Genç merkezdeki kerpiç ve yığma diye tabir edilen evlerin depreme dayanıklı olmadığını, olası bir depremde büyük kayıpların yaşanabileceğini ifade eden Kültür Mahallesi Muhtarı Ekrem Alçiçek, sorunu ve çözüm talebini yazılı olarak Genç Kaymakamlığı’na, Bingöl Valiliği’ne ve Başbakanlığa gönderdi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM UYGULANABİLİR
Şuanda Kültür Mahallesi’nde 150 civarında kerpiç ev bulunduğunu aktaran Alçiçek, Genç Belediyesi aracılığıyla Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı’nca Kültür Mahallesi’nde kentsel dönüşüm projesi uygulanmasıönerisinde bulundu.
Bahse konu evlerin yıkılmak üzere olduğunu, birçoğunun farklı yöntemlerle ayakta tutulduğunu, gece uyurken dahi huzursuz olduklarınıanlatan Alçiçek: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ülke genelinde başlatmakta olduğu kentsel dönüşüm projeleri kapsamındaki pilot iller arasında Bingöl de yer almakta. Bu nedenle ilçemizde de böylesi bir proje uygulanabilir. Mahallemizde 150 civarında kerpiç ev var. Olası bir depremde çok ciddi kayıplar yaşanacağını düşünüyoruz. Geceleri uykularımız kaçıyor. Bingöl merkezde nasıl ki vatandaşa evlerini geri vermek kaydıyla yeni binalar yapılacaksa, burada da yapılabilir. Bu sayede hem ilçe merkezindeki yapılaşma düzene girmiş olacak, hem de vatandaşlarımız bu sıkıntıdan kurtulacak. En önemlisi, olası bir depremde can ve mal kaybı asgariye indirilmiş olacak. İlçemiz her geçen gün büyüyor ve konut ihtiyacı da artıyor. Uygulanacak kentsel dönüşüm projesi sayesinde hem evini yapamayan insanlarımız konut sahibi olacak, hem TOKİ kazançlı olacak, hem de kiracı olanlar taksitle ev sahibi olma olanağına kavuşacak. Her yönüyle önemli bir hizmet olacağı kanaatindeyiz” dedi.
AYNI YERDE KALMAKİSTİYORUZ
Kentsel Dönüşüm Projesi’nin öncelikle kendi mahallelerinde uygulanmasını isteyen Muhtar Alçiçek, “Başka bir bölgede uygulanması halinde gitmez misiniz?” sorusuna da hem yanıt verdi, hem de ikinci alternatif önerisini sundu.
Alçiçek: “Başka bir bölgeye taşınmak istemeyiz tabi ki. Yerimiz belli, düzenimiz var burada. Başka bir noktaya nakledilmek elbette ki birçok zorluğa neden olacaktır. Bizler aynımahallemizde kalmak istiyoruz. Proje burada da fevkalade uygulanabilir.”
Bir başka öneriyi de dile getiren Alçiçek, özellikle 1 Mayıs 2003 Bingöl depreminden sonra köylerde uygulanan Evini Yapana Yardım (EYY) metoduyla devlet kredisi alıp evlerini kendilerinin de yenileyebileceklerini söyledi.
Alçiçek: “Kentsel dönüşüm projesi uygulanamayacaksa, o zaman devletin uzun vadeli kredisiyle kerpiç evlerde ikamet eden vatandaşlarımız evlerini yıkıp kendi imkânlarıyla deprem yönetmeliğine uygun şekilde yenisini yapabilirler. Bu sayede hem o sıkıntıdan kurtulacaklar, hem de maddi sorunu aşabilecekler. Buradaki amacımız insanımızı bu korkudan, bu sıkıntıdan kurtulmasını sağlamaktır. Bu konuda Genç Kaymakamlığı’na, Bingöl Valiliği’ne ve Başbakanlığa yazılı taleplerimizi içeren dilekçeler verdik. Çıkacak sonucun halkımız açısından hayırlı olmasını diliyor, yetkililerin de bu konuda hassasiyet gösterip çözüm adına somut adımlar atmasını bekliyoruz” diye konuştu.