Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,3832 % -0.12
EURO 34,6825 % -0.37
GRAM ALTIN 2.408,06 % -1,11
ÇEYREK A. 3.937,18 % -1,11
BITCOIN 62.382,95 0.059
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 25°
Google News

Birbirimizi ne kadar tanıyoruz?

Sevgili dostum, biliyorsun geçtiğimiz haftalarda “Yedi İklim, Yedi Kültür” adlı sivil toplum platformunun öncülüğünde Bingöl’de gerçekleştirilen “Yeni Anayasa Paneli” münasebetiyle 26 ilimizin İstanbul’daki dernek temsilcileriyle memleketime gitmiştim.

Son Güncelleme :

14 Mayıs 2012 - 14:55

Birbirimizi ne kadar tanıyoruz?
Bu seyahatin organizatörlüğünü yapan avukat kardeşim Mücahit Tanılır’a bunun için ayrıca teşekkür ediyorum. Ediyorum çünkü bu sayede, bilmediğimiz birçok şeyi de öğrenmiş oldum.
Bir Cuma akşamı Bingöl’e indik, dostlarla buluştuk ve sohbet ettik. Cumartesi günü ise, platform üyeleri ile Genç, Yüzen Ada ve Solhan’ı dolaştık, Bingöl merkezde güzel bir akşam geçirdik. Ertesi gün de gerçekleştirilen panelin ardından İstanbul’a döndük.
Özellikle Genç ziyaretimiz çok güzel geçti. Samsun derneği yöneticisinin öncülüğünde önce bir kahvede oturduk ve vatandaşlarla sohbet ettik. Seyahatin amacı anlatıldı, Gençlilerle güzel bir kaynaşma sağlandı. Ardından, şehir merkezindeki bir parkta onlarca Bingöllü ile platforma üyeleri güzel bir sohbet gerçekleştirdi.
 
GÜZEL VE ANLAMLI BİR SEYAHAT
 
Dönüş yoluna geçtiğimizde benim Bingöllü olduğumu öğrenen birçok hemşerim sevinçlerini dile getirdiler. Hatta çeşitli illerden onlarca kişinin Bingöl’ü ziyaretine inanamadıklarını söylediler. Ben de, “Bu arkadaşlarımız sizi tanımak için onca yolu geldiler. Siz de kendinizi tanıtın, duygu ve düşüncelerinizi dile getirin” dedim. İstanbul’a döndükten sonra başta Afyonkarahisar, Rize Güneysu olmak üzere birçok dernek yöneticisinin duygu ve düşüncelerini sordum. Hepsi seyahatin çok güzel ve anlamlı olduğunu belirterek düşüncelerini şöyle dile getirdiler:
“Bugüne kadar Bingöl’ü yeterince tanıyamadığımızı anladık. Bizim tanıdığımız, bize anlatılan Bingöl başkaydı. Kafamızdaki sis dağıldı, perdeler kalktı. Bingöl’ün ve Bingöllülerin ne kadar sevgi dolu insanlar olduklarını, birçoğumuzdan daha demokratik düşüncelere sahip olduklarını gördük ve mutlu olduk.”
 
DOĞU HALKINI TANIMALIYIZ
 
Dernek temsilcilerinin bazıları bu gibi seyahatlerin diğer doğu illerine de gerçekleştirilmesinin yerinde olacağını dile getirdiler. O günden beri ben de bunu düşündüm. Binlerce yıldan beri Anadolu’nun doğusundan batısına göçler yaşandı. Bu göç yolu hiç değişmedi. Ama batıdan doğuya büyük bir göç yaşanmadı. Sadece görevleri gereği doğu illerine gidenler oraları tanıdı, insanlarıyla komşu oldu.
Şunu anladım ki, batı illerimizde yaşayanlar doğuda yaşayanları yeterince tanımıyor. Bunun üstüne bir de 30 yıldır yaşanan terör olayları nedeniyle kafalarda beliren soru işaretleri, insanların doğudan uzak durmasına neden oldu.
Sevgili dostum şimdi, “Ya arkadaş burada birçok doğulu insan tanıdık, komşu olduk. Bunlardan biri de sensin. Ne gerek var onca yolu gitmeye” diyeceksin. Bir açıdan haklısın. Ama ben bile kendi insanımı yeterince tanımadığımı her seyahatimde bir kez daha anlıyorum. Her seyahatimde Doğu insanının bir başka çehresini görüp hayrete düşüyorum.
 
KARDEŞLİĞİ PEKİŞTİRMELİYİZ
 
Bu nedenle insanların birbirlerini daha iyi tanımaları için özellikle Batılı kentlerde yaşayan insanlarımızın Doğu illerini ziyaret etmesini, onlarla bir kahvede oturup sohbet etmesi gerektiğini düşünüyorum. Böylece kafalardaki bu soruları ortadan birer birer ortadan kalkacak ve insanlarımız birbirlerini daha iyi tanıyıp anlayabilecek. Bunu son Bingöl seyahatinde gördük, müşahede ettik. Bana sorarsanız bu işin öncülüğünü yapan “Yedi İklim, Yedi Kültür” sivil toplum platformu, batı illerinin dernek temsilcileriyle doğu illerine seyahatler düzenlemeli, buralarda yapılacak çeşitli etkinliklerle insanlarımızın birbirlerini tanımasını sağlamaya devam etmelidir. Böylece 30 yıldır kaybettiğimiz kardeşlik, dostluk duygusunu yeniden pekiştirebiliriz.
 
Ramazan GÜNTAY

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.