Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bingöl İl Başkanı Hasan Kızılboğa, 2003 depreminde evi yıkılan depremzedelere gönderilen ödeme emirleri ile ilgili çözüm çağrısı yaptı.
1 Mayıs 2003 tarihinde meydana gelen depremden sonra TOKİ tarafından yapılan konutlarda oturan depremzedelere tebligat gönderen Ziraat Bankası’nın biriken borçların 20 gün içinde ödenmesini, ödemeyenlerin icraya verileceği yönünde tebligat gönderdiğini hatırlatan Kızılboğa, “Daha Önce depremzedelere bu konuda herhangi bir tebligat göndermeyen T.C. Ziraat Bankası 9 yıl sonra ilk kez ödeme ile ilgili tebligat göndererek depremzedeleri zor durumda bırakmaktadırlar. Milliyetçi Hareket Partisi Olarak, Hükümetten Bingöl’deki depremzedelerin, bu mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesi ve ödemeler konusunda çözüm bulmasını beklemekteyiz” dedi.
“KONUTLAR RANT ARACINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ”
Kızılboğa, deprem sonrası hak sahiplerine yönelik TOKİ tarafından yapılan konutların geri ödemeleri ile ilgili hükümet tarafından işletilen sürecin, AKP iktidarının deprem mağduru Bingöllülere yardım etmek yerine bu deprem durumunu ekonomik ranta dönüştürme amaçlı uygulamalar olduğunu söyledi.
“KONUT SAHİPLERİ AİDAT DAHİ ÖDEYEMİYOR”
1 Mayıs 2003 depreminin halk üzerinde bir travma yaşattığını belirten Kızılboğa, “Yaşanan deprem yüzlerce insanımızın hayatlarını kaybetmesine ve binlerce insanımızın yaralanmasına ve kalan insanlarımız ise psikolojik olarak depremden etkilenmesi ile adeta Bingöl’ün tamamı depremden etkilenmiştir. Bu depremden dolayı ilimizin affet bölgesi ilan edilmemesi, yapılan konutların faizli ve geri ödemeli olarak, depremzedelere satılması, akabinde bankalar üzerinden tahsil etme girişimleri partimiz tarafından kabul edilemez. Depremzedelerin konut karşılığında Bankalara borçlandırıldığı, İlimiz, ekonomik gelişmişlik düzeyi bakımından Türkiye’de de son sıralarda bulunmaktadır. Konutlara yerleşen vatandaşlarımızın çoğu banka borçlarını ödemek bir tarafa, bina aidatlarını bile ödemede büyük zorluklar çekmektedirler.”
ANAPARA DIŞINDAKİ ÖDEMELER KABULEDİLEMEZ
TOKİ tarafından yapılarak depremzedelere dağıtılan ve borcu ödenmeyen konutlar için banka aracılığı ile depremzedelere gönderilen tebligatta, taksit ve faiz borcunun en geç 20 gün içerisinde ödenmesi gerektiğini hatırlatan Kızılboğa, “Borcun ödenmemesi durumunda ‘tahsili için kanuni yollara başvurulacaktır’ denilmektedir. Konut bedellerinin faizi ile birlikte istenmesi ne sosyal Devlet ilkesine nede Hukuk Devleti ilkesine uymaktadır. Anapara dışındaki ödemeleri içeren bu uygulama hem Kamuoyu hem de Milliyetçi Hareket Partisi tarafından kabul edilemez bulunmaktadır” dedi.