Üreticiler salona sığmadı
Genç Kaymakamlığı öncülüğünde tertiplenen Bingöl İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Genç Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün organizasyonu ile Genç Kız Meslek Lisesi toplantı salonunda üreticilere yönelik tanıtım toplantısı yoğun ilgi gördü. Yaklaşık 140 çiftçinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Genç İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İl Müdürlüğünün 2015 yılı faaliyetleri değerlendirildi. 2016 Yılı yüzde 50 Hibeli Ahır ve Ağıl Yapımı için üreticiler bilgilendirilerek, 2016 yılı planları ve çalışmaları ile bakanlık desteklemeleri hakkında üreticilere çeşitli bilgiler verildi.
Toplantıda tarım ve hayvancılıkla ilgili desteklemeleri anlatan Bingöl İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Yıldırım, üreticilere çıkan her türlü desteklemeleri takip etmelerini ve imkânları ölçüsünde yaralanmalarını istediklerini söyledi. Yıldırım: “ Değerli çiftçi kardeşlerim öncelikle hepiniz hoş geldiniz. Bu salonu bu şekilde doldurmanız bizim için çok önemli ,size çok ederiz. Bu sizin tarım ve hayvancılığa çok yakın ilgi gösterdiğinizin kanıtı. Değerli üretici ve çiftçi arkadaşlarım, biz sizleri her zaman Tarım İl Müdürlüğü ile çiftçilerin paydaş olduğunu söylüyoruz. Hizmette ortağımızsınız. Bu ortaklık vesilesiyle her zaman bir araya gelmemiz gerekmekte ve bilgi paylaşımı gerekmektedir. Yani bir sorunuz olduğun da bizimle paylaşmanız gerekiyor. Şöyle ki bir projeniz veya bir sorunuz olduğunda ilkin bizimle paylaşınız diyoruz. Değerli çiftçilerimiz, Bingöl’ümüz 841 bin hektar alana sahip. Bu 841 bin hektarın sadece yüzde 7’si tarıma elverişli alandır. Sadece bu dilimde tarım yapabiliyoruz. Hayvancılığa gelirsek 2002 de 1milyon üzerinde hayvan Bingöl’ümüzde mevcutken 2010 da bu dörtte birine düşmüştür. Fakat 2010’dan itibaren bakamlığımızın desteğiyle hayvancılık yeniden yükselişe geçmiştir. 2015’te ki verilerimize göre Genç ilçesinde, büyük başta 19 bin 700, küçükbaş ise 41 bin civarındadır. Bu şunu gösteriyor artık son zamanlarda hayvancılık çoğalıyor. Ama şunu söyleyeyim hem Bingöl için hem de Genç için bu sayılara baktığımızda bizim Bingöl’ümüz için bu sayı yeterli değil. Çünkü tarım arazisi durumuna baktığımızda yüzde 7’lik bir durum var ama bu arazinin dışında olan arazi de yüzde 51’i mera ve yayla arazileridir. Yani arazilerimiz hayvancılığa çok elverişlidir. Yani siz değerli çitçilerimiz istediğiniz vakitte hayvancılığı yapabilirsiniz. Değerli arkadaşlar Tarım ve Hayvancılığı desteklemelerini başlattığımızdan bu yana büyük oranda hayvan sayısında artış olduğu gibi ekonomik yatırım dediğimizde de büyük paralar harcanarak tarım ve hayvancılığı geliştiriyoruz. Bizim çiftçilerimizden ve üreticilerimizden istediğimiz bakanlığımızın DAP dediği projeyi ve birde Kırsal Kalkınma dediğimiz alanlarda başvuru yapmanız ve başvuru sırasında ihtiyacınız olan ahır olabilir, ağıl olabilir veya diğer alanlarda ki desteklemelerden başvuru yapmanız. Bakın bu alanda ki birinde bir başvuru yaptığınız vakit devlet size yüzde 50 hibeyle destek veriyor. Yani yüz bin liralık bir yatırım yapsanız bunun 50 Binini devlet size karşılıksız hibe veriyor. Günümüz şartlarında çok modern bir ahır ve ağıl yapa bilirsiniz. Size özelikle söyleyeyim ve hatta bugünkü toplantımızın amacı da bu çıkan her desteklemeyi takip edin ve imkânlarınız ölçüsünde yararlanın. Bu projelerimiz hayvansal ıslah açısından kalkına bilir projelerdir mutlaka yararlanan diyoruz.
