belediye baskan adayı ramazan güner Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

belediye baskan adayı ramazan güner
DOLAR 32,3466 % 0.29
EURO 35,1311 % -0.02
GRAM ALTIN 2.310,97 % 1,47
ÇEYREK A. 3.778,44 % 1,47
BITCOIN 2.297.148 2.794
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Uludere Alt Komisyonu'na sunulan İçişleri Bakanlığı raporunda, 34 köylünün öldüğü olayda, 15 kişinin yaşamını yitirdiği son bombalama öncesinde Heron görüntülerinde kayma olduğu kaydedildi.
Raporda, bu kayma için, "Ya ikinci bir Heron var, ya F16'lardan verilen koordinatlar girildi, ya da başka bir ülkeden görüntü desteği alındı" değerlendirmesi yapıldı. Komisyon kayma konusunda Aselsan'dan görüş isteme kararı aldı.
Raporda, Gülyazı Köyü'nde kurulan taziye çadırına giden Uludere Kaymakamı Naif Yavuz'un saldırıya uğraması konusunda, "BDP'nin provokasyonu, saldırganlar ceplerinde taşla geldiler" tespiti yapıldı. Raporda, olaydan İçişleri Bakanı, Jandarma Genel Komutanı ve Vali'nin bilgilendirilmediği, devre dışı kaldıkları, operasyonun Kara Kuvvetleri tarafından yürütüldüğü ifade edildi.
230 sayfalık "Uludere Olayını Araştırma Raporu"nda, olay sonrasında bölgede ikinci bir Heron olup olmadığı ve başka bir ülkeden istihbarat alınıp alınmadığı kuşkularını güçlendirecek tespitler yer aldı.
GÖRÜNTÜLERDEKİ KUŞKU
Raporda, Batman askeri üssünden kaydedilen 9 saatlik Heron görüntülerinde 15 kişinin yaşamını yitirdiği son bombalamadan hemen önce görüntü kayması yaşandığı tespiti yer aldı. Heron görüntülerinin baştan sonra incelendiği, olayın gerçekleşme şekli kesintisiz devam ederken, görüntülerde bir anda belirsizlik ve kayma yaşandığı belirtilen raporda, bir anda önceki yerden farklı bir bölgenin ve grubun görüntülerinin akmaya başladığı bilgisi yer aldı. Bu kaymanın neden kaynaklandığının araştırılması istenilen raporda, olası ihtimaller "Ya bölgede ikinci bir Heron vardı, ya bombalamayı gerçekleştiren F16 uçakları başka bir grubun varlığını görerek Batman'daki Heronları yöneten üsse koordinat verdiler ve o koordinatlar girildiği için görüntü aniden değişti. Ya da başka bir ülkeden destek alanırak koordinat değişikliği yapıldı" şeklinde sıralandı.
Raporda, bu konunun ilgili birimlere sorularak açıklığa kavuşturulması gerektiği vurgusu yapıldı. Raporda "Heron görüntülerini değerlendiren birimin bu konuda bir ihmal içinde olduğu" bilgisine yer verdi.
ASELSAN'A SORULACAK
Komisyonda raporun bu bölümü tartışılırken, görüntülerdeki kaymanın nedeni ile sıralanan ihtimallerden hangisinin doğru olduğunun Aselsan uzmanlarına sorulması kararlaştırıldı. Raporda, ilk bombalamadan sonra, bombalanan kişilerin kaçakçı olduğu açığa çıkmasına rağmen, üstlerin bilgilendirilmediği ve böylece 15 kişinin öldüğü sonraki bombalamaların engellenemediği bilgisine yer verildi. Şırnak ve Hakkari bölgesine özel "İç güvenlik yapılanması" olduğu belirtilen raporda, sivil otoritenin devre dışı kaldığı bilgisi yer aldı. Raporda, İl Jandarma Komutanı'nın, Şırnak ve Hakkari'ye özel iç güvenlik yapılanmasını anlattığı ve "bana sadece İdil bağlı, diğer yerler bana bağlı değil" ifadelerini kullandığına dikkat çekildi.
PKK YANLISI KORUCULAR
Raporda geçici koruculuk sisteminin sorun haline geldiği ve ıslah edilmesi gerektiği vurgusu da yapıldı. Korucu ailelerinden birinci neslin devlet yanlısı olmasına rağmen, onlardan sonra gelen kuşakların PKK terör örgütüne sempati duyduğu ve örgütten yana tutum sergiledikleri belirtilen raporda, bazı korucu ailelerinin örgüte vergi verdikleri ifade edildi. Köydeki çocukların daha 9 - 10 yaşında kaçakçılık yapmaya başladığı belirtildi. Raporda, kaçağa giden çocukların açık coğrafyada terör örgütüyle temasının kaçınılmaz hale geldiği ve terör örgütünün olumsuz propagandasına maruz kaldıkları vurgulandı.
 
GENELKURMAY İCRA ETTİ
Raporda, kamuoyuna daha önce yansıyan şu tespitler de yer aldı: - Bu operasyonun sınırötesi bir hareket olduğu, Genelkurmay Başkanlığı tarafından icra edildiği anlaşılmıştır.
 
- Operasyon ve İHA talebinin, 23 Jandarma Tugay Komutanlığı'ndan gelmediği, talebin yetkili olan komutanlıklardan (Malatya veya Genelkurmay) öğrenilmesi gerektiği düşünülmektedir.
 
- Ateş emri verilmeden önce yerel komutanlıklardan bilgi alınmadığından, yerel komutanlıkların sorumluluğu olmayacağı, üst komutanlıkların, sorumlu olabilecekleri.
 
- Grubun 4 saat süreyle İHA'lar tarafından görüntülendiği, başka istihbarat bilgilerinin alınacağı zaman olduğu, bölgede 400 adet telsiz kestirmesinin tespit edildiği, sadece 28 Aralık günü 11 adet kestirme yapıldığı, diğer istihbarat kaynaklarının tespit edilerek yaralanılabileceği.
 
- Olay yerine köylülerin gittiği, Acil Çağrı Merkezi'ne müdahale için bir talimat verilmediği anlaşılmaktadır.
 
İSTİHBARAT MİT KAYNAKLI
 
Raporda, kamuoyuna daha önce yansıyan şu tespitler de yer aldı:
 
- 27 Kasım - 28 Aralık arasında MİT kaynaklı 10'a yakın istihbarat bilgisi Genelkurmay'a bildirilmiştir. Sadece Aralık'ta 7 istihbarat bilgisi gönderildi.
 
- Fehman Hüseyin'in bölgede olduğu Türkiye'ye operasyon yapabileceği bilgisi MİT'in istihbaratları arasında yer almaktadır. 21 Aralık'ta MİT raporunda PKK'lı Said kod adlı kişinin bilgi topladığı yer almıştır.
 
- Bölgedeki hareketliliğe ilişkin 26 Aralık tarihli Kara Kuvvetleri İstahbarat Raporu'nun da olduğu.
 
- Sadece Heron görüntülerine dayanarak, yerel unsurlara danışılmaması hatadır.
 
- Bu bir yaşam hakkı ihlalidir. Ölen 34 kişinin hiçbirisi terör örgütü üyesi değildir
 
- Irak istihbaratından Yusuf adlı kişi bombalamadan iki gün önce Ortasu'da istihbarat edinmiştir
Google News

Ya İkinci Bir Heron Var ya da…

30 Nisan 2012 - 17:10

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.