Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,3734 % -0.06
EURO 34,9046 % 0.19
GRAM ALTIN 2.390,64 % -0,26
ÇEYREK A. 3.908,70 % -0,26
BITCOIN 61.851,68 4.603
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 14°

Kalkınma Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TÜBİTAK, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu iş birliğiyle düzenlenen Ar-Ge İşbirlikleri Zirvesi ve Fuarı, başladı.

Fuarda konuşan Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, 2023 hedefleri ışığında hazırlanan ve 2014-2018 dönemini kapsayan 10. Kalkınma Planı`na değindi.

Coşkun, 10. Kalkınma Planı ile teknoloji ve yenilik faaliyetlerinin özel sektör odaklı artırılmasını, araştırma sonuçlarının ticarileşmesine hız kazandırılmasını, markalaşmış teknoloji yoğun ürünler geliştirilerek ülkenin küresel ölçekte rekabet gücüne erişmesini amaçladıklarını kaydetti.

Bilim, teknoloji ve yenilik alanında yapılan yatırımların ülkelere rekabet üstünlüğü kazandırdığını ifade eden Coşkun, “İstikrarlı bir şekilde büyüyen ekonomimizi güçlendirmek ve sürdürülebilir kılmak için yüksek teknolojiye, Ar-Ge ve yeniliğe dayalı bir üretim ve ihracat yapısına sahip olmak hükümetimizin öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır” dedi.

Ülkede son yıllarda bilim, teknoloji ve yenilik alanında önemli gelişmeler yaşandığını kaydeden Coşkun, 2002`de 1,8 milyar lira olan Ar-Ge harcamalarının 2015`te 20,6 milyar liraya yükseldiğini bildirdi.

Ar-Ge harcamalarının GSYH içindeki payının da söz konusu dönemde yüzde 0,53`ten 1,06`ya çıktığını belirten Coşkun, kamu yatırımları programı kapsamında Ar-Ge ve yenilik alanına ayrılan kaynakların 114 milyon liradan 1,4 milyar liraya yükseldiğini söyledi.

Coşkun, "Güven ve istikrar içerisinde üretim ağırlıklı büyüyecek ekonomimizin temelini nitelikli, girişimci ve yenilikçi insanımız, bilgi ve teknoloji ile katma değeri yükselten işletmelerimiz oluşturacaktır" ifadesini kullandı.

Atacakları adımlarla üretim yapıları ve ihracatta ileri teknolojiye dayalı yüksek katma değerli ürünlerin payını artıracaklarını belirten Coşkun, “Orta gelir tuzağından kurtulmanın yegane yolu Ar-Ge`dir, nitelikli ürün üretmektir. Bunu yapabilmek için sinerji ve iş birliği gerekli” dedi.

Türkiye`nin, nanoteknoloji ve biyoteknoloji gibi alanlarda inovasyon yeteneği kazanma konusunda gelişmiş ülkelerle arasındaki farkı kapatması gerektiğini vurgulayan Coşkun, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu kapsamda öncelikle ülkemizin uluslararası düzeyde rekabet avatanjı olan, mevcut durumda insan kaynağı, teknoloji ve fiziksel altyapı açısından belirli kapasitesi bulunan ve savunma, ilaç-aşı, otomotiv, bilgi ve iletişim teknolojileri gibi küresel değer zincirlerine entegrasyonu kolay sektörlerin hedeflenmesi gerekmektedir. İkinci olarak, üniversitelerin bu saydığımız teknolojilere odaklanarak yeterli sayıda lisans, yüksek lisans ve doktoralı insan kaynağı yetişmesi önem taşımaktadır. Özel sektörün bu alanlarda yetişmiş nitelikli eleman çalıştırması, teknoloji adaptasyonu sağlaması ve teknoloji geliştirmesi kritik öneme sahiptir”

Savunma, bilişim, iletişim, sağlık, yazılım ve tekstil alanlarındaki Ar-Ge projelerinin sergilendiği fuarda TÜBİTAK`tan TCDD`ye, ASELSAN`dan HAVELSAN ve ROKETSAN`a, İstanbul Kalkınma Ajansı`ndan (İSTKA) ODTÜ ve İTÜ gibi özel ve vakıf üniversitelerine kadar yaklaşık 100 kurumun standı yer alıyor.

Fuar, proje sahipleri ile yatırımcılara birebir görüşme imkânı da sağlıyor. Bu arada, İSTKA`nın standında yer alan Rude Goldberg makinesinde ajansın, Ar-Ge ve inovasyon alanında desteklediği projelerden bir seçki de yer aldı. Topla çalışan makinede 16 aşama bulunuyor ve her aşamada İSTKA`nın desteklediği bir Ar-Ge projesi hakkında 4-5 saniyelik bilgi paylaşılıyor. Tüm aşamaları geçen top, son olarak kullanıcıya hediye ediliyor.

Google News

AR-GE’YE 20 MİLYAR HARCANDI

04 Mayıs 2017 - 11:42

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.