MAHMUD ARDA’NIN HABERİ…
Fiziki, akademik ve öğrenci sayısı bakımından her geçen gün büyüyen ve yeni kurulan üniversiteler arasında ‘en hızlı’ gelişimi göstermesiyle adından sıkça bahsettiren Bingöl Üniversitesi, kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri üzerine de çalışmalarını planlamayı sürdürüyor.
Bu kapsamda konuğu olduğumuz Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, dünü hatırlattı, bugünü anlattı, yarının hedeflerini ortaya koydu. Yöneltilen soruları yanıtlarken önemli noktalara da temas eden Rektör Baydaş, özellikle öğrencilerin konaklama sorununa çözüm için özel sektörün çözüme müdahil olması gerektiğini vurguladı.
EYLÜL 2014’TE 10 BİN 500 HEDEFİ
Bu yıl açılacak yeni bölümler ve önümüzdeki yıl hedeflerin özetle değinen Rektör Baydaş: “2014 yılı içerisinde öğrenci almayı düşündüğümüz birçok bölüm var. Coğrafya Bölümü, Elektrik ve Elektronik Bölümü, Gıda Mühendisliği, Sağlık Yüksek Okulu bünyesinde Hemşirelik Bölümü ve Sağlık Kurulları İşletmeciliği Bölümü’nü açmayı planlıyoruz. Bu bölümün öğretim üyesini tamamlama çalışmamız var. Mart ayının sonuna kadar bu bölümlerde ki en az üç öğretim üyesi kriterini yerine getirecek şekilde tamamlamamız olursa bu 5 bölümü açmayı düşünüyoruz. Bu 5 bölüme alacağımız öğrenci sayısı 50 gündüz, 50 gece olacak. Dolayısıyla ilave olarak 500 öğrenci daha alacağız. Böylece bir aksilik olmazsa 2014 yılı Eylül ayında 10 bin 500 kontenjanına ulaşmış olacağız. Hedefimiz bu” dedi.
“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM FAKÜLTE SAYIMIZ 8’E ÇIKACAK”
Fakülte sayısını 8’e çıkarmaya çalıştıklarını belirten Baydaş: “Malumunuz fakülte olarak Diş Hekimliği Fakültesi Bakanlıkta son aşamaya kadar geldi. Bunun öğrenci alımı biraz uzun sürer. Öğretim üyesi bulmak zor. Fakülteyi kurduktan sonra Diş Hekimliği Hastanesinin ihalesini yapıp hastaneyi bitiririz. Zamanı geldiğinde ise öğretim üyesini bulur açarız. Sağlık Yüksek Okulu’nda bir bölümümüz açık, iki bölüm daha önümüzdeki dönem açmayı düşünüyoruz. Bu iki bölümü de açarsak biz onu Sağlık Fakültesi’ne dönüştürmek için YÖK’e başvuracağız. Muhtemeldir ki önümüzde ki dönem fakülte sayımız 8’e çıkacak. Böylece bizim ilk geldiğimiz dönemlerde Türkiye’nin ve Bingöl’ün şartlarını düşünerek koyduğumuz, öğrenci hedefini çok aşmış olacağız. Tabi altyapımızı hızlı bir şekilde tamamladık. Öğretim üyesi kapasitemiz iyi, böyle olunca öğrenci taleplerimiz çok olur. Tabi öğrenci talebi çok olunca bizde daha çok bölüm açmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
“ÖĞRENCİ SAYIMIZ 3-4 YIL İÇERİSİNDE 15 BİNE ÇOK RAHATLIKLA ULAŞABİLİR”
