
BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Bingöl Milletvekili Dr. İdris Baluken, sağlık çalışılanlarının maruz kaldığı şiddetten dolayı Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ı eleştirdi. Son dönemde hekimler ve sağlık emekçilerine yönelik şiddet içerikli saldırıların artığına dikkat çeken Baluken şunları söyledi:
“Bunun son örneği Antep’te yaşanmış, Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde görevli kalp damar cerrahisi uzmanı Dr. Ersin Arslan, bir hasta yakının saldırısı sonucu ne yazık ki yaşamını yitirmiştir. Öncelikli olarak Dr. Ersin Arslan’a Allah’tan rahmet, ailesi, yakınları ve sağlık emekçileri camiasına başsağlığı diliyoruz. Ne yazık ki, son zamanlarda yazılı ve görsel basında hekimlere yönelik şiddet olaylarına tanık olmaktayız. Hekimleri hedef almış saldırıların artışında güvenlik tedbirlerinin eksikliği madalyonun bir yüzü iken daha farklı temel sebeplerin olduğu da açıkça ortadadır. Özellikle; aşırı hasta yükü, hasta başına ayrılan sürenin kısalığı, ayrıca ekonomik kriz ve buna bağlı olarak yoksulluğun sıklığı ve yaygınlığının artması, AKP iktidarı döneminin yıllardır sistematik olarak sağlık sistemindeki aksaklıkların suçlusu olarak hekimlerin ve sağlık çalışanlarının gösterilmesi, hekimler ve diğer sağlık emekçilerine yönelik şiddet eğilimlerini arttırıcı unsur olmaktadır.”
“PARAN KADAR SAĞLIK HİZMETİ”
Baluken,”AKP hükümetinin başlattığı Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında sağlık hizmetlerinin özelleştirildiği ve paran kadar sağlık anlayışının yerleştirilmeye çalışıldığı gün gibi ortadadır. Sağlıkta Dönüşüm Programı kaliteli ve parasız hizmet üretimi yerine, hekimlerin özlük haklarını ve saygınlıklarını azaltmış, halkın sağlığa ulaşımı yönünde maddi ve manevi engelleri arttırmıştır. Sağlık yöneticileri, sağlık kurumlarının sayı ve alt yapı eksikliklerini gizlemek için hekimlerin ve hekim sayısının yetersizliğini öne süren açıklamalar yapmış ve dolaylı da olsa hekimleri halkımıza karşı hedef göstermişlerdir. AKP iktidarı döneminde hekimlere yönelik artan şiddet olaylarının sebeplerine değinmek gerekir. Bunlar; Sağlıkta Dönüşüm Projesinin yarattığı olumsuz sağlık ortamı ve zorlaştırılmış çalışma koşullarını önemli ve belirleyici bir etken olması, Performans sisteminin baskısı altında olan hekim, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilen hizmete yaptığı ödemeleri sınırlandırması, hekimin mesleki özerkliğini ortadan kaldırması, daha çok hasta bakabilmek için hastalarına daha kısa süre ayırmak zorunda kalması, sağlık hizmetlerinin özelleştirmesi yoluyla hekimlerin yurttaşlara karşı deyim yerindeyse günah keçisi ilan edilmesi gibi hükümetin sağlık politikalarından kaynaklanan piyasacı, paran kadar sağlık anlayışının yapısal olarak ortaya koyduğu nedenlerdir” dedi.
Hükümete yönelik uyarılarda bulunan Baluken, sözlerine şöyle devam etti: “Gaziantep’te bir hekim arkadaşımızın yaşamını yitirmesine sebep olan bu saldırı sonrasına Hekimlere ve sağlık emekçilerine yönelik bu şiddetin önlenmesi için hükümete gerekli uyarıyı tekrardan yapmak zorunluluğu hissetmekteyiz. AKP hükümetinin ve özellikle kendisi de bir hekim olan Sağlık Bakanının alması gereken önlemler şunlardır: Sağlıkta Dönüşüm Projesinden derhal vazgeçilmeli, güvenli çalışma ortamları yaratılmalı, Sağlık yöneticileri ve siyasi yetkililer, sağlık sorunlarının nedeni olarak hekimleri görmek ve gösterme tutumundan vazgeçmeli, sosyal adaleti sağlayıcı adımlar atılmalı, toplumsal barış sağlanmasına yönelik adımlar hızlıca atılmalı” diyen Baluken, sağlık emekçilerine yönelik şiddet olaylarına ilişkin yaptırım gücü olan gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.