Türkiye'nin önemli kavurma üretim merkezlerinden Bingöl'de hemen hemen her ilçe ve köyde rastladığımız tandırlarımız gittikçe önemini kaybediyor. Bingöl'ün çoğu köylerinde erkekler yazın inşaatlarda çalışıp kışın gelmesiyle kapanan inşaat sezonuyla birlikte köylerine geri dönüyorlar. Eşleri tandırda ekmek pişiren inşaat ustaları tandırdan çıkan ilk ekmekle birlikte kavurma, organik köy tereyağı vs.. çoğu zenginin ulaşamadığı o eşsiz lezzet ve tada erişiyor.
Genç ilçesine bağlı Üçgül köyünde yaşayan İnşaat ustası Sinan Akgül, sonbaharda hazırladıkları kavurma eşliğinde eşinin yaptığı tandır ekmeğini çocuklarıyla paylaşmak dünyanın en güzel duygularından birisidir. Öte yandan kışın pek işleri olmadığı için Köy'de gençlerin toplanıp birbirlerine misafir olduklarını ve burada ikramların devam ettiğini söyledi..
Karın yağmasıyla ayrı bir lezzete kavuşan kavurma, tereyağı, pekmez gibi yiyeceklerin tandırın üzerinde konulan ekmek yapılması esnasında hazır bulunur. Bazen ilk ekmeğin çıkması tatlı münakaşalara sebep olsa da sonuç itibariyle büyük huzurlara vesile oluyor.
Yine Yöresel ürünlerden olan "dut-pekmez-ceviz" eşliğinde uzun süren kış gecelerinin nasıl geçtiğini anlamadıklarını ifade eden usta Yusuf Afacan ise, bu yöresel lezzetlerin sadece kendileri için değil eve gelen misafirlere de sunulduğunu ifade etti.
Güzeldere köyünde yaşayan Firar ve Mehmet Ali Eryatan kardeşler, yaptığı açıklamada, bu tür yöresel ürünlerin kültürlerinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, kış boyunca tükettiklerini söyledi.
Mart ayında başladıkları İnşaat’ın tüm yorgunluğunu kışın eşi ve çocuklarının yanında atıklarını ifade eden canlı hayvan satıcısı Yaşar Barut ise, Meşe ile otlayan kavurmalık hayvanların lezzetinin daha güzel olduğunu belirterek, ''Biz özellikle kara kışı bekleriz. En önemli lezzetleri özel günlerde misafirlerimize yaparız. Kimin nasibi varsa onlar da yiyor'' dedi.