Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
GRAM ALTIN 2.438,67 % 0,10
ÇEYREK A. 3.987,23 % 0,10
BITCOIN 63.222,02 -1.277
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 14°
Google News

ALTI MADEN, ÜSTÜ TERÖR

Zengin yeraltı kaynaklarına sahip olan Bingöl’de maden kaynaklarına gerekli önem verilemiyor. Yüzyıllardır sahip olduğumuz yeraltı kaynaklar işlenmeyi beklerken, Genç ilçesinde kurulan 3 maden ocağı, terörün gazabına uğruyor. Bölgede fabrika kurmak isteyen işletme sahipleri, çözüm sürecinin bozulmasıyla projelerini askıya alıp, MTA ile imzalanan sözleşme gereği ufak çaplı çalışma yürütüyor.

Son Güncelleme :

19 Şubat 2016 - 9:26

ALTI MADEN, ÜSTÜ TERÖR

Jeotermal ve endüstriyel maden yatakları bakımından oldukça zengin olan Bingöl, yer altı zenginliklerini değerlendiremiyor. Jeotermal kaynaklarıyla Doğu’nun ‘Afyonkarahisar’ı olarak gösterilen Bingöl’deki maden yatakları ekonomiye kazandırılamıyor. Demir, kurşun-çinko, fosfa gibi önemli maden kaynaklarının bulunduğu Genç bölgesinde kapsamlı çalışmalar yürütülemiyor.

 

YATIRIMA TERÖR ENGELİ

Endüstriyel hammadde ve metalik maden yatak ve zuhurlarının önemli bölümünün yer aldığı Genç ilçesinde Çobantaşı, Üçgül ve Gerçekli köylerinde kurulu bulunan 3 maden ocağı, terörün gazabına uğruyor.  Demir rezervinin en fazla bulunduğu Gerçekli Köyü’nde kurulan maden ocağından çıkarılan demir, Suveren’dan demiryoluyla Hatay İskenderun’a gönderiliyor.  Çözüm sürecindeki olumlu atmosferinden yararlanarak demir işletme fabrikasını bölgede kurmak isteyen madem yatırımcıları, terör belasından kurtulamadı.  Defalarca iş makinaları yakılan maden yatırımcıları, MTA ile yaptıkları 5 yıllık sözleşme gereği, dar kapsamlı da olsa maden arama çalışmalarını devam ettiriyor.

 

GENÇ’İN ALTINDA SERVET YATIYOR

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nce Bingöl çevresinde yapılan çalışmalar, Bingöl’de maden kaynaklarını gözleri önüne seriyor.

Genç İlçesi Servi Beldesi Çobançeşmesi Köyü’nde 21 Bin 600 ton bakır-kurşun-çinko rezervi yer alırken, Halveliyan sahasında ‘Refrakter harç ve sıva üretiminde, yüksek alüminli ateş tuğlası üretiminde ve diğer seramik hamurlarında kullanılan’ Ditsen rezervi olup rezerv miktarı 140 Bin tondur. Genç-Avnik Yatağı, Mişkel, Kvaklı, Arduran, Murdere, Gonaç, Kilkale, Kollikizinç, Muhmudan, Haylandere, Hamek, Kilhaz ve Kemle Tepe yatak ve zuhurlarında 53 milyon ton görünür, 16 milyon ton da muhtemel demir rezervi bulunuyor ancak demir-çelik işletmelerinin istemiş olduğu limitlerin üzerinde apatit içerdiğinden yatak işletilmemektedir. Ayrıca yine Genç-Avnik Apatitli Manyetik sahasında 109 milyon 137 Bin 696 ton fosfat rezervi bulunuyor.

 

“GEREKLİ ÖNEM VERİLMELİ”

Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) tarafından yapılan ‘Bingöl İli Madencilik Potansiyeli Profili’ raporunda maden rezervlerinin ekonomiye sağlayacağı büyük katkılara dikkat çekiliyor.

Maden kaynaklarına gerekli önem verilmesi vurgulanan raporda, “Madencilik sektörü, gelişmiş sanayi ülkelerinin hemen hepsinde ekonomik kalkınmayı başlatan öncü sektör görevini üstlenmiştir. Ülkemizde de madencilik sektörünün önemi günden güne artmaktadır. Tüm Türkiye’de olduğu gibi zengin yer altı kaynaklarına sahip Bingöl ilinde de maden kaynaklarına gerekli önem verilmeli, verimli ve ekonomik yöntemler kullanılarak bu madenlerin çıkarılarak gerek bölgesel gerekse de ulusal sanayi alanlarda kullanıma sunulması son derece önem arz etmektedir. Gerekli bilimsel desteğin sağlanması amacı ile üniversite bünyesinde bir maden araştırma merkezi kurulmalıdır” ifadelerine yer veriliyor.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.