Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,4976 % 0.1
EURO 34,8496 % 0.18
GRAM ALTIN 2.475,71 % 0,54
ÇEYREK A. 4.047,78 % 0,54
BITCOIN 2.033.664 -2.963
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°
Google News

Bu kurumda kimse sigara içmiyor

Genç İlçe Orman Şefliği’nde çalışan 14 personelin tamamının sigara içmediği öğrenildi.

Son Güncelleme :

07 Nisan 2014 - 10:26

Bu kurumda kimse sigara içmiyor

Türkiye’deki kanser hastalarının yaklaşık yarısında, hastalığın sebebinin sigara olduğu ifade ediliyor. Sigara içme yaşının çok küçük yaşlara dağıldığı günümüzde ortaya çıkan ürkütücü tablonun yanında tam aksine sevindirici tablolar ile karşılaşmak ta mümkün. 14 Personelinin tamamının sigara içmediği Genç Orman İşletme Şefliği, bu yönü ile Genç’te örnek kurum olmaya aday. İlçe genelinde oksijen kaynakları olan ağaçların korunması ve ekilmesi için önemli çalışmalar yapan şeflik personelinin sigara konusundaki bu hassasiyetini takdire şayan bir durum olarak değerlendirip siz değerli okurlarımız ile paylaşmayı uygun gördük.

Karşılaştığımız tablonun haberini siz değerli okurlarımıza sunarken, sigaranın zararları ve sigarayı bırakmanın yollarını da sorumluluğumuz gereği siz değerli okurlarımıza hatırlatmakta da fayda görüyoruz.

Sigaranın zararları

Sigara içinde insan sağlığını tehdit eden birçok zararlı Maddeler olduğu bildirildi. Bu maddeler içinde tarım zararlılarına karşı mücadelede etkin olarak kullanılan zehirlerin bile olması dikkat çekiyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanlığı’nca verilen bilgiye göre, sigara içindeki zararlı maddelerden bir kaçı şunlar:Polonyum – 210 (kanserojen), Radon (radyosyon), Metanol (füzeyakıtı), Toluen (tiner), Kadmiyum (akü metali), Bütan (tüpgaz), DDT (böcek öldürücü), Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri), Aseton (oje sökücü), Naftalin (güve kovucu), Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri), Arsenik (fare zehiri), Amonyak tuvalet temizleyicisi), Karbon (eksoz Monoksit gazı), Nikotin ve 3.885 toksik madde.

KTÜ Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı Başkanlığı’nın verilerinde sigaranın insan sağlığına sayısız zararları ortaya konuyor. Buna göre başta çeşitli Kanser hastalıklarına neden olan sigara, ikinci olarak solunum sistemi ve kalp damar hastalıklarına yol açıyor.

Sigara ile gelen çeşitli kanser türleri ise şunlar:

Akciğer, dudak, dil, yutak, gırtlak, karaciğer, yemek borusu, mide, anüs, pankreas, rahim, meme, yumurtalık, böbrek, mesane, penis ve kan kanserleri.

Sigaraya bağlı olarak ortaya çıkan solunum sistemi hastalıkları da şöyle sıralanıyor:

Kronik bronşit, amfizem, astma, Goodpasture s, eozinofilik granülom, bronşiolitis, uyku-apne s, pnömotoraks, tüberküloz, pnömokok infeksiyonu.

 

Sigaranın neden olduğu kalp damar hastalıkları çeşitleri ise şunlar:

Aterosklerotik kalp-damar hastalıkları (renal, koroner, karotid, mezenterik, iliyak arterler ve abdominal aorta), enfarktüs, aritmiler, inme, periferik arter hastalığı, venöz tromboemboli. Sigara ayrıca sindirim sistemi hastalıklarına, erken menapoz, kemik erimesi, erken doğum, erken membran rüptürü, düşük, düşük doğum ağırlığı, ani çocuk ölümleri, büyüme gelişme geriliği, zeka geriliği, febril konvülsiyon, davranış bozukluğu, atopik hastalıklar, akciğer gelişme bozukluğu, artmış solunumsal infeksiyonlar gibi kadın hastalıkları ve doğum bozukluklarına yol açıyor. Erkeklerde sperm kalitesinde azalma, prostat hipertrofisine neden olan sigara kullanımı ayrıca cilt hastalıkları ve romatizmal hastalıklar ile Depresyon, şizofreni, Hormon bozuklukları, grave’s hastalığı, guatr, böbrek, ağız hastalıkları olarak sıralanıyor.

İstatistikler Türkiye’nin bu zararlı maddeye karşı olumlu bir tepki vermediğini ortaya koyuyor. Dünyada azalma eğilimine giren sigaranın kullanımı Türkiye’de tam aksine artarak sürdüğü kaydedildi. Türkiye dünyadaki en büyük sigara tüketici ülkelerden biri konumuna geldi. ABD Tarım Bakanlığı verilerine göre, 1990-1999 yılları arasında dünyadaki toplam sigara tüketimi yüzde 4.12 azalırken, aynı dönemde Türkiye’de sigara tüketimi yüzde 52.18 artmış durumda. Bu artış ile Türkiye, Pakistan ve Bulgaristan’dan sonra üçüncü sırayı almaktadır. 15 yaşından büyük yetişkin nüfusta kişi başına tüketim yıllık 1990’da 86.92 paket iken, bu rakam 2000 yılında 134.65 pakete çıkmış görünüyor.

