Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,3574 % -0.02
EURO 34,9080 % 0.3
GRAM ALTIN 2.390,82 % -0,25
ÇEYREK A. 3.908,99 % -0,25
BITCOIN 61.556,52 3.648
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava
Google News

Bingöl’ün yüzde 1,1’i ateist miş!

Bingöl’de bin 124 kişiyle yapılan araştırmaya göre, insanların yüzde 93,3’ü kendini Müslüman, yüzde 1,1’i de ateist olarak tanımlıyor. Bu da, 110 bin nüfusa sahip Bingöl şehir merkezinde yaklaşık 1100 kişinin ateist olduğunu ortaya koyuyor.

Son Güncelleme :

05 Mayıs 2017 - 10:44

Bingöl’ün yüzde 1,1’i ateist miş!

Şiddetle Mücadele Vakfı tarafından yürütülen çalışmalarla hazırlanan ‘Bingöl İli Sosyal Analiz Çalışmasında, Bingöllülerin aidiyet duyduğu dini ve siyasi kimlikler ortaya çıkarıldı.

1124 kişiyle yüz yüze görüşmeler ve 15’er kişiden oluşan 14 ayrı grupla yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanan çalışmada, katılımcılara “Dini kimlik açısından kendinizi nasıl tanımlıyorsunuz? Neden?” sorusu soruldu.

Çalışmaya göre katılımcıların, 90,6’sı dinsel kimliklerini Müslüman Sünnî, 2,7’si Müslüman Alevî, 1,7’si Alevi, 0,5’i Kızılbaş ve 3,5’i ise sayılanların dışında kimliklerle isimlendirirken; 1,1’i ise Ateist olduğunu belirtti. Bu veriler, 2016 yılı nüfus sayımına göre merkez nüfusu 111 bin 364 olan Bingöl’de yaklaşık 93 bin Müslüman ev 1100 ateist olduğu sonucunu ortaya çıkarıyor.

Çalışmada, ankete katılanların büyük oranı etnik kimliğini Müslüman olarak tanımladığı, mezhep ve diğer dini alt kimliklerin ise genellikle arka planda tutulduğu ifade edildi.

Araştırmada, vatandaşların genel olarak verdiği cevaplar şöyle sıralandı:

-Müslüman’ım.

-Müslüman Sünni

-Bingöl’ün yüzde sekseni Şafii mezhebindendir ve dinine bağlıdır

-Bingöl’ün insanları muhafazakâr Sünni Müslüman’dırlar, ama bu muhafazakârlık aslında şekli bir muhafazakârlıktır

-Müslüman’ız çok şükür.

-Farklı mezhepler var ama hepimiz Müslümanız ve bir arada yaşıyoruz. Farklı dini kimlikler var ama hepimiz kardeş gibiyiz.

-Müslüman Aleviyim.

-Elhamdülillah Müslüman’ız

-Bingöllüler Sünni ve Şafi mezhebine dâhildir. Aleviler kuzeyde Kığı’da var. Aleviler kendini ifade ederken zorluk yaşamıyor. Hizmet noktasında zorluk var. Kığı’da hizmet noktasında Sünni-Alevi ayrımı yok.

-Önceki yıllarda şöyle bir söylem vardı “La Şii’ye, La Sunniye, WahdeWahde İslamiye”. Ben kendimi Sünni ya da Şii olarak tanımlamıyorum. Ben kendimi Müslüman olarak tanımlıyorum. Şiilik ya da Sünnilik alt kimliktir. Bütün bunların üzerinde kapsayıcı olarak Müslüman kimliği vardır ve bende kendimi bu kimlikle tanımlıyorum.

SİYASİ KİMLİK

Siyasi kimlik tanımlamasına verilen cevaplar incelendiğinde ise, vatandaşların 40,1’inin siyasi kimliğini sağcı, 14,9’unun sosyal demokrat, 12,4’ünün solcu, 10,1’inin milliyetçi ve 2’sinin de liberal olarak kendini tanımladığı sonucu ortaya çıktı.

Katılımcıların yüzde 20,4’ü ise, her hangi bir siyasal kimliği benimsediğini belirtti.

Haber: Ömer Şanlı

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.