Bakanlar Kurulu Kararı ile Genç ilçesinin ÇATAK (Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması) Projesi kapsamına alınması nedeni ile ilçe müdürlüğünde çiftçilere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Genç İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Anik, mühendis ve teknisyenlerin katıldığı bilgilendirme toplantısında çiftçilere Çatak projesi hakkında bilgiler aktarıldı.
Çatak Projesi ile “Yakmaya, Savurmaya, Kirletmeye, Yıkmaya son verelim” temasının aktarıldığı toplantıda, çiftçilere şu bilgiler verildi. “ÇATAK Projesi kapsamında 3 kategoride destekleme yapılmaktadır. Bu kategorilerdeki uygulamaları yerine getiren üreticilerimize dekar başına yılda bir defa olmak üzere 3 yıl süre ile ödeme yapılacaktır.
1.Kategori: Tek yıllık bitkilerin üretildiği alanlarda minimum toprak işlemeli tarımın yapılması. Bu kategoride dekara 30 TL destekleme yapılmaktadır.
2.Kategori: Toprak ve su yapısının korunması ile erozyonun önlenmesi amacıyla; setleme, canlı veya cansız perdeleme, taş toplama, drenaj, jips uygulaması, malçlama, ahır ve çiftlik gübresi, yeşil gübreleme uygulaması, aşırı otlatmanın engellenmesi, çok yıllık buğdaygiller veya yonca hariç baklagiller ile alanı kaplama gibi tedbirlerden en az ikisinin birlikte yapılması veya bu tedbirlerin en az biriyle birlikte arazinin boş bırakılması uygulaması.
Bu kategoride dekara 60 TL destekleme yapılmaktadır.
3.Kategori: Aşağıda belirtilen çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamalardan en az iki veya daha fazlasının tekniğine uygun bir şekilde tatbik edilmesi.
1)Su kullanımını asgariye indirecek uygun basınçlı sulama sistemlerinden birinin kullanılması,
2)Çevreye duyarlı bir şekilde kontrollü ilaç ve gübre kullanımı,
3)Organik tarım veya iyi tarım uygulamaları.
Bu kategoride dekara 135 TL destekleme yapılmaktadır. Ayrıca organik tarımı seçen üreticilere dekara 35 TL, iyi tarım uygulamalarını seçen üreticilere dekara 25 TL destekleme yapılmaktadır.
Not: 5488 sayılı Tarım Kanunu çerçevesinde; ÇATAK Programı ile tarımsal arazilerde toprak ve su kalitesinin korunması, yenilebilir doğal kaynakların sürdürebilirliği ve yoğun tarımsal faaliyetlerin olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik gerekli kültürel tedbirlerin alınması amacıyla ilimizde programa ve hibe sözleşmesi imzalayan üreticilere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca tarımsal destekleme ödemesi yapılacaktır. Aşamalarımızın kapsamı ve destekleme miktarları şu şekildedir.
Proje kapsamında başvurular İlimiz Merkez Genç ve Solhan ilçelerinde başlamış olup, 30 Eylül 2014 tarihine kadar İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitli Sağlığı Şubesine müracaat edilmesi gerekmektedir”