Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,5381 % 0.14
EURO 35,0041 % -0.07
GRAM ALTIN 2.436,43 % 0,01
ÇEYREK A. 3.983,56 % 0,01
BITCOIN 64.618,85 0.334
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°
Google News

40 yıllık sorunları çözdük

Kültür Merkezi’nde Bingöl Belediyesi birim müdürleri, memurlar, işçiler ve şirket personeli ile ‘Moral, motivasyon ve değerlendirme toplantısı’ düzenleyen Belediye Başkanı Serdar Atalay, yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Son Güncelleme :

18 Ocak 2014 - 10:24

40 yıllık sorunları çözdük

5 yılda yapılan çalışmaları anlatan Başkan Atalay, “Bingöl’ün tüm altyapısı (Kanalizasyon, Yağmursuyu, İçmesuyu Şebekesi ve isale hatları yeni içmesuyu depolarıyla birlikte toplam 600 kilometre) yüzde 100 oranında yenilenmiştir. Bugün Kanalizasyon, Yağmursuyu ve İçmesuyu çalışmalarının tamamı bitmiş durumdadır. Bingöl’ün 40 yıllık sorunlarını çözerek, gelecek 50 yılına çok rahat bir adım atmış olmasını sağladık. Çevresel problemler açısından 25 yıldır yanan şehir çöplüğü vardı. 10 belediyeden müteşekkil Bingöl Belediyeleri Çevre Hizmetleri Birliği (BİNÇEVBİR) tarafından yapılan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi ile kentin büyük bir sorunu olan çöp depolama işi çözüme kavuştu. Hamdolsun, Temmuz ayının başından itibaren çöpler yeni tesiste depolanmaya başlandı. Şuanda bir ile yakışır şekilde çöplerimiz düzenli depolanıyor. Tesise, günlük yaklaşık 120 ton çöp dökülüyor. 25 yıldır şehrin merkezindeki vahşi depolama alanı olan 84 dönümlük mevcut çöp alanını da yeşil alan olarak düzenleyeceğiz. Kompaktör aracımız 24 ton kapasiteli ve tesisimiz şuan tam kapasite çalışıyor” dedi.

Bingöl’ün çevresel sorunlardan bir bir kurtulduğunu ifade eden Atalay, “40 yıldır derelere ve ovaya akan kanalizasyon atığı Atıksu Arıtma Tesisi’nde arıtılarak ovaya temiz su olarak deşarj ediliyor. 2012 yılı sonunda Arıtma Tesisimiz eksiksiz olarak çalışır vaziyette tamamlanmıştır” diye konuştu.

