
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, ildeki bazı tarihi mekânların onarılması için DAP idaresine başvuruda bulundu. Kuba kümbeti, Zağ mağaraları ve Yedisu’da bulunan Kaşıkçı Konağı gibi il genelindeki birçok tarihi alanlar için koruma önlemlerinin alınıp turizme kazandırmayı hedefleyen İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, DAP idaresine başvuruda bulunduğu başvuru projesinde “Genç İlçesi’nde Kral Kızı Kalesi’ne bakan tepede yer alan Kuba Kümbeti. İslami dönemden kalma kümbetin restorasyonunun yapılması amacıyla DAP idaresine yapılan başvuruda, “Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmiş olan ve İslami Döneme ait önemli bir taşınmaz kültür varlığı olan Genç İlçesi sınırlarındaki Kuba Kümbeti’nin, sadece dış cepheye ait birkaç duvarı korunabilmiş durumdadır. Hakim bir tepe üzerinde bulunan ve gerekli çalışmaların yapılması durumunda önemli bir ziyaretçi potansiyeline ulaşacağı düşünülen Kümbetin restorasyonu ve bölgedeki diğer taşınmaz kültür varlıkları ile birlikte tanıtımının yapılması amaçlanmaktadır” denildi.
Zağ Mağaraları için basit koruma önlemli talep!
“Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmiş olan ve Erken Hıristiyanlık Dönemi (M.S. 5. yüzyıl) özellikleri gösteren taşınmaz kültür varlığı, ana kaya cephesinde doğal yollarla ve insan eliyle oluşturulmuş çok katlı-birbirlerine kademeli geçişlerle bağlantılı mağara-odalardan oluşmaktadır. Zaman içerisinde doğal nedenlerle önemli ölçüde tahribat görmüş ve gelen ziyaretçiler için tehlike arzeder duruma gelmiştir. Bölgenin arkeolojik geçmişi ve turizm potansiyeli için önemli bir kültürel varlık olan Zağ Mağaralarının basit koruma önlemleri alınarak tanıtılması ve bölge için önemli bir turizm alternatifi haline getirilmesi hedeflenmektedir” denildi.
Restorasyonu yapılarak korunması ve turizme kazandırılması amaçlanan Yedisu Kaşıkçı Konağı için de DAP idaresine yapılan başvuruda “Bölgedeki ender sivil mimarlık örneklerinden olan konak, doğal nedenlerle tahribata uğramış ve hâlihazırda bu tahribat devam etmektedir. Yapılacak restorasyon çalışmaları işe korunması ve turizme kazandırılması hedeflenmektedir” ifadelerine yer verildi. 3 tarihi yapının restorasyonu ile Etnografya ve Kent Müzesi’nin açılması için yapılan başvurularda onay bekleniyor.
Etnografya ve Kent Müzesi için başvuru
Etnografya ve Kent Müzesi için ilk defa somut bir adım atan Kültür ve Turizm Müdürlüğü, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’na başvurdu. DAP idaresine sunulan başvuru formunda, “İlimizde geçmiş kültürleri yansıtan herhangi bir müze bulunmamaktadır. İlin arkeolojik geçmişine dair fazla araştırma-çalışma olmadığından bir arkeoloji müzesi bugün için olanaklı değildir. Ancak yakın geçmişe dair maddi kültürlerin değerlendirilip sergileneceği bir Etnografya Müzesi ve yine şehrin her anlamda geçmiş ve güncel unsurlarının yansıtılacağı bir Kent Müzesi’nin aynı bina içinde ve bir bütün oluşturacak biçimde gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir” denildi.