Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,5038 % 0.08
EURO 34,7826 % -0.12
GRAM ALTIN 2.499,53 % 0,61
ÇEYREK A. 4.086,73 % 0,61
BITCOIN 2.100.964 -1.19
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 23°
Google News

Anadilde eğitimin altyapısı hazırlanıyor

Kürtçe Doktora programı açacaklarını belirten Rektör Baydaş, “Türkiye’de bir gün anadilde eğitimin gerçekleşeceğini düşünüyorum” dedi.

Son Güncelleme :

03 Ocak 2013 - 11:40

Anadilde eğitimin altyapısı hazırlanıyor

Bingöl Üniversitesi (BÜ) Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, Bingöl Üniversitesi Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında, öğrenci, personel ve fiziki altyapı olarak yaklaşık 11 bin öğrenciye hizmet verebilecek bir üniversite hedeflediklerini söyledi.
Üniversitenin bilimsel çalışmalarda 175 üniversite içerisinden 82.sırada yer aldığını kaydeden Rektör Baydaş, 2013 yılı hedeflerinin yeni fakülteler ve bölümler açmak olduğunu ifade ederek, bu yıl üniversitenin dört yıllık fakülte mezunu vereceğini söyledi. Baydaş, hedefledikleri öğrenci sayısının üzerine çıktıklarını belirterek, “11 bin öğrenci alabilecek altyapıya sahibiz. 4 yıllık bir zaman zarfında 6 bin 700 öğrenci sayısına ulaştık. 4 yıl içerisinde 5 bin hedef belirledik fakat bugün bu hedefi kat kat aştık” dedi.

“UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMASI BAŞLADI”

Üniversitenin fiziki alt yapısının büyüdüğüne dikkat çeken Baydaş, “3 adet fakültemiz daha bu yıl hizmete girdi. Bu yıl ilk defa öğrenci aldığımız birimler var. Makine Mühendisliği, Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü, Sosyal Hizmetler Meslek Yüksek Okulu, Turizm ve Otelcilik, Medya ve İletişim, Aromatik Bitkiler, Tıbbı Dokümantasyon, Yaşlı Bakımı bölümleri bunlardan bir kaçı” dedi. Baydaş, 2012’de ilk defa uzaktan öğretim uygulamasını başlattıklarını söyledi.

“KAPLICALAR FİZİK TEDAVİ MERKEZİ OLACAK”
Üniversitenin biten projeleri olduğu gibi devam eden projelerinin de olduğunu belirten Rektör Baydaş, Ilıcalar beldesinde yapılan fizik tedavi merkezi projesinin devam ettiğini belirterek, “Ilıcalar bölgesinde özel idareden aldığımız yerde 100 yataklı bir projemiz vardı fakat SİT kurulu projemizi biraz daraltı. Şuan sorunu aştık, projenin ihalesi yapıldı sözleşme aşamasındayız. Mahkeme kararıyla projemizi büyüteceğiz” şeklinde konuştu.

“VETERİNER FAKÜLTESİ AÇILDI”
Veteriner fakültesi açtıklarını belirten Baydaş, “Veteriner Fakültesi’ne öğrenci alamadık. Fakültemize dekanı atandı, 2013 yılında öğrenci alacağız. Beden Eğitimi Ve Spor Yüksek Okulu açıldı ama o bölümlerde öğretim üyesi bulamadığımız için öğrenci alamadık. İnşallah bu yıl içerisinde en azından araştırma görevlileri alacağız.”

“SOLHAN’DA YER SORUNU ÇÖZÜLÜRSE TEMEL ATACAĞIZ”
Solhan MYO ile ilgili son gelişmeleri aktaran Baydaş, “Solhan ilçemize Solhan Meslek Yüksek Okulu açtık. Sağlık Meslek Yüksek Okulu açacağız. Yer sıkıntısı yaşıyorduk Solhan’da. Şu an 12 dönümlük arazi belirledik. Bu arazi Gençlik ve Spor Hizmetleri’ne bağlı, onay gelirse 2013 temel atacağız” dedi. Baydaş, Genç’te de yer sıkıntısı nedeniyle MYO’u açmakta geciktiklerini belirterek, mevcut hastane binasını geçici olarak kullanacaklarını söyledi.

“KÜRTÇE DOKTORA PROGRAMLARI AÇILACAK”
Doktora programları açacaklarını belirten Baydaş, “Yüksek lisans yapan birimlere öğrenci aldık. Bu yıl inşallah Kürtçe, İlahiyat, Zooteknoloji ve Tarla Bitkileri alanında doktora programları açacağız. Yüksek lisansa önem verdiğimiz birimlerden bir tanesi de Kürtçe ve Zazaca’dır. Geçen yıl 150 tezli tezsiz öğrenci aldık” dedi. Kurmanci ve Zazaki öğretmen adaylarının atama durumunu değerlendiren Baydaş, sorunun kısa sürede çözüleceğine inandığını söyledi.

