşımalı eğitim sistemi ile taşınmaktadır. Yaydere Köyünün Servi Köyüne uzaklığı 20 Km. Servi Sağlık ocağından faydalanmaktadırlar. Bu sağlık Ocağında 1 (Bir) Aile Hekimi, 2 (İki) Hemşire bulunmaktadır. Haftada iki gün Servi bölgesindeki tüm köy ve mezraların mobil sağlık hizmet taramaları (aşı ve diğer testler) yapılmaktadır. İki ayda bir her köydeki vatandaş mobil hizmetten faydalanmaktadır” ifadelerine yer verdi.
Yaydere’nin 1994 yılında terörden zarar gören köyler arasında olduğu, buna ilişkin hak kaybı olan vatandaşlara 1995 yılında Acil Destek Fonu, Köye Geri Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi kapsamında nakdi para ödemesi yapıldığını belirten Köklü, Yaydere Köyünün elektrik ihtiyacının ise Diyarbakır’ın Hani İlçesinden alındığını belirtti.