Genç ilçesine atandığı günden beri önemli çalışmalara imza atan ve ilçe kamuoyunun takdir ve beğenisini kazanan Genç Kaymakamı Abdullah Köklü, ilçede görev yaptığı 28 aylık süreyi değerlendirdi ve yapılması planlanan çalışmaları aktardı.
Kaymakam Köklü’nün aktardıklarından satırbaşları şöyle:
“İlçemizde 28 ayı, 3 Ocak 2016 itibarıyla doldurmuş oldum. İlçemizde göreve başladığımız zaman birkaç ay için de bütün planları yaptık. Yapmadığımız birkaç iş kaldı onlarda zamanla ihtiyaç gördüğümüz çerçevede hal ettik. Yani geldiğimizde yaptığımız bu işlerin yüzde sekseni iki üç ay içinde projelerini hazırlamıştık.
“YİRMİ SEKİZ AYDIR SİSTEMİ OTURTMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Memleketimizde ve aynı zamanda ülkemizde bir sistem sorunu var. Bu sistemi oturttuğumuz da ilçemiz için çok şeyi daha hızlı bir şekilde yapa bileceğiz. Mesela şu bir gerçek. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Ama yüzde altmış veya yetmişte bir düzen olması gerekir. Yani bu düzen yüzde yetmiş olması lazım. Ben bu düzeni kurumlarımıza kazandırdıklarımı düşünüyorum. Belki ufak tefek eksikliklerimiz olabilir. Yani bazen insanlar söylediğin şeylere inanmıyor ama bir altı ay veya bir yıl geçti mi, ‘haa bunumu demek istediniz’ diye çok karşılaştım. Dolaysıyla bu sabır ve gayretle olacak şeydir.
“EĞİTİM ALANINDA Kİ YAPISAL PROJELERİMİZ”
Bunu yapmasaydık zaten bu kadar hızlı iş yapamazdık. Yani arkadaşlarda biliyor 28 aydır yapılan projelerimizden en önemli olanları eğitime yöneliktir. İşte hızlı bir şekilde Kütüphanenin yıkılması onun maliyetinin hemen araştırılması ve Bakan beye sunulması, hemen acilen projeye konulması. İşte yurdu da böyle hızlı bir şekilde planladık. Aslında biz ilk İmam Hatip yurdunu planlamıştık. İmam hatibi bir hayırsever tarafından yapılması planlanmıştı ancak olmadı. Buna yönelik farklı çalışmalar gerçekleştirdik ve yatırıma kondu. Şimdi eğitim alanından gidersek hepsini birilik kanalıyla yapıyoruz ama eğitim alanından gidersek en önemli sorunumuz yurt sorunuydu. Çok şükür her ne kadar İmam Hatip yurdunu geciktirdik ise de, diğer iki yüz kişilik yurdu altı ay gibi kısa bir sürede tamamlayarak ikinci dönem hizmete sunacağız. Şuan fiziki olarak tamamlanmış iç dizaynı yapıyoruz. İnşallah ikinci dönem öğrencilerimizi orda ağırlayacağız. Yine 300 kişilik yurdun ihalesini bu Ocak ayında yapacağız inşallah. Yurdumuzun kaynağı hazır projesi hazır bir sıkıntımız yok. Yine Milli Eğitim Vakfı ilkokulunda 8 derslikli bir ek bina yapıyoruz. Onunda iskelesi bitti. Sıva ve ince detayları yapılacak. Tabii bunlar bina projesi. Bizim bir bina projemiz daha var Genç Murat Meslek Lisesi’ne bir mobilya atölyesi yapılacak. Onunda her şeyi hazır büyük ihtimalle Şubatta ihaleye çıkacak. Buda meslek lisesinde okuyan öğrencilere meslek kazandıracak.