Öğrenci sayısında çıtayı yükselten Baydaş: “Biz birkaç yıl içerisinde 15 bin öğrenci rakamını buluruz. Bu bizim beklediğimiz bir rakam değildi. Ama öyle görünüyor ki, birkaç yıl içerisinde 15 bine ulaşacağız. Bütün illerde üniversiteler var, doğunun kendine has özellikleri var. Bingöl’ün deprem bölgesinde olması, kış şartlarının ağır olması, yeni kurulan bir üniversite olması, ulaşımla ilgili sorunların olması ve kırsalında terörden bahsediliyor olmasından dolayı öğrenci ve öğretim üyesinin talepleri az olur düşüncesiyle iyimser bir rakam koymuştuk. Bu rakam bizim emsal üniversitelerimizin çok önündedir. Altyapımızı kısa sürede oluşturmamız, öğretim üyesi sayısını çok kısa sürede iyi bir rakama ulaştırmamızda öğrenci talebini artırdı. Öğrenci talebi artınca bizde öğrencilerimize daha kolay iş bulacağı bölümler açılmasıyla ilgili planlamalar yaptık. Şuan için en büyük sıkıntımız konaklama, konaklama sıkıntımız olmasaydı biz 10 bin öğrenci sayısına ulaşmıştık. İşadamlarımız öğrencilere yönelik apart tipi daireler yaparlarsa bunda bir çözüm getirilmiş olur. Kredi Yurtlar Kurumu ile ilgili çalışmalar zaten devam ediyor. Eğer yöndeki çalışmalarda tamamlanırsa Bingöl Üniversitesi 3-4 yıl içerisinde 15 bine çok rahatlıkla ulaşabilir. Dolayısıyla hem şehir açısından çok ciddi bir rakam olur hem de üniversite rüştünü ispatlamış olacaktır” diye konuştu.
“ILICALAR’DAKİ TESİS YILSONUNDA HİZMETE GİRECEK”
Ilıcalar’daki tesisin bu yıl hizmete gireceğini aktaran Baydaş: “Bizim ihaleyi alan yüklenici firma ile sözleşmemizde işin Ekim ayı sonunda bitmesi gerekiyordu. Fakat müteahhittin kendi imkânsızlıkları da olabilir bu süre 30 veya 45 gün gibi uzayacak. Kaba işi tamamlanmış, ince işçiliği ise büyük oranda tamamlanmış. Bağlantıları ve havuz içleri yapılıyor. Kasım ayında bitirilmesi planlanıyor. Bu yıl içerisinde açılışını yapıp hizmete sokacağız. Sit alanı nedeniyle istediğimi gibi bir proje yapamadık. 38 yataklı bir otelimiz var, 6 tane irili ufaklı havuz var, masaj, sauna Türk Hamamı, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi var. İyi bir kompleks ama maalesef küçük. Bu haliyle bile ihtiyaca cevap verebilecek bir kompleks. Diğer tarafla rekabet oluşturacağı için vatandaşlar nezdinde hem hizmet kalitesi hem de fiyatın cazipliği açısından önemli bir neticeyle sonuçlanacağına inanıyorum. Sit alanından o karar kaldırılırsa büyütülebilir. Büyütülmesi için hukuki yolları araştırıyoruz. Projemiz hala 5 katlı ve 100 yataklı” dedi.
İŞADAMLARINA ÇAĞRI
İşadamlarına çağrıda bulunan Baydaş: “Bingöl Üniversitesi çok hızlı gelişen bir üniversite, inşallah kısa sürede öğrenci sayımızı yüzde 50 daha da artıracağız. Ama toplumdan da istediğimiz şeyler var. Bizim çocuklarımız başka şehirlere gittiklerinde konaklanma ihtiyaçları nasıl karşılanıyorsa, şu veya bu şekilde Bingöllülerin içinde hassasiyetleri olan hemşerilerimiz vardır, ama biraz daha fazla hassasiyet göstererek, öğrencilerimize konaklama konusunda daha pozitif davranmalarını istiyorum. Üniversitemizin de ilimizin de il dışında reklamı yapılmış olur. Aynı zamanda öğrenci sayısının artışı vatandaşlarımıza pozitif olarak yansıyacaktır. Özellikle işadamlarımızın üniversite öğrencilerinin konaklanmasıyla ilgili çalışmalar yapmasında ciddi faydaların olduğunu mülahaza ediyoruz. Böylece biz üniversiteyi büyütürken, öğrencilerin konaklanma sorunu çözülürse öğrenci sayısında artış yaşanır” şeklinde konuştu.