SİGARANIZI YAKMADAN ÖNCE LÜTFEN BİR KEZ DAHA DÜŞÜNÜN!

Sigarayı Bırakmanın 20 Kolay Yolu


1- Kendinize inanın ve güvenin. Sigarayı bırakabileceğinize inanın. Hayatınızda daha önce başardığınız zor işleri düşünün. Sigarayı da bırakabileceğiniz düşünün.

2- Bu listeyi okuduktan sonra, önerileri kendinize uyarlayın ve sigarayı bırakmak için kendi planınızı yapın.

3- Sigarayı bırakma sebeplerinizi ve bırakmakla kazanacaklarınızı yazın:
Örnek: daha uzun yaşamak, kendinizi daha iyi hissetmek, para biriktirmek, daha iyi kokmak. Sigara içen herkes bunun zararlarını bilir ve bırakmak ister, siz bunu yazılı hale getirin ve her gün okuyun.

4- Ailenizden ve arkadaşlarınızdan sigarayı bırakma kararınızı desteklemelerini isteyin. Size yardımcı olmalarını ama kesinlikle sizi suçlamamaları gerektiğini söyleyin. Sigarayı bıraktığınız ilk günlerde zorlanacağınızı ve size anlayış göstermelerini rica edin.

5- Sigarayı bırakmak için bir gün belirleyin. Bugünün yeni hayatınız için bir başlangıç olduğunu düşünün.

6- Sigarayı bırakmak için bir doktora danışabilirsiniz ve onun yardım ve önerileriniz alabilirisiniz.

7- Kendinize bir egzersiz programı belirleyin. Spor yaparken sigara içmek aklına gelmeyecektir, üstelik sigara verimli egzersiz yapmanızı engelleyecektir. Spor yapmak stresinizi azaltacak ve sigaranın vücudunuz yıllarca yaptığı zararı tamir etmesine yardımcı olacaktır. Haftada 3-4 kere, 30-40 dakika spor yapın.

8- Hergün 3-5 dakika nefes egzersizi yapın. Gözlerinizi kapatın. Burnunuzdan derin nefes alın, nefesinizi birkaç saniye tutun ve çok yavaş bir şekilde ağzınızdan verin. Nefes egzersizini yaparken, her seferinde daha temiz ve daha rahat nefes aldığınızı göreceksiniz.

9- Birisi size sigara ikram ederse reddedin, kullanmıyorum diyin. Bu sizin kendinize olan güveninizi artıracaktır.

10- Sigarayı tamamen bırakacağınız güne yaklaştıkça, sigara miktarını azaltın. Her gün kaç adet sigara içeceğinizi planlayın, bu rakamı her gün bir tane azaltın. Her gün başka bir marka sigara alın, bir önceki günden kalan paketi çöpe atın. Sigara paketinizi bir başkasına verin, böylece her sigara içmek istediğinizden ondan istemek zorunda kalacaksınız.

11- Pek çok sigara tiryakisi, sigarayı yavaş yavaş bırakamayacağını ancak bir seferde bırakabileceğini düşünür. Hangi metodun size daha uygun olduğuna karar verin.

12- Sigarayı bırakmayan isteyen bir arkadaşınız daha varsa bunu yapmak daha kolay olacaktır. Birbirinizi teşvik edici konuşmalar yapın.

13- Dişlerinizi temizletin ve her zaman temiz tutun.

14- Sigarayı bıraktıktan sonra kendinize bir ödül verin.

15- Çok fazla su için. Su her anlamda vücudunuz için faydalıdır. Ne yazık ki, pek çok kişi yeterince su içmez. Vücudunuzdan nikotinin ve diğer zararlı kimyasal maddelerin atılmasına yardımcı olacaktır. Sigaranın verdiği zararları düzeltecektir. Ayrıca, yemek yeme isteğinizi de azaltacaktır.

16- Sigarayı en çok ne zaman istediğinizi düşünün, canınız sıkkın olduğunda, yemekten sonra, işten eve gelince, içki içerken vb. Sigara içmek yerine hoşunuza giden başka bir şey yapın.

17- Elinizdeki ve ağzınızdaki boşluk hissini gidermek için bir şey bulun, örneğin: su için, sakız çiğneyin, leblebi yiyin vb.

18- Sigarayı bırakma konusunda düşüncelerinizi yazın. Bunu her gün okuyun.

19- Yanınızda sizin için çok önemli birisinin resmini taşıyın, bir kağıda sigarayı bırakacağıma söz veriyorum diye yazın, canınız her sigara istediğinde bu resme ve nota bakın.

20- Canınız sigara istediğinde, bir sigara yakmak yerine hislerinizi bir günlüğe yazın. Bu günlüğü her zaman yanınızda taşıyın.

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.