“OKULLARA KAPALI HALI SAHA PROJESİ”
Eğitimin yapısal sorunlarından bir tanesidir spor merkezleri, bunlar büyük bir sorundur. Öğrencilerin spor yapma olanaklarını geliştirmek için bütün okullara kapalı halı saha yapmayı planlamıştık. Şuan itibariyle çoğunu yapmaya başladık. İmam Hatip okulun ki bitti. Mevlana ortaokulunun ki bitti. Genç Murat meslek Lisesinin ki bitti. Tabii Genç Murat Lisesinin kini açık yaptık yeri müsait olmadığından açık yaptık. Genç YİBO’nun ki bitmek üzere çatısını çaktılar artık ince detaylara başlanılıyor. Servi YİBO’nun ki de hava şartları müsait olduğunda inşaatına başlanacaktır. Servi ilkokuluna da bir tane yaptık. Şuana kadar 6 altı tane yaptık tabii ben geldiğim de hiçbir okulda bu halı sahalar yoktu.
“KREŞ SOSYAL BİR PROJEDİR”
Birde MYO bünyesin de kreş yaptık. Yaklaşık 700 Bin TL harcama yaptık. Buda özeliğiyle Türkiye de bir ilktir. Tabii kreşimiz bu sense için bir emekleme dönemiydi, işlerimiz yavaş yavaş oturacak. İnşallah seneye kapasitesi daha da artırılacak. Projesi ve çevre düzenlemesiyle özel okullarda bile zor görünen harika bir bina. İlçemize hayırlı olsun. Bu kreşimiz şuan ki işleyişiyle hem fakir hem zengin çocukları bir araya getiren bir projedir. Bu yönüyle sosyal sorumluluğu olan bir projedir diye biliriz. Ama İnşallah MYO ve kreşle ilçemizi daha da ileriye taşıyacağız.
EĞİTİM ALANINDAKİ SOSYAL PROJELER
“Okullar arası Şampiyonlar Ligi projesi”
Bu proje bence ilçenin önünü açan gelenekselleşen bir proje olacak. Bizden sonra gelecek arkadaşta inşallah devam ettirecek. Ödülleriyle, gezileriyle ve SODES’in yardımıyla daha da ilerleteceğiz. Toplamda 11 otobüsle gezi turumuz olacak. Tabii bunların 7 otobüsü futbol turnuvası diğerleri diğer projeler kapsamında olacak.
“Test projesi”
Bu sene üçüncüsünü yaptık. 5. Sınıftan 12.sınıfa kadar tüm öğrencilerimize istisnasız yani sınava giren tüm öğrencilerimiz için birebir orijinal testler aldık. Yani kişi başı 208 yaprak düşüyor. Bir örnek vereyim daha iyi anlaşılsın diye örneğin, öğrenci Matematik konusundan kümeler işliyor bu konunun daha iyi anlaşılması için aldığımız o testlerden kümeler ile ilgili soruları alıp çözer. Yada Edebiyatta Fecri ati bölümünü işliyor bu konuyla ilgili o testlerden hemen soru çözer. Buda TEOG ve YGS ye hazırlanan öğrencilerimizin daha iyi hazırlaması için rahat bir yoldur. Maliyeti ise, 142 bin TL değerindeydi biz ise 75 bin TL değerinde aldık. Tabii bakıyorum benden önce böyle bir uygulama yoktu. Ama geldiğim ilk senede Genç’ten Fen lisesine giden öğrenci sayısı 6 iken iki yıl sonra bu sene itibariye 24’e çıkmış oldu. Yani bu bir tesadüf değil bir çalışmanın sonudur. Ayrıca bu imkânı iyi değerlendiren bütün öğretmenlerimize teşekkür ediyorum.
“Okullara spor malzemesi alması projesi”
Bu iki sene için de öğrencilerimize 100 Bin TL civarında spor malzemesi aldık. İşte basketbol topu, futbol topu, raket, pinpon topu vs… bunların çoğunu kendi imkanlarımızla yaptık hemen hemen. SODES ten fazla yardım almadık bu konu da. Yani şöyle desek 70-75 bin TL kendi imkanlarımızla 20-25 bin TL’yi SODES imkanlarıyla yaptık bunları. Yani bunlar direk malzeme alımıdır başka kalemler yok içinde.
