Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,5398 % 0.15
EURO 34,9172 % -0.2
GRAM ALTIN 2.434,64 % -0,06
ÇEYREK A. 3.980,64 % -0,06
BITCOIN 64.517,22 0.348
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 14°
Google News

Baluken’den Sağlık sorunlarına ilişkin öneriler

BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Sağlık Bakanlığı’na Bingöl’ün sağlık alanındaki sorunlarına yönelik çözüm önerilerini sundu. Öneride, Bingöl Üniversitesi bünyesinde Tıp Fakültesi’nin açılması da var.

Son Güncelleme :

22 Şubat 2013 - 8:04

Baluken’den Sağlık sorunlarına ilişkin öneriler
BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili Baluken, Bingöl’ün sağlık alanındaki sorunlarına yönelik Sağlık Bakanlığı’na çözüm önerileri sunduğunu bildirdi.
Bingöl’ün 260 bin nüfusa sahip olduğunu hatırlatan Baluken, “Kent merkezi, 140 bin nüfusa sahiptir. Kentimiz coğrafik olarak merkez ve Düzağaç olmak üzere iki yakadan oluşmaktadır. Bu yakaların kent merkezi içindeki nüfusu yarı yarıya yakın bir orana sahiptir. Kentin iki yakasını birleştiren biri köprü olmak üzere iki geçiş vardır. Özellikle kış aylarında ulaşımdan kaynaklı yaşanan sorunlar kentin iki yaka olmasından dolayı sağlık problemlerinin yaşanmasını da beraberinde getirmektedir. Ulaşımın durma noktasına geldiği hava koşullarında Sağlık açısından ciddi problemler, genel sağlık problemlerine katılarak ilimiz sakinleri için ciddi sorunlara sebep olmaktadır” dedi.
Baluken, sorunların tespiti için Sağlık Bakanlığı’na sunduğu önerileri şu sözlerle sıraladı:
*Yenişehir Hastanesi ve Eski Kadın Doğum, Çocuk Hastanesi ( şu anda Sağlık İl Müdürlüğü Binasının yapıldığı alan) arazileri üzerine yeni, modern ve donanımlı bir SAĞLIK KAMPÜSÜ yapılması. Bu kampüs içerisinde hem genel Devlet Hastanesinin tüm branşlara hitap edecek şekilde düzenlenmesi hem de Çocuk Hastanesi ve Kadın Doğum Hastanesi biriminin bu bölgeye taşınmasının sağlanması. Söz konusu Kampüs İçerisinde; Yeni Doğan Ünitesi, Yanık Ünitesi, Yoğun Bakım ve Ameliyathane koşullarının mutlak suretle sağlanması Görüntüleme merkezinin Doopler USG, Spiral BT, 3.0 Tesle, MRI içerecek şekilde oluşturulması. Mevcut Kadın-Doğum ve Çocuk Hastanesi aslında Göğüs Hastanesi olarak düşünülmüş, projelendirilmiş ve yapımı tamamlanmış bir hastanedir. Kış koşullarında ulaşım problemleri ciddi ölümcül bazı aksaklıkları beraberinde getirmektedir. Şehrin iki yakasını birleştiren Çapakçur Köprüsünde kış koşullarında çoğu zaman ulaşım güçlükle sağlanabilmektedir. Örneğin Kıbrıs Mahallesi, Yeni Mahalle, Mirzan Mahallesi, Afatlar Mahallesi, Yeni Şehir Mahallesinde kış koşullarında ateşli havale geçiren bir çocuk ya da doğum travayı başlamış gebe bir kadının bu koşullarda ciddi hayati tehlike riskini ekarte edecek planlamaya ihtiyaç vardır. Bu nedenle Kadın Hastalıkları ve Doğum Çocuk Hastanesinin Yenişehir kampüsüne taşınması mevcut sorunların çözümünde önemli bir çalışma olacaktır. Boşaltılan Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin ise düşünüldüğü gibi göğüs hastanesi ile birlikte kalp damar hastanesi alanında donanımlı bir hastaneye dönüştürülmesi yerinde olur.
