Bingöl Belediyesi, Fırat Kalkınma Ajansı’nın desteği ile Çapakçur Vadisi Proje çalışmalarına başladı. Çapakçur Vadisi Projesi; Bingöl’de kentsel yaşam alanlarında yaşanan sıkışıklığın önlenmesi, sosyal alanlar ile ticari faaliyetlere konu alanlar üretmek ve Bingöl için önemli bir gelişim sağlanmasına yönelik, sosyal ve ekonomik yapıların inşasına konu rehabilitasyon, koruma ve ekonomik yatırımlara konu çalışmaları içeriyor.
Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan ve Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Bingöl Belediyesi Proje Ekibi tarafından geliştirilen Çapakçur Vadisi Projesi’ni inceledi. Proje Ofisi’nde Çapakçur Vadisi Proje taslağını inceleyen Vali Taşyapan ve Başkan Barakazi çalışmalarla ilgili olarak Bingöl Belediyesi Proje Ekibi Temsilcisi Cuma Karaarslan’dan bilgi aldı.
Bölgede taşkın koruma, dere ıslahı ve yaz döneminde kullanmak üzere su tutma yapılarının planlamasına konu projelerin yapılması, vadi için önerilen sosyal ve kültürel alanların belirlenmesi için alanda çalışmalara konu olan proje ve planlar hakkında Bingöl Belediyesi Proje Ekibi Temsilcisi Cuma Karaarslan, Vali Taşyapan ve Başkan Barakazi’ye projenin detayları ve planların içeriği hakkında teknik bilgiler verdi.
Proje çalışmaları hakkında görsel planların taslak çalışmaları üzerinde bilgi veren Bingöl Belediyesi Proje Ekibi Temsilcisi Cuma Karaarslan, alanda yapılması düşünülen planlama ile koruma ve sosyal yaşam alanları ile insan hareketlerinin altyapısına uygun ihtiyaçlar ve modeller üreterek, kamu ve özel sektör yatırımlarına uygun ekonomik yatırımlar ve plana giren detayların yap-işlet modeli ile daha az kaynak gerektirdiğini ve kolay uygulanabileceğini ifade etti.
Projenin Bingöl açısından önemini belirten ve projenin yapımında rol alan Karaarslan “Bingöl ili Çapakçur Vadisi ıslahı, proje ve planları ile hidrolojik verilere göre sel ve taşkın önleme başta olmak üzere en önemli mevzunun Çapakçur Vadisi’nin yaz dönemlerinde yaşadığı su sıkıntısını ortadan kaldırmak için planlanan su depolama tesisleri ile bu vadi yeşil bir cennete dönüşecektir. Bu temel yaklaşıma konu proje ve detayların hidroloji verilerine göre ele alınarak, DSİ desteği ile kıyı koruma yapıları, malzeme tutucu ıslah sekileri, su tutucu gölet yapıları, taşkın kıyısına konu konsept parkların inşası yapılarak bölgede flora ve faunanın canlandırılacağı, bu alanın insan yaşamına doğal dokusu ile hizmet edecektir. Alanda oluşturulacak parklar, hobi bahçeleri, at çiftlikleri, spor amaçlı tesisler, yürüme ve bisiklet yolları, çay bahçeleri ve iaşe alanları, eğlence alanları ve Bingöl kültür evleri olmak üzere vadi ıslah ve havza bazlı projeler ve fizibilite çalışmaları teknik ve mali olarak % 60 tamamlanmıştır” dedi.
Çapakçur Vadisi Projesi’nin Şubat ayı içinde Bingöllülerle paylaşılacağını belirten Karaarslan, Projenin kaynak sorunu olmadığına işaret ederek, “Bu konuda Kalkınma Bakanımız Sayın Dr. Cevdet Yılmaz’ın talimatları ile proje hazırlama ve sunum aşamalarında görevlendirilen GAP danışmanı bölgemizi ziyaret etti. Çalışma konusunda ortak anlayışların oluşması ile kurumlar arası koordinenin sağlandığını vurguladı. DSİ ve Başbakanlık kaynakları, buna uygun yerel ve kamu desteklerinin sağlanacağı yönünde olumlu yaklaşımların biriktiği ve kullanılacağı yönünde projenin yerele, doğala ve insana uygun olarak her türlü destekleneceğini belirtti” diye konuştu.