İnönü Mahallesi’nde Bingöl Belediyesi ile TOKİ işbirliği ile yapılan Kentsel Dönüşüm Projesi’nin örnek gösterilecek bir proje olduğunun altını çizen Başkan Atalay,“Alanda bulunan 516 Hak sahibinin yüzde 92’siyle uzlaşma sağlanarak daire sözleşmesi imzalandı. Yüzde 8’inin de kamulaştırma bedelleri ödendi. Bingöl Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi(TOKİ) işbirliği ile İnönü Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında çalışmalarımız son hızla devam ediyor. 1971 Bingöl depreminin izlerinin yok olmaya başladığı alanda artık yeni binalar yükselmeye başladı. İnönü Mahallesi’nde 142.000 metre karelik (142 dönüm) alanda yeni bir kent kuruluyor. 1376 konutun yapılacağı alanda Bingöl Belediyesi Hizmet Binası, Sosyal Tesis, Cami( Hz. Ali Camii), Okul, Alışveriş Merkezi, Açık Otoparklar, Yeşil Alanlar, Çocuk Oyun Bahçeleri, Spor Alanları ile Bingöl’ün en modern sitesi ve yaşam merkezi oluşacak. Ayrıca proje kapsamında Bingöl Belediyesi Şehirlerarası Otobüs Terminali ve Karayolları Tesisleri de inşa edilecek. Projenin yapım ihaleleri 2 bölüm halinde gerçekleştirildi. İnşaat çalışmaları devam ediyor. Binalar yükselmeye başladı. Projenin toplam maliyeti 200 milyon TL’dir. Bingöl Belediyesi ile TOKİ tarafından yapılan İnönü Mahallesi Kentsel Dönüşüm çalışmalarından sonra, Kültür Mahallesi’nde de 151 dönümü (151.000 m2) kapsayan alanda Kentsel Dönüşüm Projesi yapılacak. Bingöl Belediyesi ve TOKİ arasında karşılıklı olarak imzalanan ön protokol sonrası çalışmalar hızlandırılarak, değerleme ihalesi yapıldı. Kültür Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi ile birlikte Bingöl’de 1971 depreminin izleri tamamen silinecek. Kentsel Dönüşüm, Camilerin çevre düzenlemesi, Okul Bahçeleri, Mezarlıklar, Parklar, Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi, Atıksu Arıtma Tesisi, altyapı ve üstyapı ile Bingöl hizmetin her türlüsüne kavuştu. Şuanda Bingöl’ün en çok özlemle beklediği Üstyapı’da 5 aylık bir çalışma sonrasında yüzde 65 oranında bir çalışma tamamlanmış olup, bu yıl çalışmalar tamamlanacaktır” şeklinde konuştu.

Yapılan yatırımların büyük bir kısmının Bingöl Belediyesi’nin kendi öz kaynaklarından karşılandığını hatırlatan Atalay, “Yapılan çalışmaların bitmesi ile birlikte Bingöl, gerçek anlamda bir şehir olma vizyonuna kavuşacak. Yaptığımız işlerin toplam maliyeti 175 milyon TL’dir. İhalelerimizdeki tenzilat ortalamamız yüzde 45-50 oranında. Türkiye’nin belki de hiçbir kurumunda bunu göremezsiniz. 03 Nisan 2009 tarihinde göreve geldiğimizde Bingöl Belediyesi’nin gelir bütçesi 2008 yılı sonu itibariyle 18 milyon 270 bin TL’ydi. 2013 yılında 52 milyon 895 bin 955, 82 TL gelirimiz oldu. Belediye çalışanlarımıza şuan itibari ile bir borcumuz yoktur. İller Bankası’nda kullandığımız krediler, Bingöl Belediyesi’nin borcudur. Aldığımız krediler bütçemize gönderilen hisseden kesilmektedir. 5 yıllık gelirimiz (Krediler hariç) 186 milyon TL’dir. 5 yılda 9 milyon TL hibe kaynak gelmiştir. Buradan hibeyi yapanlara da teşekkür ediyoruz. Bingöl Belediyesi kendi bütçesini oluşturabilecek kapasitededir. Türkiye’nin en ucuz suyunu içiriyoruz. Haram bulaştırmadan hamdolsun bugünlere geldik. Öz gelirimiz 2008 yılında yüzde 20 seviyesindeyken, 2013 yılsonu itibari ile yüzde 40’a ulaşmıştır. ‘Derdimiz hizmet, referansımız millet’tir. Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır” ifadelerini kullandı.