*Göğüs Hastalıkları-Göğüs Cerrahisi ve Kalp Hastalıkları-Kalp Damar Cerrahisi ünitelerinin tam teşeküllü olarak hizmet vereceği bir hastane olarak değerlendirilmesi sadece Bingöl için değil, komşu Tunceli, Muş, Bitlis, Erzincan gibi illerimiz açısından da büyük bir rahatlama getirecektir. Ayrıca Göğüs-Kalp Damar Hastanesi olarak bu hastane içinde korener yoğun bakım ünitesi, göğüs hastalıkları yoğun bakım ünitesinin oluşturulması, çoğu zaman tam teşeküllü hastaneler, Üniversite hastaneleri olmasına rağmen boş yatak problemleri yaşayan Diyarbakır, Erzurum, Elazığ illerimizde de önemli bir rahatlama sağlayacaktır. Bingöl ve komşu illerdeki KOAH, Astım, Akciğer Kanseri, Zature, Verem, Koroner Kalp Hastalıkları, Kalp Yetmezliği gibi hastalıkların çok yüksek insidanslara sahip olması da mevcut ihtiyacı açıkça gözler önüne sermektedir. Böylesi bir planlama ile Kalp ve Akciğer ameliyatlarının Bingöl’de yapılması, Korener (Kalp) Anjiografisi için hastaların çevre illere gitmemesini sağlayacaktır.
*Mevcut Devlet Hastanesi kampüsünde inşaatı devam eden yeni hastane bir an önce bitirilmelidir. Yenişehir Kampüsünün faaliyete girmesi ile beraber mevcut devlet hastanesi kampüsü içerisindeki eski ve yeni hastane binaları tüm fiziki, teknik, tıbbi, personel ihtiyaçları giderilerek Bingöl Üniversitesi Bünyesinde Tıp Fakültesi’ne dönüştürülmelidir. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK ile beraber gerekli girişimler yapılmalıdır. Bingöl ve komşu illerimize hizmet verecek Tıp Fakültesi hem bölgenin sağlık sorunlarının giderilmesi açısından hem de sosyo-ekonomik açıdan yoksulluğun adeta bir kader olarak kol gezdiği ilimizin kalkınması açısından tarihi bir hizmet olacağı kanaatindeyiz. Bingöl kamuoyunda da Bingöl Üniversitesi bünyesinde Tıp Fakültesi açılması hususunda ciddi bir talebin olduğunu belirtmek gerekir.
*Bingöl Ilıcalarda Bingöl Üniversitesine tahsis edildiği belirtilen İl Özel İdaresine ait tesisler için tam teşekküllü içerisinde Fizik Tedavi ile ilgili modern cihazların, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzman hekimlerinin ve deneyimli fizyoterapistlerin olduğu bir fizik-tedavi-rehabilitasyon ünitesi Bingöl Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde oluşturulmalıdır. Sadece bölgedeki hastalara değil, ülkenin dört bir yanından gelecek hastalara yönelik, Ab-I Hayat Şifa Merkezi şeklinde düzenlenmesi, ülkeye Fizik Tedavi- Rehabilitasyon açısından dünya ölçekli bir merkez kazandırmış olacaktır.
*Bingöl başta olmak üzere, bölgenin genelinde sorumlu birimlerin göz yumması, yetersiz mücadelesi ve/veya duyarsız yaklaşımları neticesinde her geçen gün uyuşturucu madde bağımlılıkları artmaktadır. Bingöl ve ilçelerinde de uyuşturucu kullanımının orta okul düzeyindeki öğrenciler arasında bile yaygınlaştığı bilinen bir gerçektir. Toplumsal, ekonomik vb bir çok sebepten dolayı yaygın alkol tüketimi ilimizde bilinen bir gerçektir. Bölgede 30 yıldır devam eden çatışmalı süreçten dolayı etkilenen bölge halkında psikosomatik hastalıklardan, depresyona, post travmatik sendromdan, psikoz tablolarına kadar yaygın Psikiyatrik Hastalık insidansı mevcuttur. Bu nedenle bünyesinde alkol ve madde bağımlılığı ile mücadele kliniğinin (amatem)’in de bulunduğu, tam teşeküllü bir psikiyatri hastanesi ihtiyacı zaruridir. Böylesi bir projenin Bingöl ilimizin dışında bölgenin geneline hizmet verecek rehabilitasyon çalışmaları açısından son derece verimli olacağı kanaatindeyiz. Fizibilite Çalışmalarına ivedilikle başlanmalıdır.