“SODES’le Müzik Sınıfları ve Gezici Sinema projesi”
Bizim yine önemli gördüğümüz SODES’le Gezici Sinema projesini başlattık. SODES desteğiyle birçok okulumuza Müzik Sınıfları kurduk. İkincisi Gezici Sinema projesidir. Gezici sinema arabamızla öğrencilerimizi okullarından alıp sinemaya götürüyoruz. Ve yine arabamızla öğrencileri alıp okullarına bırakıyoruz.
“Gezi projesi”
Gezi projesi geçen sene başlattığımız projelerimizden biri. Öğrencilerimizi Çanakkale, Ankara ve Kapadokya’ya götürüyoruz. Geçen sene sadece İstanbul ve Kapadokya’ydı. Bu sene daha da genişlettik. Buda ciddi bir paradır. 11 otobüsle yapacağımız gezi, yaklaşık 500 bin TL civarında harcama olacak. Şöyle bunun 350-360 bin TL’yi SODES’le diğer kısmını kendi bütçemizden karşılayacağız. İnşallah bu hedefimizi daha da iyileştireceğiz. Aslında benim hedefim 1.000 öğrenciyi geziye götürmek. Ama şuan böyle bir imkânımız yok. Ancak hedefimizin yarısını yani 500 kişiyi tutturabildik.
“Okullara Kitap projesi”
En son yaptığımız bir projedir. Okullarımıza 10 bin tane Peygamberin hayatı olan Siyer-i Nebi kitapları alıp okullara verdik. Çok renkli ve güzel anlatımlı kitaplardır. Hem görsel hem de yazınsal olarak harikadırlar. Bize biçilen maliyettin yüzde eli daha düşük bir fiyatla aldık.
VAKIFLA İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZ
İlçemiz için en önemli olan diğer bir konu ise sosyal yardımlarla ilgilidir. Geldiğim gibi iki ay içinde ilçemizle ilgili “Sosyal Yardım Haritası”nı oluşturdum. Aslında geldiğim diğer yerlerden bir tecrübem olduğu için hızlı bir şekilde hayata geçirdim. Diğer yerlerde yaptığım çalışmam burada artık zirveye ulaştı. Şimdi hangi mahalleye, hangi köye veya hangi mezraya giderseniz gidin orda ki sosyal yardım alan tüm insanları artık tanıyoruz. Bakın biz on bir ay içinde 6 bin eve girdik. Evlerini ve sıkıntılarını yerinde inceledik. Fotoğrafladık. Dedim ya mesela hangi mahalleye, köye, mezraya gidersek orda kaç tane birinci gurup fakir var, ikinci gurup fakir var, kaç tane şehit yakını, kaç tane gazilerimiz var ve kaç tane üniversite okuyan öğrencilerimiz var artık rahat bir şekilde biliyoruz. Başta biraz zorlandık ama sonradan alana hâkim oldular. Önceki sosyal yardım farklıydı her gelip isteyene fazla araştırılmadan imkânlar ölçüsünde yardım veriyorlardı. Tabii burada haksızlık oluyordu bazen hak etmeyen insanlara da yardım gidiyordu. Asıl mağdurlar bir kez daha mağdur oluyordu. Artık yanılma payımız yüzde bir diye biliriz. Misal şimdiye kadar yardım yapılan 3 bin beşyüz ile dört bin dosyadan, şuan 125 kişi birinci gurup, 800 kişi de ikinci gurupla toplam da 925 kişilik bir dosyaya indirdik. Yani dosyaları dört bire indirdik. Yardımlar da üç-dört katına çıktı. Misal eskiden birinci gurupta 100 TL yardım alıyordu ise bir magdur vatandaş, şimdi 400 TL falan alıyor. Yine eskiden ikinci gurupta ki vatandaş 100 TL alıyordu ise şimdi 300 TL falan alıyor. Ama şunu iyice söyleyeyim ki bu bir emvarter çalışması değil bu bizim şahsi çalışmamızdır. Amaç sahadan kopmamak. Ve bu sürekli güncelleniyor. Yılda bir-iki defa saha çalışması yapıyoruz.