5 yılda Bingöl’de yeşil alan sayısında ciddi bir artışın sağlandığını belirten Atalay, “‘Her Mahalleye Bir Park’ projesi kapsamında bu dönemde 16 yeni parkımızı hizmete açtık. Parklarımızın içinde 5’li oyun grupları, fitnes aletleri ve farklı oyun grupları bulunmaktadır. Bu parklarla birlikte Bingöl'de yeşil alan sayısı da arttı. Burada önemli olan halkımızın kapısının önünde ve mahallesinde gönül rahatlığıyla gidebileceği yeşil alanlar oluşturmaktır. Parklardaki vatandaşlarımızın coşkusu görülmeye değer. Parkları müstecirlere vermiyoruz. Halkımızın da yüzde 99 talebi bu yönde. Mezarlıklar ve Cami bahçeleri herkesin ortak ızdırabıydı. Mezarlığa gidip, çamur nedeniyle şikayet etmeyenimiz yoktu. Yaptığımız çalışmalarla şimdi ise Mezarlık alanlarımız ve Cami bahçelerimiz tertemiz. Lafla değil, gerçekte bu hizmetleri yerine getirdik. Çevresel sorunlar(Düzenli Çöp Depolama Alanı ve Arıtma Tesisi) ve Kanalizasyon, Yağmursuyu, İçmesuyu şebekeleri ve isale hatları, Üstyapı, Düzenli Kentsel Dönüşüm ve Parklar ile temel sorunlar çözüm aşamasına geldi” ifadelerini kullandı.

Yapılan hizmet ve yatırımlarla Bingöl’ün gelişip güzelleştiğini söyleyen Atalay, “Çapakçur Vadisi’nde kamulaştırma çalışmalarımız büyük oranda bitti. DSİ’nin taşkın koruma çalışması devam ediyor. Çapakçur Vadisi Bingöl’ün en önemli ve en güzel mesire ve dinlenme alanı olacak” dedi.

Kürüksuyu İsale Hattı’nın komple yenilenmekte olduğunu belirten Atalay, “Kürüksuyu İsale Hattı’nı Ekinyolu Köyü’ne kadar komple yenilemiş olacağız. Heyelan Bölgesiyle birlikte Karayolları ve DSİ marifetiyle hattı tümüyle yeniliyoruz. Karayolları’nın yaptığı deplase hibe, DSİ’nin yaptığı isale hattı, Bingöl Belediyesi borçlandırılarak yapılmaktadır. Kürük İsale Hattı’nda su miktarının arttırılmasına dönük çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

“Seçimlere, verdiği taahhütlerle girdiğini ifade eden Atalay, “Allah’a şükürler olsun yüzde 90 oranında taahhütlerimizi yerine getirdik. Taahhüt etmediğimiz birçok yatırım ve icraatı da hamdolsun yapıyoruz. 2009’da Bingöl neredeydi, şuana kadar neler yapıldı. Birçok çalışma ve yatırım yapıldı. Başlayan güzel işlerin devam etmesi için hepimizin bir gayret içerisinde olması gerekiyor. Hayır adına başlatılan işlere herkesin destek vermesi gerekiyor. Bu konuda hepimize büyük sorumluluklar düşüyor. Bir şeyin kıymeti yapıldıktan ve kullanıldıktan sonra anlaşılır. Bingöl halkı hizmeti gördü ve çalışmaları takdirle karşılıyor. Ayrıca Sosyal belediyeciliğin gereği olarak; her yıl 1000 öğrenciye ücretsiz etüt eğitimi veriyoruz. Yeme, içme, yatma ve her türlü eğitim ihtiyaçlarını karşılıyoruz. 5 yılda 5000 öğrenciye bu hizmeti verdik. Yine 3000 aileye günde 17000 ekmeği ücretsiz veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. SODES’ten 5 proje hibesi, Fırat Kalkınma Ajansı’ndan da 1 proje hibesi aldık. 5 yılda yaklaşık 20 teknik eleman (Mimar-Mühendis), 500’e yakın şirket elemanı ilave olarak istihdam ettik” ifadelerini kullandı.

Şehrin İmar planını komple ihaleye çıkardıklarını söyleyen Atalay, “Yenimahalle, Mirzan, Yeşilyurt, Bahçelievler, Kaleönü ve diğer mahallelerde ve yeni mücavir alana göre imar planları yeniden düzenlenecek. İhalesini gerçekleştirdik. İmar planımızla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu mahallelerde eski yapılar yıkılarak yeni yapılar yapılabilecek” şeklinde konuştu.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.