
Çevre ve şehircilik Bakanlığınca özel sektöre ihale edilen ve Bingöl’ün gelecekteki otuz yılını baz alan Çevre Düzeni Planı‘nın, Ankara’da masa başında derme çatma bilgilerle hazırlandığını belirten kurban, şöyle konuştu:
“Bingöl’ün sanayi ve teknolojik gelişmelerini engelleyen, teşvik paketlerinin uygulanmasını istemeyen bir çalışmadır. Sayın Valinin feryatlarına Bakanlık yetkililerinin ve AKP Bingöl ilgililerinin kulak vermesi bu planı insanı esasa alan, Bingöl’ün hayat gerçeklerine uyan kriterlerle hazırlanmasını sağlamalıdırlar” şeklinde konuştu.
“BİNGÖL ŞEHİR ÇEVRESİ KUŞLARIN GEÇİŞ YOLU SEÇİLMİŞTİR”
Planın onaylanması halinde ciddi sorunların doğacağını ifade eden Kurban, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu plan kesinleşirse, organize sanayi Bölgesinde yer kalmamış, özel mülk sahipleri de bu plan gereği özel mülklerinde sanayi adına yapılaşma adına çivi çakamazlar. Planda Bingöl şehir çevresi kuşların geçiş yolu seçilmiştir. Kimse doğaya ekolojik dengeye karışamaz hükmü kesinleşmiş olur.”
“HAYVANCILIĞIN GEÇİM KAYNAĞI OLMADIĞINI GÖÇTEN ANLIYORUZ”
Bingöl’ün su kaynakları, maden rezervleri, jeotermal turizm, tarım ve enerji potansiyelinin dikkate alınmadığına dikkat çeken Kurban, “Bingöl’e önerilen hayvancılıktır. Hayvancılığın geçim kaynağı olmadığı geçen 50 yılda 400 bin Bingöllünün başka illere göç etmesinden anlıyoruz. %28 Ormanlarla kaplı Bingöl vadileri ve dağları milli parka çok uygun bir coğrafya iken planda bu durum görmezden gelinmiş. Bingöl’e gelip sahada çalışma yapmadan Ankara’da masa başında hazırlanan rapor ancak bu kadar olur. Raporun hazırlanmasını yürüten çevre ve şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan Bayraktar daha önce Samsunda dere yatağında yaptırdığı TOKİ konutları ile Bingöl Genç yolunda heyelanlı zeminde yaptırdığı TOKİ konutlarındaki istatistik ve bilimsel değerler ne ise, bu planın değerleri de odur” dedi.
“BAKAN YILMAZ PLANA EL KOYMALI”
Kurban, Bakan Yılmaz’dan plana el koymasını isterken, yeni planın Bingöllülerle birlikte hazırlanmasını önererek, “Geleceğimizin otuz yılını, kuşları değil insanları esas alarak, yerinde halkla beraber yeni plan hazırlanması gerekir. Genç – Bingöl, Bingöl – Ilıcalar ve Bingöl’den Kurucay’a kadar yol kenarındaki arazilerin yapılaşmaya açılmalı. Küçük ve orta ölçekli ticari, sanayi tesislerine imkân yaratmalıdır.” dedi. Kurban, aksi takdirde 6. bölge teşvik yatırımlarının “Yer yok” gerekçesi ile şimdiden önemini yitireceğini söyledi.