Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,3764 % -0.15
EURO 34,7905 % -0.19
GRAM ALTIN 2.424,76 % -0,42
ÇEYREK A. 3.964,48 % -0,42
BITCOIN 63.758,85 1.18
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 12°
Google News

Uyuşturucuya uydulu önlem

Yasadışı hint keneviri ekimini önlemek amacıyla ekim alanlarının uydudan takibi için çalışma başlatıldı. Devlet arazisinin ekim alanı olmaktan kurtarılması amacıyla da bölgede kadastro işlemlerine ağırlık verildi.

Son Güncelleme :

28 Kasım 2013 - 9:22

Uyuşturucuya uydulu önlem

PKK’nın finans kaynaklarının kurutulması kapsamında, son dönemde Genç ve Lice kırsalındaki hint keneviri yetiştirilen alanlara operasyonlar yapıldı. Emniyet ve jandarma birimlerinin helikopterle çekilen görüntüler sonrasında gerçekleştirdiği operasyonlarda, esrar yapımında kullanılan milyonlarca kök hint keneviri ile yüzlerce ton piyasaya sürülmek amacıyla hazırlanmış esrar ele geçirildi.

Operasyonlar sonucunda, özellikle Lice kırsalında yasadışı hint keneviri ekimi yapanların bir bölümü Suriye’nin kuzeyindeki verimli topraklarda kenevir yetiştirmeye başladı.

İçişleri Bakanlığı da Lice’nin yanı sıra Diyarbakır ve Bingöl’ün diğer bölgelerinde de yasadışı hint keneviri ekimiyle ilgili çalışma başlattı. Bu amaçla, İçişleri Bakanı Muammer Güler, geçen eylülde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na resmi yazı göndererek, yasadışı Hint keneviri ekiminin önlenmesi konusunda kolluk kuvvetlerine destek verilmesini istedi.

“3 yıl içinde yaklaşık 65 milyon kök Hint kenevirinin imha edildi”

Güler, resmi yazısında son 3 yıl içinde yaklaşık 65 milyon kök Hint kenevirinin imha edildiğini belirtirken, işlenmesi halinde bu kadar Hint kenevirinden yaklaşık 3 bin 100 ton esrar elde edilebileceğini açıkladı. Güler, piyasada kilosu 2 bin liraya satılan esrarın değerinin 6,2 milyar lira olduğuna dikkat çektiği yazısında, esrar kaçakçılığıyla mücadelenin en etkin yöntemlerinden birisinin Hint kenevirinin yasadışı ekiminin engellenmesi ve kaynağının yok edilmesi olduğunun altını çizdi.

Alternatif ürün teşvik çalışması

Bu yazının ardından bakanlıklar ortak çalışma başlatırken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yurt genelinde diğer tarım ürünlerinin takibinde kullanılan uydu takibi sisteminin Diyarbakır ve Bingöl’deki yasadışı Hint keneviri ekim alanlarının tespit edilmesinde de kullanılacağını bildirdi.

Bakanlık, kolluk kuvvetlerine, “uydu görüntüsü” desteği vermeye başladı. Bu kapsamda, kenevir ekiminin bölgede “yasal bir tarım ürünü olduğu” algısı ile mücadele için alternatif tarım konusunda bölge halkının bilinçlendirilmesi, teşvik edilmesi ve proje geliştirilmesi çalışması başlatıldı.

Kadastro işlemleri başladı

İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan da talepte bulundu. Bakanlık, son 3 yılda yapılan yasadışı kenevir ekimi operasyonlarında kenevir ekimi gerçekleştirilen arazilerin önemli bir bölümünde kadastro işlemleri yapılmadığı için arazilerin, kayıtlarda “kamu arazisi” olarak görüldüğünün tespit edildiğini açıkladı. Güler, kamu arazilerinde yasadışı ekim yapan kişilerin belirlenmesinin oldukça zor olduğuna dikkati çekti. Güler, yasadışı Hint keneviri ekiminin yapıldığı Diyarbakır’ın Lice, Hazro ve Kocaköy ilçeleri ile Bingöl’ün Genç ilçesinin tamamında kadastro işlemlerinin gerçekleştirilmesini istedi. Bu istek üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, söz konusu bölgelerde kadastro işlemlerine başladı.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.