Genç İlçe Özel İdare Müdürü Muhittin Kaya, köylerde ev yaptırma, bağ evi yada yayla evi yapıp kapı numarası almanın 3194 Sayılı İmar Kanunu ile değiştiğini ve bu yasa ile bazı değişiklikler yapıldığını belirtti.
Kimi vatandaşların uygulamadan habersiz olduğunu ve bu nedenle mağduriyet yaşadığını belirten Kaya, belediye sınırları içerisindeki bir arsada inşaat yaptırmak için belediyeden inşaat ruhsatı alınması gerektiğini belirtti.
Belediye sınırları içerisinde olmayan kırsal alanlarda yapı yapmak isteyenlerden nüfus kütüğüne kayıtlı olma şartı arandığını belirten Kaya, “ Eğer nüfus kütüğündeki kaydınız o köy ise (ikametgahınız değil), köy muhtarından alacağınız, muhtarın imza ve mührü ile iki aza imzası taşıyan bir yapı izin belgesi inşaatınızı yasallaştıracaktır. Bu hak köylülere devletimiz tarafından sağlanan bir kolaylıktır. Ancak burada bir sınırlama bulunmaktadır. Yapacağınız evin ya da inşaatın köy yerleşim alanı içerisinde yer alması gerekmektedir. Köy yerleşim alanı dışında ama köy sınırları içinde bir arazide inşaat yapmanız için muhtarın izin verme yetkisi yoktur. Köy halkı dışında, dışarıdan gelip arazi satın alıp bir ev yaptırmak isteyenler için köy muhtarı inşaat yapılacak alan ister köy yerleşim alanı içinde ister dışında olsun hiçbir şekilde inşaat izni veremez. İnşaatın yapılması için bulunulan il ve ilçedeki özel idare müdürlüğüne başvurup inşaat ruhsatı almak gerekmektedir. “
Yayla vb. alanların genellikle köy yerleşim alanı olmayan yerler olduğunu belirten Kaya, “İmara açılmamış bir arazide inşaat yapmak için ancak çok özel durumlarda izin alınması mümkün olabilir. Bununla birlikte bu tür izinler doğrudan vatandaşa verilmemektedir. Yayla gibi kırsal bölgelerde inşaat yapmak için arazi almak isteyenler alacakları arazinin imar durumunu mutlaka kontrol etmelidir. Köylülerin muhtardan inşaat izni almadan ve köy halkı dışındakilerin ruhsat almadan yaptıkları inşaatlar kaçak olup büyük cezalara tabidir. Bu şekilde kaçak inşaat yapan vatandaşlarımız yaptıkları binaya kapı numarası alabilmek için başvurduklarında, ilgili yasa ve yönetmelikler gereği binaya kapı numarası verilmekte, ancak kaçak işlemleri ile ceza kesilmekte ve yapılan bina yıkılabilmektedir. Kaçak inşaatlara verilen para cezası inşaatın niteliğine göre değişmekte olup zaman zaman yeni bir ev inşa etme maliyetine ulaşabilmektedir. Kesilen para cezası ile yapılan kaçak inşaat yasallaşmış olmayıp yıkılabilmekte böylece bu tür inşaatı yaptıranlar hem yüklü bir para cezası ödemekte hem de yaptıkları evden olmaktadırlar.” şeklinde konuştu.
Köyde ev yapıp kapı numarası almak için başvuru yapılacak merci açıklayan Kaya, “İmar durumu başvurusu yapabilmek için ilgili parselin sahibi ya da hissedarı olmanız gerekir. Öncelikle elinizde bir çap örneği belgesi, yani kadastro planında taşınmasın geometrik konumunu gösteren belgenin olması gerekir. Bu belge ve bir dilekçe ile yanınıza tapunuzu da alarak Özel İdare Müdürlüğü’ne imar durumunuzu almak için başvurabilirsiniz. Hisseli parsellerde inşaat koşulları yapı izin başvurusunda tüm hissedarların izni (muvaffakatı) aranır. Tabi bu ancak parsellerin inşaat yapılmaya uygun olması durumunda geçerlidir. Eğer özel ifraza tabi hisseli parseller söz konusu ise uygun kadastral parsel oluşması şarttır” dedi.