“ANADİLDE EĞİTİM VEREN ÖĞRETMEN YETİŞTİRECEĞİZ”
Açacakları Kürtçe doktora programlarıyla anadilde eğitimin temelini hazırlayacaklarını belirten Baydaş, “Eninde sonunda Türkiye anadilde eğitim sistemine geçecek. Bundan 10 yıl önce nerdeydik şimdi nerdeyiz. Anadilde eğitim verilmeye başlandığında bu öğrencilerimiz bu alanlardan yararlanacak. Yüksek lisans sonrası öğrencilerimizin doktora yapabilmesi için YÖK’e başvurduk. Başvurduğumuz bölümlerden 4 doktora kabul edildi. Ayrıca Kürtçe doktorası için Muş’la, Zazaca doktora içinde Tunceli ile protokol imzaladık. Buda bir ilk olacak. Eğitim verecek olanlar da buradan yetişen öğrencilerimiz olacak” dedi.

“BÜ 82. SIRADA YER ALIYOR”
Üniversitenin bilimsel çalışmalarda 175 üniversite içerisinden 82.sırada yer aldığını kaydeden Rektör Baydaş, 2013 yılı hedeflerinin yeni fakülteler ve bölümler açmak olduğunu ifade ederek, bu yıl üniversitenin dört yıllık fakülte mezunu vereceğini söyledi. Baydaş, akademik kadroda yeni kurulan üniversiteler arasında önemli bir rakamı aştıklarını ifade ederek, 17 Profesör, 120 Doçent ve Yardımcı Doçent olmak üzere toplam 400 akademik personellerinin bulunduğunu aktardı.

“İKİ FAKÜLTE DAHA YOLDA”
Bu yıl iki fakülte daha açacaklarını belirten Baydaş, Sağlık Birimleri Fakültesi, İkincisi Diş Hekimliği Fakültesi açmak için çalışıyoruz. Diş hekimliği fakültesini kurmak çok zor ama zorlayacağız. Bakan beyinde çabaları var bu konuda. Bunu Bingöl’e kazandırırsak Bingöl için çok önemli olacak. Ayrıca elektrik ve elektronik bölümüne de öğrenci almayı hedefliyoruz” dedi. Baydaş, 6 bin 700 öğrenci sayısını bu yıl 8 bine çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

DİL TARTIŞMALARI…
“Zazaca’nın Kürtçe’nin bir lehçesi mi, yoksa ayrı bir dil mi” sorusuna cevap veren Rektör Baydaş, ülkede son dönemlerde yaşanan demokratikleşme hareketleri doğrultusunda Zazaca, Kürtçe, Alevilik ve medrese konularında paneller ve sempozyumlar düzenlediklerini belirterek, bu konuların ilk olarak üniversitelerde tartışılması gerektiğini vurguladı.
"Öyle dönemler yaşadık ki kamu kurumlarında Kürtçe konuşmak yasaktı" diyen Baydaş, günümüzde hala çoğu üniversitenin bu konulara değinmekte çekindiğini, bu konularla ilgilenen insanları hala vatan haini ilan eden insanların bulunduğunu savundu.

“ZAZACA'YA SAHİP ÇIKMAK LAZIM”
Baydaş, Mardin, Muş, Tunceli ve Bingöl'deki üniversitelerin bu konuları dile getirmeye çalıştığını kaydederek, "Zazaca'ya sahip çıkmak lazım. Biz de üniversite olarak buna öncülük ettik. Çünkü Zazaca yok olmak üzere. Bingöl'de dahil Zazaca artık çok az konuşulmakta. Zazaca'yı ayrı bir dil olarak görüyorum. Zazaca'nın konuşulması ve yaygınlaşması için çalışmalar yapıyoruz. Bölgenin bu ve benzeri sosyal ve siyasi konularının üzerine gidiyor ve bunları dile getirmeye çalışıyoruz. Biz Zazacılık ibaresini kabul etmiyoruz. Bu konuların bilimsel olarak tartışılmasını önemsiyoruz. Bu konularda herkesi memnun etmek mümkün değildir. Bu konuda tercihlere saygı duymak lazım. Bizler kaybolmaya yüz tutmuş Zazaca’nın korunmasına yönelik çalışma yapıyoruz. Bizim “Zazaca’nın Kürtçe’nin bir lehçesi mi yoksa, ayrı bir dil mi” olduğuna yönelik böyle bir iddiamız yoktur. Bizim amacımız Zazaca’yı yaşatmaktır” ifadelerini kullandı.
Kendisinin kişisel kanaatinin Zazaca’nın ayrı bir dil olduğunu belirten Rektör Baydaş, “Ama lehçe olduğunu söyleyenlere de saygı duymamız gerekir. Birileri elinde bu konularla ilgili belge olduğunu söylüyorsa, yayınlasınlar. Bu konuda da elinde bilimsel belge olan da varsa, bize getirsin. Biz üniversite olarak da bu konulara taraf olmadık” şeklinde konuştu.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.