Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,5715 % 0.25
EURO 35,0004 % 0.05
GRAM ALTIN 2.451,69 % 0,63
ÇEYREK A. 4.008,51 % 0,63
BITCOIN 64.357,99 0.032
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

Bingöl’ün çehresi yatırımlarla değişti

Serdar Atalay’ın başkanlığındaki Bingöl Belediyesi, son 4 yılda büyük yatırımlara imza attı. Kapsamlı projelerle, Bingöl bambaşka bir kent oldu.

Son Güncelleme :

10 Ekim 2013 - 20:50

Bingöl’ün çehresi yatırımlarla değişti

Bingöl Belediyesi son 4 yılda, birçok şehirde ancak 35-40 yıla sığdırılabilen büyük proje ve çalışmaları gerçekleştirdi. Ulaşımdan spora, Kanalizasyon şebekesinden Yağmursuyu Şebekesi’ne, İçmesuyu Hattı’ndan 16 bin metre küplük 4 yeni depoya, Üstyapı’dan Kentsel Dönüşüm Projeleri’ne, Katı Atık Düzenli Çöp Depolama Tesisi’nden Atıksu Arıtma Tesisi’ne, 14 yeni parktan spor tesislerine kadar farklı alanlardaki yatırım ve projeler, Bingöl’ü modern ve yaşam standartları yüksek bir şehir haline getirdi. Serdar Atalay yönetimindeki Bingöl Belediyesi’nin attığı adımlar, yıllardır kangren haline gelmiş birçok sorunu da giderdi.

Çöp sorunu çözüldü

Çevresel problemler açısından 25 yıldır yanan şehir çöplüğü, 10 belediyeden müteşekkil Bingöl Belediyeleri Çevre Hizmetleri Birliği (BİNÇEVBİR) tarafından yapılan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi ile kentin büyük bir sorunu olan çöp depolama işi çözüme kavuştu. Temmuz ayının başından itibaren çöpler yeni tesiste depolanmaya başlandı. 95 dönümlük arazide 2 lottan oluşan ve yaklaşık 30 dönümlük 1.lotta kurulan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nin yüzde 45 oranındaki maliyeti Çevre Bakanlığı tarafından finanse edildi. Artık çöpler düzenli depolama yöntemi ile bertaraf ediliyor. Tesise, günlük yaklaşık 100 ton çöp dökülüyor. 25 yıldır şehrin merkezindeki vahşi depolama alanı olan 84 dönümlük mevcut çöp alan da yeşil alan olarak düzenlenecek.

Kanalizasyon atığı ovaya temiz su olarak akıyor

Bingöl çevre sorunlarından bir bir kurtuluyor 40 yıldır derelere ve ovaya akan kanalizasyon atığı Atıksu Arıtma Tesisi’nde arıtılarak ovaya temiz su olarak deşarj ediliyor. Bingöl’ün en önde gelen sorunlarından biri olan kanalizasyon suyunun derelere ve ovaya akmasını önlemek için çalışma başlatan Bingöl Belediyesi, 2007 yılında DOKAP Projesi kapsamında AB Hibe projesi ile Atıksu Arıtma Tesisi’nin yapılması için 1 milyon 528 bin Euro hibe alarak tesisin çalışmalarına başladı. Ayrıca Çevre Bakanlığı’ndan 1 milyon TL deşarj hattı için hibe alınarak çalışmalar yapıldı. 2010 yılında tesisteki mekanik, elektrik ve inşaat eksiklikleri tespit edilerek tesisin tam ve randımanlı çalışması için Bingöl Belediyesi tarafından çalışmalara başlanılarak 2012 yılı sonunda Atıksu Arıtma Tesisi eksiksiz olarak çalışır vaziyette tamamlandı. AB Hibesi, Çevre Bakanlığı nakdi yardımları ve Bingöl Belediyesi’nin bütçesinden yapılan harcamalarla beraber tesis yaklaşık 7 milyon TL’ye mal oldu. Arıtma Tesisi çevresel açıdan olumsuz bir etki oluşturmuyor.. Atıksu Arıtma Tesisi biyolojik Arıtma Tesisi olup, günlük 16 bin 500 metre küp atıksu kapasitelidir. Atıksu Arıtma Tesisi mekanik sistemi açısından Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde örnek gösterilebilecek bir tesisidir.

Bingöl’de yeni bir kent kuruluyor

Örnek gösterilecek bir projelerden biri de İnönü Mahallesi’nde Bingöl Belediyesi ile TOKİ işbirliği ile yapılan Kentsel Dönüşüm Projesi. Alanda bulunan 516 Hak sahibinin yüzde 92’siyle uzlaşma sağlanarak daire sözleşmesi imzalandı. Yüzde 10’unun da kamulaştırma bedelleri ödendi. Bingöl Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi(TOKİ) işbirliği ile İnönü Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında çalışmalar son hız devam ediyor. 1971 Bingöl depreminin izlerinin yok olmaya başladığı alanda artık yeni binalar yükselmeye başladı. İnönü Mahallesi’nde 142.000 metre karelik (142 dönüm) alanda yeni bir kent kuruluyor. 1376 konutun yapılacağı alanda Bingöl Belediyesi Hizmet Binası, Sosyal Tesis, Cami( Hz. Ali Camii), Okul, Alışveriş Merkezi, Açık Otoparklar, Yeşil Alanlar, Çocuk Oyun Bahçeleri, Spor Alanları ile Bingöl’ün en modern sitesi ve yaşam merkezi oluşacak. Ayrıca proje kapsamında Bingöl Belediyesi Şehirlerarası Otobüs Terminali ve Karayolları Tesisleri de inşa edilecek. Projenin yapım ihaleleri 2 bölüm halinde gerçekleştirildi. İnşaat çalışmaları başladı. Projenin toplam yaklaşık maliyeti 200 milyon TL’dir. 2003 Bingöl depreminde orta hasar gören ve güçlendirilmesi yapılan Bingöl Belediyesi Hizmet Binası yıkıldı. Bingöl, İnönü Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yeni bir Belediye Hizmet Binası’na kavuşmuş olacak.

Bingöl Belediyesi ile TOKİ tarafından yapılan İnönü Mahallesi Kentsel Dönüşüm çalışmalarından sonra,  Kültür Mahallesi’nde de 151 dönümü (151.000 m2) kapsayan alanda Kentsel Dönüşüm Projesi yapılacak. Bingöl Belediyesi ve TOKİ arasında karşılıklı olarak imzalanan ön protokol sonrası çalışmalar hızlandırılarak, değerleme ihalesi yapıldı. Kültür Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi ile birlikte Bingöl’de 1971 depreminin izleri tamamen silinecek. Kentsel Dönüşüm, Camilerin çevre düzenlemesi, Okul Bahçeleri, Mezarlıklar, Parklar, Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi, Atıksu Arıtma Tesisi, altyapı ve üstyapı ile Bingöl hizmetin her türlüsüne kavuştu.

Bingöl’ün en çok özlemle beklediği üstyapı çalışmalarında da 3 aylık bir çalışma sonrasında yüzde 40 oranında tamamlandı, yılsonuna kadar minimum yüzde 75 oranında tamamlanacak. Bu çalışmalar, Bingöl’ü bir marka şehir olma yoluna götüren projeler.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.