“TÜM İLÇELERİNDEKİ SAĞLIK SORUNLARI ACİLEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİDİR”
İlçelerdeki sağlık sorunlarının acilen gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Baluken, ilçelerle ilgili ise şu önerilerde bulundu:
*Genç Devlet Hastanesi: 50 yataklı olarak çalışmaları devam eden hastane gerekli tıbbi, teknik donanım, sağlık çalışanı, personel istihdamı sağlanarak bir an önce faaliyete geçmelidir.
*Adaklı Devlet Hastanesi: 50 Yataklı hastanesi için gerekli tıbbi, teknik donanım, sağlık çalışanı, personel istihdamı sağlanmalı ve hizmet verilmeye bir an önce başlanmalıdır. Adaklı ilçemiz kış aylarının sert geçmesinden ötürü kent merkezi ile bağlantısı tamamen kesilen ilçemizdir. Bu ilçemizdeki ulaşım sorunlarının çözülememesi hastalar ve yakınlarını sıkça mağdur etmekte, ciddi sorunlara neden olmaktadır. Kış aylarındaki ulaşım sorunlarından dolayı hastalar çoğu zaman ya insan sırtında ya da kızaklarla bir sağlık merkezine ulaştırılmaya çalışılmaktadır.
*Karlıova ve Solhan Hastanesi Devlet Hastanelerindeki eksikliklerin giderilmesi gerekmektedir.
*Kiğı, Yayladere ve Yedisu ilçelerimize 30 yataklı Devlet Hastanelerinin yapılması gerekmektedir. Her ne kadar Yayladere ve Yedisu ilçelerimizin nüfusu mevcut sağlık teşkilatı kanunu kapsamında aile sağlık merkezi ve toplum sağlık merkezi düzeyinde bir kurumsallaşma öngörüyorsa da bu durum gerçekte yaşanan sorunları gidermekten son derece uzaktır. Çünkü Yayladere ve Yedisu ilçelerimiz en yoğun göç veren ilçelerimizin başında gelmektedir. Doğdukları toprakları çeşitli nedenlerle terk etmek zorunda kalan Yayladere ve Yedisu halkının büyük çoğunluğu bahar ve yaz aylarında ilçe merkezine ve köylere geri dönerek yaşamlarının büyük bölümünü buralarda sürdürmektedir. Bu durum bahar ve yaz aylarında ciddi bir nüfus artışını ve beraberinde ciddi sağlık sorunlarını getirmektedir. Bu nedenle de ilçelerimizdeki sağlık sorunlarının giderilmesine yönelik planlamalar yapılırken bu husus dikkate alınmalı ve bu iki ilçemizde de devlet hastanesi yapılması hususu göz önünde bulundurulmalıdır.
“SAĞLIK SORUNLARI İLE İLGİLİ KAPSAMLI ARAŞTIRMA YAPILSIN”
Baluken, “Tüm bu çalışmalar yapılırken, Bingöl ilimizde sağlık sendikalarının, meslek örgütü temsilcilerinin, sağlık çalışanları-hekimlerin, siyasi parti temsilcilerinin ve tabi Bingöl halkının katılım sağlayacağı toplantılarla tüm süreçlerin, halka anlatılması. Halkımızın görüş ve önerileri, belirledikleri ihtiyaçlar doğrultusunda projenin tüm şehir ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde revize edilmesi. Tüm hastanelerin yatak kapasiteleri Bingöl ve komşu illerdeki hasta sayıları, hastane kapasiteleri, dışarıya yapılan sevk sayıları başta olmak üzere kapsamlı bir araştırma yapacak uzman heyetlerin görevlendirilmesi” ifadelerine yer verdi.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.