Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,2174 % -0.09
EURO 34,7082 % -0.29
GRAM ALTIN 2.446,72 % 0,59
ÇEYREK A. 4.000,38 % 0,59
BITCOIN 61.160,76 -0.511
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 23°
Google News

“Avukatlık, zor ve onurlu bir iştir”

Bingöl Baro Başkanı Avukat Abdullah Alakuş, avukatlık mesleğinin zor ve onurlu bir iş olduğunu bildirdi.

Son Güncelleme :

06 Nisan 2015 - 11:35

“Avukatlık, zor ve onurlu bir iştir”

Bingöl Baro Başkanı Alakuş, 5 Nisan Avukatlar günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de ilk baronun 1870 yılında, 7 Temmuz 1969 yılında ise Türkiye Barolar Birliğinin kurulduğunu belirti.

Avukatlık mesleğinin dünyanın en onurlu ve en zor mesleği olduğunu vurgulayan Alakuş, şunları söyledi:

“Avukatlar bağımsız ve özgür oldukları için tarih boyunca, egemenlerle, günümüzde de siyasal iktidarla sürekli bir çatışma içine girmişlerdir. Avukatların tarihi, insan hakları mücadelesi, insanlık onurunun korunması ve zulümlere karşı duruşla geçmiştir. Bu nedenle yaptığımız iş zor ve onurlu bir iştir. Bu zor ve onurlu görevimizi ifa ederken, her fırsatta,  camiamıza iftiralar atılmakta ve karalama kampanyaları, medya aracılığı ile tam gaz devam etmektedir. Şu çok iyi bilinmelidir ki, avukatlar tarih boyunca dik durdular ve dik durmaya da devam edeceklerdir. Günümüzde avukatlık mesleği birçok sorunla iç içe geçmiştir. Gün geçtikçe siyasal iktidarlar tarafında avukatların birçok hakkı kısıtlana kısıtlana bu günlere gelinmiştir. Hukuk fakültelerinin tabiri caiz ise mantar gibi çoğalmaları, bu fakültelerden mezun olanlara yeterince istihdam ortamının sağlanmaması mesleğimizde içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Yine avukatların mesleğe başlarken karşılaştıkları ekonomik sorunlar bu mesleğin itibarını gün geçtikçe ayaklar altına almıştır. Bu ekonomik sorunlarla boğuşan birçok avukat iş almak için meslek ilkelerini ve etiği bir kenara bırakarak bilinçsiz bir şekilde iş almak için koşuşturmaktadır. Günümüzde hukuk fakülteleri bir bina ve bir hocadan ibaret olduğu için kaliteli hukukçu yetişmemektedir. Bu durum hem kalitesiz avukat, hem de kalitesiz hakim ve savcı yetişmesine sebebiyet vermektedir. Bu nedenle günümüz Türkiye’sinin yargı kalitesi ve yargının içinde bulunduğu durum tartışılmaktadır.

Mesleki faaliyet alanlarımız her geçen gün daraltılmakta, hak arama özgürlüğümüz kısıtlanmakta, vekalet ücretlerine ağır darbeler vurulmakta ve avukatın yargılamanın baş rollerinden birisi olmaktan çıkartılıp, adeta bir figüranı haline getirilmeye çalışılmaktadır”

“AVUKAT ADALETİN AYAĞIDIR”

Adaletin gerçekleşmesi noktasında avukat’ın en az bir hakim ve savcı kadar değerli ve gerekli olduğunu belirten Alakuş, “Hakimlik ve savcılık adaletin bir ayağı ise avukatlıkta adaletin diğer ayağıdır. Yargılama faaliyetinin iddia, savunma ve yargılama makamı olarak ayrıldığı gerçeği evrensel hukuk devleti ilkelerindendir. Kamu gücünü elinde bulunduran bir iddia makamı ile yine kamu gücünün emrediciliğini kullanan yargılama makamının karşısında daha zayıf ve güçsüz durumda bulunan bireylere tanınan savunma hakkı da çoğunlukla avukatlarca yerine getirilmektedir. Bu durum silahların eşitliği ilkesine de aykırıdır. Avukatları, yargılama faaliyetinin sadece bir figüranı olarak gören ve onları sadece para karşılığında iş yapan kişiler olarak sunan zihniyet derhal değişmelidir. Hiçbir siyasal iktidara boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. Hak, hukuk, özgürlük ve insan hakları mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Her ne kadar günümüz siyasal iktidarlarınca dört taraftan kuşatılsak da, bir çok hakkımız elimizden alınsa da bizler avukat olarak hukuk mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Şunun iyi bilinmesini isteriz ki, değil Türkiye, dünyanın neresinde olursa olsun, avukatlara karşı yapılan her türlü saldırı, göz altı, tutuklama ve benzeri her türlü haksız uygulamalara karşı bizler Bingöl Barosu avukatları olarak bu haksızlıkların karşısında olacağız” ifadelerini kullandı.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.