Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,5855 % 0.3
EURO 35,0370 % 0.17
GRAM ALTIN 2.458,28 % 0,91
ÇEYREK A. 4.019,28 % 0,91
BITCOIN 64.246,00 0.284
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

Bingöl Bal Yarışması’na Genç’te üretilen bal damga vururken şifresi ‘Çotla’ oldu

Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” Projesi kapsamında “Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma“ alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi ve Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği ile birlikte organize edilen Bingöl Bal Yarışması yapıldı. 76 arıcının katıldığı yarışmaya, dereceye giren ilk üçü, Genç Çotla bölgesi yaylalarında bal elde edilen arıcılar oldu.

Son Güncelleme :

25 Aralık 2018 - 10:44

Bingöl Bal Yarışması’na Genç’te üretilen bal damga vururken şifresi ‘Çotla’ oldu

Bingöl Bal Yarışması’na Genç’te üretilen bal damga vururken şifresi ‘Çotla’ oldu

Bingöl Balı’nda farkındalığı arttırmak amacıyla, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından finanse edilen ve Yüksek Öğretim Kurumu tarafından organize edilen “Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” Projesi kapsamında “Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma” alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi ve Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği ile birlikte organize edilen Bal Yarışması’nda dereceye girenler ödüllendirildi.

Bingöl Üniversitesi Enstitüler Konferans Salonunda düzenlenen törene Bingöl Valisi Kadir Ekinci, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, AK Parti Bingöl İl Başkanı Mehmet Hanefi Güler, Bingöl İli Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer, BİNTSO Başkanı Mahmut Ayas, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcıları, kurum amirleri, arıcılar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Birlik Başkanı Üzer: “Verim için sabır gerek”

Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Ramazan Meral’in pilot üniversite çalışmaları sunumu ile başlayan törende konuşan Bingöl İli Arı yetiştiriciliği Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer, Bingöl Üniversitesi ile birlikte yaptıkları ve yapacakları çalışmalar neticesinde Bingöl Balı’nı hak ettiği değere kavuşturacaklarını ifade etti.

Bingöl Üniversitesinin, “Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma” alanında pilot üniversite seçildikten sonra bu alana yoğunlaşarak; Bingöl’e ve bölgeye maksimum fayda sağlamak amacıyla tüm gayreti ile çalışmalarına başladığını ifade eden Üzer, Üniversite ve Arıcılar Birliği’nin Bingöl Balı’nı ve Bingöl’de arıcılığı marka haline getireceğini vurguladı.

Daha çok arı, arı ürünleri ve endemik bitkiler üzerinde yoğunluklu bir şekilde çalışmaların sürdüğünü dile getiren Üzer; “Tabii pilot üniversite belli bir alanda olunur. Arı, arı ürünleri ve endemik bitkiler noktasında ileriye doğru gidişimiz üniversitenin diğer alanlarda geri kalmasını gerektirmez. Bingöl Üniversitesi, hocalarıyla, personeliyle ve sizlerle bütün alanlarda ileriye doğru gitmeye çalışıyor. Takdir edersiniz ki, bu yol uzun bir yol, projeler hemen sonuç vermiyor kısa sürede sonuç verecek projelerde değil. Elbette kısa sürede sonuç alacağımız şeyler de vardır. Nitekim bu projelerde kısa zamanda sonuç aldığımız noktalar da var ama ürünleri ve verimi elde etmek biraz sabır ister. İnşallah bu sabırla önümüzdeki yıllarda Bingöl’ü bu noktada çok daha iyi bir noktada görürüz” dedi.

Rektör Çapak: “Hedefimiz balın tescillenmesi, aidiyeti ve kalitesi”

Projelerin toplumsal hayata dokunmasıyla birlikte, Bingöl’ü çok daha iyiye doğru ve bölgeyi de etkileyecek bir noktaya götüreceğini aktaran Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ise şunları söyled:

“Burada üzerinde durulması gereken temel noktalardan bir tanesi de balın tescillenmesi, markalaşması. Bingöl’e aidiyeti ve kalitesi. Bingöl balının kaliteli olduğunu hepimiz söylüyoruz ancak kalite parametrelerini ortaya koyacak bilimsel yönümüz şu ana kadar yoktu. Pilot üniversite ile birlikte artık analizler yapıyoruz ve bazı bölgeleri belirliyoruz. Bingöl Üniversitesi olarak 108 farklı noktaya koyduğumuz numuneleri aldık ve analiz ettik. Bu çalışma 3 yıl boyunca devam edecek. 3’üncü yılsonunda da ortalaması alınacak. Dolayısıyla biz balın Bingöl’ün hangi yöresine ait olduğunu, hangi kalitede olduğunu da tescillemiş olacağız. Balı Türkiye’ye ve Dünya’ya pazarlamamız lazım. Bunlar da yetmez bal ürünleri dediğimiz Polen, Propolis, Arı Sütü ve Arı Zehri ve bunların dışında Ar-ge neticesinde bizim üniversitenin keşfedeceği yeni ürünler olacak. İnşallah sizlerle birlikte hep beraber bunu başaracağız. Düzce Üniversitesi Rektörümüz aramızda. Kendilerine teşekkür ediyorum. Sağlık, çevre ve arıcılık konusunda ortak bir noktamız bulunmakta. İleriki günlerde daha somut işbirliği yapacağımıza inanıyorum. Burdur, Uşak, Kırşehir Üniversitelerimizin Rektörleri de bugün buradaydı. Verimli geçen toplantılarımızdan dolayı kendilerine teşekkürü bir borç biliyorum. Sabahki toplantımızda Sayın Valimiz de teşrif etmişti, kendilerinden istifade ettik. İnşallah hep birlikte güzel şeyler başaracağız. Bugünkü programımızda emeği geçen ve katılımları ile bizleri onurlandıran herekse teşekkür ediyorum” dedi.

“Bingöl Valiliği olarak ‘Bingöl Balı’ ve üreticilerin yanında olacağız”

Bu bakış açısıyla ‘Bingöl Balı’ konulu her türlü çalışmayı önemsediğinin altını çizen Vali Ekinci, “Bingöl balına kimlik kazandırmaya dönük her teşebbüsü anlamlı buluyor ve destekliyorum. Yarınlarda, sektörün müstakil bir piyasa ve gelişmiş bir endüstri merkezi haline gelerek üretimden istihdama geniş bir yelpaze ile Bingöl ve Türkiye ekonomisine katkılarını umuyorum. Bu vesile ile 2014 yılında kurulan ve ilimiz adına bal konusunda gayretli çalışmalar ortaya koyan Arıcılar Birliği başkanımızı ve onun şahsında tüm birlik üyelerini tebrik ediyorum. 2004 yılında kurulan ve bugün 1000’den fazla aktif arıcı üyesi ve 140.000 kayıtlı arı kolonisi ile yıllık ortalama 800 ile 1200 ton arasında bal üretimi gerçekleştiren birliğimize çalışmalarında başarılar diliyorum. Bir yandan daha kaliteli ve daha fazla üretim rakamlarına hedeflenmemiz gerekirken bir yandan da kamu ve özel sektör el ele vererek ürettiklerimizi pazarlayacak alanlar açmalıyız. Bingöl Valiliği olarak daima üreticilerimizin yanında olacak, özellikle pazar konusunda yardımlarımızı esirgemeyecek ve birlikte hareket edeceğiz inşallah” diye ifade etti.

Ödüller Takdim Edildi

Konuşmalarına ardından Projeden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Solmaz da Pilot Üniversite projeleri ve çalışmalar hakkında detaylı bir sunum yaptı.

Programın sonunda Bal Yarışmasında 1’inciliği Çotla Yaylası Bölgesinden Fikri Üzer’e, 2’nciliği Yazıkonağı (Kavar) bölgesinden Feyzi Kalkan’a ve 3’üncülüğü ise Çotla Yaylası Bölgesinden Rıza Bircan ve Nihat Beldekçi ile Bingöl Metan Bölgesinden Cemal Bahadır kazandı.

Toplam 76 arıcının başvurduğu bal yarışmasında, bal numuneleri tamamen gizlilik, etik ve objektif kriterler çerçevesinde, standartlara uygun analizler ve duyusal testlere göre değerlendirildi. Bölgede, Bingöl Üniversitesi bünyesinde yürütülen Çotla Bal Havzası projesi ve diğer projelerin bundan sonraki çalışmalarda daha da etkili olacağı Bingöl ve Çotla balının markalaşmasına katkılar sunacağı bekleniyor. Programda bal yarışmasına katılan üreticilerden alınan bal örnekleri ile Pilot Üniversite kapsamında bugüne kadar yapılan flora çalışmaları neticesinde özellikle endemik olup arılar tarafından sıkça ziyaret edilen bitkilerden oluşan fotoğraf sergisi ve Çotla Bal Havzası balı da sergilendi.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.