“Engelli yaşam projesi”
Birde engelli vatandaşlarımız için “Engelsiz Yaşam Merkezi”ni kurduk. Maalesef bu projemizden yeterince bir verim alamadık. Biz engellilerimizi bura için çok zorladık. Ama olmadı. Bunun birçok yönü var. Ama en önemli bir şey desek, egelilerimiz çalışmak istemiyor. Tabii saygı duyuyoruz. Biz isterdikki kendileri de çalışsınlar.
“Evde bakım projesi”
Yine bu süre zarfında “Evde Bakım projesi”ni hayata geçirdik. Bu proje kapsamın da şöyle filen 75-80 kişiye yaşlanmış, bakıma muhtaç aileler için iki-üç bayan personelimiz kendilerine tahsis ettiğimiz arabayla gidip sabahtan akşama kadar onların kişisel bakımını, yemek ve ev temizleyip çıkıyorlardı. Ve bu sürekli dönüyordu. Biraz ara oluyordu ama imkânlarımız ölçüsünde bu hizmetti yürüttük. Hatta bir örnek vereyim, ekiplerimiz bir köye gidip bir yaşlı ailenin ihtiyaçlarını karşılarken orda olan yaşlı amca buna hayret kalmıştı. Ekiplerimize Zaza’ca şöyle bir tebessüm etmişti “ENIZ VEJA?” (BUDA MI ÇIKTI). Aslında bu bizi çok memnun etmişti. Vatandaşlarımız devletten aldığı yardımdan memnun oluyor.
“Araç sıkıntımızı giderildi”
Artık şunu da özelikle söyleyeyim. Bizim eskiden araç sıkıntımız vardı onu da çözdük. Elhamdülillah o sıkıntımız da kalmadı. Biliyorsunuz artık her şey araç-gereçle yapılıyor. Araç sıkıntısından dolayı fazla bir şey yapamıyorsun. Bunun için çalışmalar gerçekleştirdik. Artık araziye uygun araçlarımız da mevcut.
“Emniyet lojmanlarını yapımı”
Geçen sene ihalesini yaptığımız emniyet lojmanlarını bu sene tamamlattık. 40 daireden oluşuyor. Polislerimiz de artık standartların üstünde evlerde kalıyorlar. Çok şükür.
“28 ayda 170 İhale gerçekleştik”
Son olarak bunu söyleyeyim ben yirmi sekiz aydır buradayım. Bugüne kadar irili ufaklı 170 tane ihale yaptık. Buda yaklaşık 4-5 günde bir, bir ihaleye denk geliyor. Artık bu senede yapacağımız yapılarla Genç’te kurumlarımızın bina sıkıntısı kalmayacak. Memleketimize hayırlı olsun. İnşallah daha güzel işler yaparız.
2016 planlamaları
“Hükümet konağı yapımı”
Şunu söyleyeyim sağ olsun arkadaşımız olan bir abimiz projesini bedava ya çizdirdi. Gerçekten hükümet konağına da çok kafa yorduk. İnşallah uygulamasında da çok yakın bir şekilde uğraşacağız. Genç’te ilk defa merkezi soğutma sistemi ve kaloriferle ısıtma olacak. Artık binaya klima sokmayacağız. O görüntü kirliliğini de önlemiş olacağız. Şöyle ki bizim bu sistem oda kontrollü bir sistem. Aynı zamanda yakıt tasarruflu olacak. Yani her çalışanımız kendi odasını kendi isteğine göre soğutacak. Üç buçuk metre standart yüksekliği olacak. Çift asansörlü olacak. Dört katlı olacak. Her katta iki ana koridor olacak. Birinci katta bir koridor da adliye diğer koridorda vâkıfımız olacak. İkinci katta, Tapu-Kadastro, Nüfus İşleri, SGK (Bina yapıldıktan sonra SGK ilçemizde tam kadro çalışacak. Vatandaşlarımız artık Bingöl’le gitmeyecek) Üçüncü katta, kaymakamlık, Yazı İşleri, Özel İdare, Köylere Hizmet Götürme Birliği. Dördüncü katta ise, Müftülük ve Maliyle birde rezerv odalarımız var. Her ihtimale karşı kullanmak için. Yani binamız çok kompikeli 700 bin metre kare alana sahip. Birde hem bayan hem de erkekler için geniş kapsamlı mescidimiz var. Wc ler de yanında olacak. Şunu söyleyeyim mescitlerimiz hem dinlenme yeridir hem de ibadet yeri olacak. Hele özelikle bayanlarımız için daha rahat olacak artık kış ayların da hükümet konağına işi düşen bayan kardeşlerimiz işleri uzun sürerse o mescitlerde rahat bir şekil de dinlene bilecek.
