
Bingöl merkeze bağlı ılıcalar beldesinde, kaynak ve oto tamir işi yapan fatih ve Nurettin Varol kardeşler kendi imkânlarıyla otomobil üreterek Bingöl’de bir ilke imza attı.
Ocak ayında çalışmalara başlayan kardeşler 3 ay gibi kısa bir sürede başladıkları otomobili çalışır düzeye getirerek test sürüşlerini başarıyla gerçekleştirdiler. Çalışmalara başladıklarında malzeme sıkıntısı çektiklerini söyleyen kardeşler, aracın dış iskeletini tamamladıktan sonra motor vb. sanayi malzemelerini Elazığ’dan temin edebildiklerini söyledi. Aracı otomatik vites olarak tasarlayan kardeşler, henüz eksik olan fren sistemi üzerinde çalışmaları devam ediyor diyen ağabey Nurettin Varol, aracın geri vitesinin olmadığını söyledi. Araçta yakıt olarak benzin kullanılıyor.
Bingöl’de yapılan otomobil Saatte 60 km hız yapıyor
Aracın deneme sürüşlerinin beklentilerini karşıladığını dile getiren Nurettin Varol: “Bir gece evde aile olarak sohbet ederken, Bingöl’ün genel olarak tüketici bir toplum olduğunu tartışarak, Varol ailesi olarak babamızın da desteğiyle Bingöl de üretim adına çalışmalara başlama kararı aldık. Zaten kardeşim fatih ile çocukluk hayalimiz olan otomobil üretmek bizi bir an önce çalışmalara sürükledi. Üretim aşamasında gayet hızlı ve başarılı bir çalışma yürüterek deneme sürüşlerini başarıyla tamamladık. Deneme sürüşlerinde aracın 60 kilometreye kadar hız yaptığına mutlulukla şahit olduk.”
Orijinal bir isim için düşünen Varol kardeşler Zazaca bir isim arıyor
Fatih ve Nurettin kardeşler tamamıyla kendi el emekleri ile yaptıkları aracın ismi için ise halen düşünüyorlar. Otomobilin genel özelliklerini tanıtan Nurettin Varol isim için önceliğimiz bölge halkının da sık kullanacağı ve buraları temsil edebilecek Zazaca bir isim dedi.