Bingöl’de Emniyet Müdür Yardımcısı Atif Şahin ve Başkomiser Hüseyin Hatipoğlu`nun şehit olduğu, Emniyet Müdürü Ürker`in ağır yaralandığı saldırıyla ilgili aranan ve şehir merkezinde bir evde yakalanan Erhan Şenyuva, dün gece çıkarıldığı nöbetçi mahkemede yaptığı savunmada, saldırıyla ilişkisinin bulunmadığını, eylemin kimler tarafından gerçekleştirildiğini bilmediğini söyledi.
ŞİFRE; “GELİN ÇORBA ISMARLAYAYIM”
Savunmasında daha önce olayla bağlantısı olduğu iddiasıyla tutuklanan Ali Kılıçgedik ile örtüşür şekilde ifade veren Şenyuva, “Yayladere’den çıktığımızda Ali Kılıçgedik bize gözcülük etmek için önden gidiyordu. Bizim bulunduğumuz aracın yakıtı azaldı. Kervansaray bölgesinde yakıt almamız gerekiyordu. Buraya varmadan önce bir buluşma noktasında Ali Kılıçgedik ve Ali Bozan ‘gelin çorba ısmarlayayım’ diye şifre belirledi. Ali arayıp şifreyi söylediğinde yolun temiz olduğunu anlayacaktık. Ali yola çıktıktan yarım saat sonra arayıp gelin çorba içireyim dedi. Buraya vardık yakıt ve ihtiyaçları giderdikten sonra tekrar yola çıktık” ifadelerine yer verdi.
“SALDIRIYI YOLDA ÖĞRENDİM”
Kervansaray’dan çıktıktan sonra Sarıçiçek Köyü yolu üzerinden gitmek üzere yola çıktıklarını belirten Şenyuva, “Bu esnada amcamın oğlu beni ısrarla aradı cevap vermeyince beni ara diye mesaj attı. Geri aradığımda Bingöl’de BDP’liler ile Hizbullah arasında çatışma çıktığını söyledi. Bende olayı öğren dedim daha sonra Ali Bozan’a 19-20 günlük yürüyüş mesafesini araçla getirdik bundan sonra 3 saatlik yol var yürümelerini istedim. Daha sonra amcam oğlu tekrar aradı Emniyet müdürünü vurduklarını söylediler aracı durdurdum götürmeyeceğimi söyledim. Ali Bozan bir şey olmaz Ali önden gidiyor bir şey olursa arar dedi. Bir müddet sonra Ali mesaj atarak Genç Köprüsü girişinde 2 askeri aracın durduğunu söyledi. Ali Bozan’ın ısrarıyla yola devam ettim” dedi.
“ÖRGÜT MENSUBU SİLAHIN KIRMA KOLUNU ÇEKİNCE ÇATIŞMA ÇIKTI”
Genç Köprüsü’ne vardıklarında yolda uygulama olduğunu ve aracı durdurduğunu ifade eden Şenyuva, “İki polis geldi biri cama yaklaşarak kimliğimi istedi bunlar özel hareket polisleriydi ve yüzlerince kar maskesi vardı. Kimliğimi verdim. Diğer polis arkadakileri sordu, Ali Bozan inşaat işçileri dedi. Polis inin deyince Ali Bozan arka koltuktaki örgüt mensuplarına Kürtçe teslim olalım dedi onlarda olmaz dedi. Araçtan inerken arka koltuktaki örgüt mensubu silahın kırma kolunu çekti daha sonra polisler ateş açtı. Ben polislerin arasından Bingöl istikametine gelen araçların içine attım kendimi. Polis herkes yere yatsın dedi bende bunların arasına yattım. Çatışma 10-15 dakika sürdü. Daha sonra Genç ilçesine doğru gittim kimliğim poliste telefonum ise Ali Bozan’da kaldı” ifadelerine yer verdi.
İKİ HAFTADAN FAZLA KIRSALDA KALDI
Genç ilçesine girdiğinde Emniyet Müdürlüğü’ne teslim olmayı düşündüğünü ancak korkudan teslim olmaktan vazgeçtiğini ifade eden Şenyuva, Bingöl merkeze gelmeden önce kırsalda kaldığını, yaşam malzemelerini ise civar köylerden bazı gerekçelerle temin ettiğini söyledi. Hastalandığı için Bingöl’e geldiğini ve bir evde 5 gün kaldığını, bu esnada ev sahibine özel numaradan bir arama geldiğini belirten Şenyuva, “özel numaradan arayan beni evden çıkarmamı istedi. bu esnada dışarıda bulunan polisler teslim ol çağrısı yaptı” dedi.
SUÇLAMALARI REDDETTİ
Bingöl Emniyet Müdürü ve beraberindekilere yönelik düzenlenen silahlı saldırıyla bir ilişkisinin olmadığını belirten Şenyuva, savunmasında şu ifadelere yer verdi; “Bu eylemi Genç ilçesine giderken amcamın oğlundan öğrendim. O gün il merkezine hiç girmedim o gün saat 13.30’dan itibaren hep il dışındaydım. Yayladere’den gelerek oradan Doğum Hastanesi’nin oradan Kervansaraya oradan da Genç ilçesine köy yollarını kullanarak geçtim. Bingöl İl merkezinde yapılan eylemi kim ne amaçla gerçekleştirdi bilmiyorum. Üzerime atılı suçlamayı kesinlikle kabul etmiyorum Ali Kılıçgedik ve Ali Bozan’ı arkadaş çevremden dolayı tanıyorum. Şehir merkezine kesinlikle girmedik. PKK terör örgütüyle hiçbir bağım yoktur. Tahliyemi talep ediyorum.”
Mahkeme heyeti, yapılan savunmanın ardından, “Kuvvetli suç şüphelerini gösterir olguların mevcut oluşu, şüphelinin uzun süre kaçak kaldığı kaçacağı yönünde somut olguların mevcut olması, üzerine atılı suçun CMK 100 maddedeki katalog suçlardan olması, bugüne kadar firar olması, kendi rızasıyla güvenlik güçlerine teslim olmaması, şüphelilerin üzerine atılı suçu iştirak ettiğine dair kuvvetli suç şüphesini gösterir somut olguların bulunduğu anlaşılmakla, tutuklama tedbirinin de orantılı olduğu” gerekçesiyle tutuklama kararı verdi.
9 Ekim 2014 günü Bingöl kent merkezinde İl Emniyet Müdürü Atalay Ürker`e yönelik düzenlenen ve Emniyet Müdür Yardımcısı Atıf Şahin, Komiser Hüseyin Hatipoğlu`nun şehit olması, Emniyet Müdürü Atalay Ülker ile polis memuru Uğur Atlı`nın yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıyla tutuklananların sayısı 3`e yükseldi.