Karaarslan, “Bu çalışmalar 3 aşamalı olarak gerçekleşecek olup,1 aşama DSİ projesine uygun koruma ve depolama tesislerinin üst havza ve vadi içi kamu yararına olan taşkın koruma ve su temini çalışmaları olacaktır. 2. aşamaya konu Vadi içinde 2 köprü arasında kalan kesim ve 3. aşama köprü altında kıyı koruma ve yeşil kuşak arbetrium olacaktır. İki köprü arasında Fırat Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Desteği ile sosyal ve yeşil alanların plan ölçeğinde bu vadiyi bir sosyal yaşam ve turizm kümelenmesi altyapısına uygun yatırım alanlarına dönüştürmek olacaktır” ifadelerini kullandı.
Çapakçur Vadisi Projesi’nin Bingöl için önemli bir gezi ve görsel alan olacağını kaydeden Karaarslan, “Bu vadi doğal dokusunu bozmadan kentin sosyal alanı olarak iki yakadaki yerleşim alanının ortak yaşamı ve orta vadede Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden turizm katkısı sağlanacak, aynı zamanda bölgesel ölçekte bir faaliyet olacaktır. Bölge insanı işin sosyal yaşam alanı olmasının yanı sıra önemli oranda yatırım ve istihdam sağlanacak projeler ile Bingöl için önemli bir alan kazandırılacaktır. Vadi Bölgesinde köprüden aşağı bölge için yeşil bir kuşak ve Bingöl yöresi florasının yer alacağı konsep bir arbetrium yer alacak” şeklinde konuştu.
Çapakçur Vadisi Proje Ofisinde bilgi alan ve projeyi inceleyen Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan, “Bu çalışmaların ortaya çıkması ile vadi üzerinde doğal varlıklarımıza ve insan kaynaklarımıza yönelik önemli çalışma planları oluşturulacaktır. Çapakçur Vadisi Proje ve planlarının Bingöl için önemi ancak yapılmaya başlanınca algılanabilecektir. Vadi varlığı bölgemizin turizm cazibe merkezi haline getirilmeye uygun bir yapı ve doku olarak bu alanda tahribat oluşmadan koruma ve geliştirme anlayışı ile sosyal ve yaşamsal alanlar üretilmesi açısından önemli buluyorum. Çapakçur Vadisi Projesi için kaynak bulunması ile proje kentsel gelişime önemli katkılar sunacaktır” dedi.
Projenin önemine değinen Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, “Oluşturulan teknik insan gücü ve Kalkınma Bakanımız Sayın Dr. Cevdet Yılmaz’ın isteği bu alanda yapılması düşünülen planlama, koruma ve sosyal yaşam alanları ile insan hareketliliğinin altyapısına uygun ihtiyaçlar ve modeller belirlenerek, kamu ve özel sektör yatırımlarına uygun olarak değerlendirilmesi ve ekonomik yatırımlar yapılmasına katkı sunulacak önemli avantajlardır. Bingöl Belediyesi olarak Çapakçur Vadisi’nin önemini algılayan ve bu alanda yapılacak çalışmaların Bingöl’ün kentleşme sürecinde yaşanan sıkıntılarını aşmak üzere bir bilinç ile yaklaşıyoruz. Kentlerin gelişimi, kentsel ihtiyaçlarının ve yaşamsal manevra alanlarının öneminin farkındayız. Bu alanda sosyal, kültürel ve ekonomik faaliyetlere konu planlamalar ile kamu ve özel sektörün önündeki sıkışıklığı aşarak, gelişim sağlamayı sürdüreceğiz. Bu bakımdan belediyemiz Bingöl için öngördüğü kalkınma ve kamu yararı olan tüm faaliyetleri zaman geçirmeden yerine getirmek üzere sorumluluğunun bilincindedir. Vadi çalışmasının ilimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Başkan Barakazi, Çapakçur Vadisinin üst havzasından başlayarak Çapakçur Deresi bölgesinin tüm alanlarına yayılarak 3 aşamalı bir uygulama ile kısa ve orta vadede planların halkla paylaşılacağı ve bu doğrultuda Bingöllülerin yaşamını güzelleştirecek doğal bir vadi katacaklarını belirtti.