Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Bingöl Sosyo Ekonomik gelişmişliğiyle ilgili soru ve araştırma önergesi verdi.
Araştırma ve soru önergesinin Başbakan R. Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen Baluken, şöyle konuştu:
“Bingöl ilimizin istihdam sorunlarının başında gelen yeterli sanayileşmenin olmaması, temel geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık sektörünün AKP hükümetinin ekonomik politikaları sonucunda bitme noktasına gelmesi ve buna bağlı olarak Bingöl ilimizdeki işsizlik, geçim kaynaklarının bitme noktasına gelmesi gibi sorunların ve bu sorunların çözüm yollarının bulunması amacıyla Anayasa’nın 98’inci İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederiz” dedi.
“BİNGÖL HÜKÜMETİN OLUMSUZ POLİTİKALARINDAN ETKİLENİYOR”
Gerekçesini şu sözlerle açıklayan Baluken: “İşsizlik, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de siyasi, iktisadi ve sosyal problemlerin başında gelmektedir. Türkiye’de işsizlik ise daha çok Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki illerde yoğunlaşmaktadır. Bölgedeki işsizliğin konjonktürel ve geçici olmaksızın yapısal işsizlik içerikli olması bölgede sosyal ve ekonomik yaşamı ciddi anlamda olumsuz etkilemektedir. Kürt sorununun çözümsüzlüğünden ve ekonomik gelişmişlik düzeyinin düşük olmasından kaynaklı bölge insanı yerinden edilmekte ya da ekonomik geçimliğini sağlamak üzere Türkiye’nin Batı illerine doğru göç etmektedirler. Hükümetin gerek siyasi gerekse de iktisadi politikalarının en olumsuz etkilediği kentlerden biri Bingöl ilimizdir. Yaşanan çatışmalı süreçte 1990’lı yılların siyasi karar vericiler tarafından bilinçli bir siyasi baskı ve ekonomik yoksulluğa tabi tutulan Bingöl halkı, AKP iktidarının otoriter siyasi anlayışı ve iktisadi liberalist politikaları sebebiyle de 1990’ların devamı olacak şekilde yoksunluk trendine tabi olmak zorunluluğu ile yüz yüzedir” şeklinde konuştu.
“SANAYİ SEKTÖRÜ İSTİHDAM YARATIR”
Tarım ve Hayvancılık sektörlerinin Bingöl’ün geleneksel geçim kaynaklarından olduğuna dikkat çeken Baluken: “AKP’nin hayvan ve saman ithal edecek kadar Tarım ve Hayvancılık sektörlerini geriletici politikaları sebebiyle Bingöl yetiştirici ve besicileri söz konusu sektörlerin bitmiş olduğunu belirtmektedirler. Geleneksel geçim sektörlerinin çözülmesi beraberinde daha fazla işsizlik getirmiş ve Bingöl’ün 240 bin il sınırları içerisinde yaşayan nüfusu varken, 260 bin civarında Bingöllünün de il dışında yaşaması gerçekliğini önümüze koymuştur. Dünyanın her yerinde tarım ve hayvancılık sektörü sonlanmaya doğru ilerlerken, Sanayi sektörü istihdam yaratır. Fakat Bingöl ilimizde bu süreç böyle işlememiştir. Geleneksel sektörler çözülmesine rağmen Bingöl ilimizde istihdamı pozitif anlamda etkileyecek sanayi yatırımları gerçekleştirilmemiştir.”
“YATIRIMLAR ÖZEL SEKTÖRÜN İNSAFINA BIRAKILDI”
AKP döneminde yatırımların özel sektörün insafına bırakıldığını söyleyen Baluken, “Bu yatırımlar, hükümet yetkilileri tarafından yıllardır bir siyasi propaganda aracı olarak kullanılmakta ama yatırımlar gerçekleştirilmemektedir. Ayrıca hem Bingöl’ün istihdam yaratacak kaynakları özelleştirme yoluyla hem de kamusal hizmetleri taşeron şirket aracılığıyla gerçekleştiren AKP yönetimi ildeki sorunları daha fazla derinleştirecek politikalara imza atmıştır. Bu politikalar neticesinde Bingöl ilimizde görünen işsizlik yüzde 20 civarında görünmekteyken, gerçekte iş gücüne katılım oranı ve kayıt dışı istihdam ile beraber değerlendirildiğinde işsizlik oranının yüzde 40’larda olduğu ise bir gerçekliktir. Yüzde 40’ı işsiz olan Bingöl ilimiz için acil bir eylem planı çıkarılarak işsizliğin ve iktisadi, sosyal sorunların çözülmesi ivedidir. Kalkınma Bakanlığının açıkladığı illerin sosyo ekonomik gelişmişlik düzeyinde Bingöl ilimizin 72. Sırada olması bile ilimizin sosyo ekonomik durumunu göstermek için yeterli bir göstergedir. Buradan hareketle, Bingöl ilimizin istihdam sorunlarının başında gelen yeterli sanayileşmenin olmamasının handikaplarının belirlenmesi, temel geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık sektörünün geliştirilmesi yoluyla Bingöl ilimizdeki sosyo ekonomik sorunların çözüm yollarının bulunması amacıyla bir Meclis Araştırması talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
Baluken’in Başbakan Erdoğan’ın cevaplandırmasını istediği sorular şöyle:
1) Bingöl ilimiz sınırları içerisinde 1990 yılından bu yana küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayısının yıllara göre dağılımı nedir?
2) Bingöl ilimizde ekimi yapılan alanların 1990 yılından bu yana yıllara göre miktarları nelerdir?
3) Bingöl’de turizmi geliştirmek için var olan turistik merkezler ve merkeze dönüştürülecek alanların sayısı nedir? Bu alanlara yönelik turistik projeler çıkarılmış mıdır?
4) Bingöl ilimizde 2000 yılından bu yana gerek yurt içi gerekse de yurt dışı kategorileri olmak üzere gerçekleştirilen ithalat ve ihracat miktarları ve kalemleri nelerdir?
5) Bingöl ilimizde ikamet eden genç nüfus (18-25 yaş aralığı) kaç kişidir? Bingöl ilimizde istihdam edilen ve Bingöl ilimiz ikametine kayıtlı kaç genç istihdam içerisindedir?
6) Bingöl ilimizde kadınların iş gücüne katılım oranı nedir? Bingöl ilimizde bulunan çalışma çağındaki kadın sayısı ve bu kadınların yıllar itibariyle istihdamlarına katılımlarındaki değişiklik nedir?
7) Bingöl ilimize ait gelir dağılımındaki adalet göstergeleri nedir? İlimizde yoksulluk sınırı altında yaşayan kişi ve hane sayısı kaçtır?
8) Bingöl ilimizde toplam istihdam sayısı kaçtır? Bingöl ilimizde 100 veya daha fazla istihdam alanı yaratan ticari kuruluş sayısı kaçtır?
9) Bingöl ilimizde bulunan sosyal donatı alanlarının sayısı kaçtır? Bu sosyal donatı alanları kentleşme açısından yeterli midir?
10) Bingöl ilimiz İnönü Mahallesi kentsel yenileme çalışmalarına tabi tutulmak istenmektedir. Söz konusu mahalle sakinleri ilimizin ihtiyaçlarından da hareketle mahallenin, kentin çeper mahallesi yerine coğrafik konumuna uygun olarak şehrin merkezi adresi planlamasına tabi tutulmasını istemektedir. Bu talebi karşılamaya yönelik bir çalışmanız var mıdır?