DOLAR 34,7999 % 0.27
EURO 36,8294 % -0.07
STERLIN 44,4413 % -0.01
FRANG 39,6077 % 0.22
ALTIN 2.942,91 % 0,28
BITCOIN 99.523,99 1.771

Bingöl Halk Sağlığı Uyardı, yeni grip salgını geliyor

Bingöl Halk Sağlığı Müdürlüğü, yeni bir grip salgınına karşı vatandaşları uyardı ve solunum yoluyla bulaşan hastalıklardan korunmak için alınması gereken önlemleri sıraladı.

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Bingöl Halk Sağlığı Uyardı, yeni grip salgını geliyor

Gribin nasıl bulaştığı, belirtilerinin neler olduğu ve alınması gereken önlemler hakkında açıklamalarda bulunan Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vedat Söyiler, H3N2 olarak adlandırılan ve Türkiye genelinde görülen grip salgınının, soğuk algınlığı ile karıştırılan influenza adı verilen bir virüsün neden olduğu, bireyler ve toplumlar üzerinde ciddi olumsuz etkilere sahip, mevsimsel, yaygın, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olduğunu belirtti.

Grip salgınının kendini ateş ya da titreme hissi, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, ciddi halsizlik, çocuklarda yetişkinlerden daha sık olmak üzere bazen kusma ve ishal ile gösterdiğini vurgu yapan Söyiler, “Soğuk algınlığı ise bu belirtilerden daha çok burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile görülür ve genel olarak gripteki gibi ciddi sağlık sorunları oluşturmaz, daha hafif seyreder. Grip en fazla 2 haftada ve çoğunlukla da 7-10 gün içerisinde iyileşir. Ancak özellikle risk gruplarında olmak üzere bazen zatürre gibi hastalıklara neden olarak hayatı tehdit eden sağlık sorunları oluşturabilir. Hastalık esas olarak gripli birinin öksürük, hapşırma ve konuşması esnasında etrafa yayılan damlacıklarla bulaşmaktadır.” dedi.

Gripte son durum

Grip, her yıl çok fazla insanın ciddi olarak hastalanmasına neden olan bir hastalık olduğunu belirten Söyiler, “Dünya genelinde bu hastalık mevsimsel ve yaygın olarak her yıl görülür. Ülkemizde gribin etkilerini azaltmak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından özel programlar yürütülerek grip hastalığının ülkemizdeki tipleri, yaygınlığı ve etkisi izlenmektedir. Elde edilen göstergelere göre 2013-2014 grip mevsiminin içerisinde bulunduğumuz haftaları itibariyle, ülkemizde grip yoğun olarak görülmektedir. Grip virüsünün A tipi (H3N2), ülkemiz ve Avrupa genelinde diğer grip virüsü tiplerine göre büyük oranda daha çok tespit edilmektedir. A(H3N2) tipindeki grip virüsü yeni bir grip virüsü olmayıp, ülkemiz ve dünya genelinde daha önceden de görülen ve diğer mevsimsel grip virüslerinin özelliklerine sahip bir virüstür. Ancak grip hastalığı bu yıl diğer yıllara göre daha erken dönemde yoğunluk kazanmıştır. Her ne kadar ülkemizde grip hastalığına dair olağan dışı bir durum oluşmamış olsa da, yılın bu mevsiminde alınacak önlemlere yönelik dikkatleri arttırmak önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Gribe karşı alınacak önlemler

Söyiler, gribe karşı alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

•Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalıdır.

•Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat etmelidir.

•Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır.

•Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır.

•Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır.

•Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır.

•Yüzeyler sık sık temizlenmelidir.

•Risk gruplarına grip aşısı uygulanmalıdır (içerisinde bulunduğumuz hafta itibariyle halen grip aşısı yaptırılması mümkündür).

Kimler daha çok risk altındadır?

•Sağlık çalışanları

•65 yaş ve üzerindeki kişiler,

•Yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler,

•Astım dâhil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar,

•Şeker hastaları,

•Kronik böbrek yetmezliği olanlar,

•Kan hastalığı olanlar,

•Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar.

•6 ay – 18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin kullananlar.

Grip hastalığında ne yapılmalı?

Söyiler son olarak, gribe yakalanan bir kişinin neler yapması gerektiği hususunda ise şunları aktardı: “Yukarıda sayılan risk gruplarındaysanız hekime müracaat ediniz. Ayrıca grip geçirdiğinizde, belirtileriniz ağırlaşırsa (nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması) bir hekime başvurun ve tavsiyelerine göre gerekli ilaçları kullanın. Antibiyotikler gribi tedavi etmezler bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanmayın. Mevsimsel grip hastalığının yoğunlaştığı bugünlerde gripten korunmada yeterli ve dengeli beslenme ile yeterli istirahatın önemi de unutulmamalıdır.” diye konuştu.

YORUM YAP