Değerli arkadaşlar bakın Tarım ve Hayvancılık için 2015’te Bingöl Tarım il Müdürlüğü olarak 38 milyon 780 bin TL desteklemeye kullanmışız. Genç ilçesi için 1 milyon 880 bin TL tarımsal destekleme yapmışız. Bide bildiğiniz gibi DAP kapsamında teke, boğa ve koç yüzde 80 hibeyle destekler var. Yani hayvancılık yapan ve şartlarını taşıyan çitçilerimiz bundan güzel bir şekilde istifade edebilir. Bingöl de geçen sene 65 tane müracaat yapılmış. Bu 65 müracaatta sadece teke ve boğa müracaatı yapılmış. Bunların 52 tanesinin dağıtımı yapılmış. Geri kalanın dağıtımı daha sonra gerçekleştirilecektir. Tabii bu sayı memleketimiz için çok az. Sizden bu konuda daha çok gayret ve talep bekliyoruz. DAP kapsamında teke için toplam yatırım tutarı 9 milyon 750 bin TL, teke hibe tutarı ise 7 Milyon 800 bin TL’dir. Boğa için toplam yatırım tutarı 355 milyon TL, boğa hibe tutarı ise 284 milyondur. Bakınız devlet hayvan ıslahı açısında hayvancılığın gelişmesi işin böyle bir destekleme yapıyor görüldüğü gibi bunun şartları çokta ağır değildir. Bunun için sizden istirhamım bu desteklenen hayvancılık kesimleri için ilgi gösterin. İkincisi içinse ahır ve ağıl konusunda bol bol müracaat yapmanızı bekliyoruz. Bu fırsatı iyi değerlendirin çünkü bu fırsatlar sürekli değildir. Sonra pişman olmamak için bunları göz ardı etmeyin diyoruz. Kırsal kalkınma yatırımlar destekleme programı kapsamında Genç ilçesinde tavuk kümesi yapılmış. Bu kümeslere gidin bakın gerçekten batı standartlarının üstünde yapılardır. Çok mükemmel eserler ortaya çıkmış. Yeter ki siz talep edin bizler sizin için daha güzel eserler ortaya çıkartacağız inşallah. Bakın Genç ilçesinde iki tane tarımsal kalkınma kooperatifliniz var. Bunlardan bir tanesi 4×120 yani yüz yirmi üye var her üye için dört hayvan düşüyor. Bir tanesi de 62×2 ikidir. Yani 62 üye ve her üyeye 2 hayvan düşüyor. Ve bunlarda şartlar şu; 8 yıl geri ödemelidir. Şöyle ki, ilk iki yıl hiç ödeme yok geri kalan altı yıl içinde her yıl içinde anaparanın 6 da 1’ini ödüyor. Ve sıfır faizlidir. Ama hayvanlarınız güzel bir şekilde geliştirirseniz onların sütü ve buzağıyla da fiyatlarını çıkartabilirsiniz.
Bakanlığımızın çifti ve üreticilerimize her alanda desteği var. Yeter ki siz ilgi gösterin ve talep edin. Hayvancılık, kümes, barınma yerleri, Fidan, ceviz, sulama vb. ne derseniz var. Bakanlığımız şuan 54 kaleme destek veriyor. Bakın 54 kaleme destek vermek gerçekten küçümsenmeyecek bir destektir.
Ama bizim sizden isteğimiz bu yatırımları takip edin faydalanın ve bunları iyi bir yatırım haline getirerek hem devlete hem de kendinize para kazandırın”