“Kapalı halı saha yapımı”
2016 yılında ilk olarak yapacağımız iş hükümet konağı olacağı olacak inşallah 2016 yılı içerisinde taşınmış olacağız. Ayrıca önceliklerimiz arasında Servi Kapalı Spor Salonu yer alıyor. Tabi bu projeyi yaparken normal Milli eğitim modelinden çıkıp 300 kişilik konferans salonu, fitness salonu ve öğretmenlerimizin faydalanılabilecekleri bir lokal entegre edeceğiz. Yani hepsi tek düzen şeklinde olacak kapalı spor salonunun yanında bir spor kompleksi olmuş olacak. Çok özel bir proje olacak ve hazırlıklarında sona gelindi inşallah önümüzdeki hafta içerisinde onunda ihalesini yaptıracağız ve başlayacağız. 2016 yılında ki bir diğer projemiz ise 300 kişilik İmam Hatip yurdu projesi olacak. Ay sonuna kadar ilana çıkmış olacağız. Bizim için en önemlisi olan atölye projemiz var. Mesleki ve Teknik Anadolu lisemize bu atölyeyi yapacağız. Allah izin verirse havalar düzeldiği anda inşaat yoğunluğuna yeniden başlayacağız..
“Anadolu sağlık Meslek Lisesini yapacağız”
Birde Kaymakamlık olarak İlçe Belediyesi ile takasa gittik; eski kaymakamlık lojmanının arkasında ki iki katlı evlerin tapusu bize aitti. Biz o alanı belediyeye devir ettik bizde belediyeden kesim kuyunun arakasında ki 6 Bin metrekarelik alanı aldık. Biz burayı Anadolu Sağlık Meslek Lisesi yapacağız. Ayrıca oraya Servi’ye yapacağımız kapalı spor salonunun aynısını oraya da yaptıracağız. Hem öğretmen lokali olacak hem fitness salonu olacak biz bunu niye istiyoruz çünkü İmam Hatip Lisesi ile birlikte çapraz kullansınlar orayı. İmam hatibin halı sahası var Anadolu sağlık meslek lisesininde kapalı spor salonu olacak ikisi de faydalanıp kullansınlar diye. Birde Anadolu Sağlık Meslek Lisesinin şöyle bir avantajı olacak; 300 kişilik yurt tamamlanınca 150 kız- 150 erkek barınabilecek ve barınma sorunu tamamen ortadan kalkacak. Belediye ile takasa gitmemizde ki tek amaç orasını eğitim ve spor kampüsü haline getireceğiz.
Tabi biz bunları yaparken o alan için Belediyemize şu öneride de bulundum. 500 Bin TL nakit para bulabilirseniz, AVM’lerde olan kapalı ve açık alanda, play station, langırt, akülü araba, tren sistemi, çarpışan araba, zıpzıp koyulabilir oraya yani çocuklar için eğlence merkezi yapılırsa Bingöl ve diğer ilçelerden de aileler çocuklarını buraya getirip hafta sonlarını değerlendirebilir. Böylelikle İlçemiz çok daha farklı bir konuma gelecek.