Bingöl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Halil Geçibesler’in, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Ar-Ge Destek Programı 11. Proje Çağrısı Kapsamında; “Işkın Bitkisinden (Rheum ribes) Emodin İzolasyonu ve Yeni Biyoaktif Yarı Sentetik Emodin Türevlerinin Geliştirilmesi” başlıklı sunmuş olduğu proje, desteklenmeye layık görüldü. 200 bin TL destek alacak olan projenin Ar-Ge çalışmaları, Üniversitemiz araştırma laboratuvarlarında yapılacak ve 2017 yılının ilk döneminde çalışmalara başlanacak.
Doğal ürünlerden biyolojik aktivite odaklı ilaç öncülleri geliştirme üzerine çalışmalar yapan Yrd. Doç. Dr. Geçibesler, yerli doğal ürünlerden katma değeri yüksek yeni ilaç etken maddelerinin ilaçbilimi alanına kazandırılmasının ülke ekonomisine ve bilim dünyasına hatırı sayılır katkılar sağlayacağını ifade etti.
Halk arasında yoğun bir biçimde kullanım alanı bulan bitki kökenli doğal ürünlerin içermiş olduğu biyoaktif saf bileşiklerin ekonomik boyutunun önemli olduğunu ve bunların pek çoğunun halen ithalatçısı olan bir ülke konumunda olduğumuzu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Geçibesler, “Gerçekleştirilecek olan projede Işkın bitkisinin etken maddesi olan emodin ve türevlerinin yarı sentetik yollarla türevlendirilerek yeni ve biyoaktif makro boyutta tıbbi değeri olan bileşikler tasarlayacağız. Bu bileşiklerinde dünya genelinde görülme sıklığı en fazla olan prostat, rahim ve göğüs kanseri hücreleri üzerindeki etkilerini araştıracağız ve in-vitro koşullarda birkaç pre-klinik çalışma daha yapacağız” şeklinde konuştu.
Projede, Ar-Ge çalışmalarının öncelikli hedefleri olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Geçibesler; “Ulaşılmak istenilen en nihai amaçlardan birisi, Işkın bitkisinde mevcut etken maddelerin kolay, ekonomik ve hızlı bir şekilde büyük miktarlarda doğal olarak elde etme prosedürlerini geliştirmektir ve bunlarda yeni üretim ve geliştirme projelerini beraberinde getirecektir” dedi.