Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,5829 % 0.03
EURO 34,9925 % 0.37
GRAM ALTIN 2.421,08 % -0,09
ÇEYREK A. 3.958,46 % -0,09
BITCOIN 64.293,78 -3.382
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 13°
Google News

Çılgın Projenin İlk Kazması Vuruldu

Kırsal fakirliği azaltacak olan Murat Havzası Rehabilitasyon Projesi’nin ilk ayağı olan Lediz projesinin ilk kazması vuruldu. Genç’in çılgın projesi olarak nitelendirilen Ledız projesi, Orman, Mera, Tarım, Sulama ve Enerji alt planlarından oluşup bütçesi DAP Sulama yatırımları ile birlikte yaklaşık 8 Milyon 500 Bin TL’lik bir yatırım planlanıyor.

Son Güncelleme :

26 Kasım 2013 - 10:49

Çılgın Projenin İlk Kazması Vuruldu

Murat Havzası Rehabilitasyon Projesi'yle Bingöl'de 9 mikro havzada, havza rehabilitasyonu yapılarak, kırsal fakirlik azaltılacak. Doğal kaynak bozunumunun önüne geçilerek, üst havzada yaşayan halkın yoksulluğunu azaltmayı hedefleyen Murat Havzası Rehabilitasyon Projesi (MHRP) kapsamında Sürekli, Ardıçdibi, Keklikdere, Meşedalı, Dereköy, Şehittepe, Balgöze ve Yiğitbaşı köylerini kapsayan LEDİZ Mikro Havzası Rehabilitasyon Projesi, geçtiğimiz hafta içinde vurulan kazmayla start aldı.

 

 

Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi (MNHRP) Kapsamında, yer alan Genç ilçesindeki Lediz Mikro havzası nihai taslak planını incelemek üzere Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Hanifi Avcı başkanlığında, Orman Genel Müdürü (OGM) Ağaçlandırma Daire Başkanı İbrahim Yüzer, Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Dinçer, Şube Müdürü Metin Avşaroğlu, Bingöl Orman İşletme Müdürü Ali Erkan Yücel, Orman İşletme Şefleri Taşkın Özler, Tahir Baydaş ve İbrahim Börü ile birlikte Lediz Mikorhavzası planlama ekibi koordinatörü Genç MYO Müdürü Doç. Dr. Alaaddin Yüksel ve Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Sürücü’den oluşan bir ekiple Genç ilçesi Lediz mikrohavzasında yapılan çalışmalar yerinde incelendi.

ÇEM Genel Müdürü Hanifi avcı ve beraberindeki heyet, Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi (MNHRP) kapsamında Bingöl’de başlatılan ilk mikrohavza projesi olan Lediz Mikrohavzasında yer alan Sürekli, Ardıçdibi, Dereköy, Balgöze, Şehittepe, Keklikdere, Meşedalı ve Yiğitbaş köyleri ile bunlara bağlı Mutluca, Koyuncu, Aşağıbiçer, Ameran, Şin, Metesan, Vaverdev, Derehargün, Işıklı, Aydın, Palacık, Halican, mezralarını kapsayan arazi çalışmalarında Yiğitbaşı Köyündeki Erozyon sahasında yapılan çalışmaları yerinde incelediler. Lediz Mikrohavzası Planı, Orman, Mera, Tarım, Sulama ve Enerji alt planlarından oluşmakta olup bütçesi DAP Sulama yatırımları ile birlikte yaklaşık olarak 8 Bin 500 TL civarındadır. Yapılacak olan yatırımların çarpan etkisi yaptığı düşünüldüğünde bölgede gelir getirici faaliyetlerde ekonomik anlamda kırsal kalkınma sağlanacağı ifade edildi.

Lediz Mikrohavzası nihai taslağının hazır olup, mevsim koşullarının imkan verdiği ölçülerde 2013 yılı çalışmalarının kısmen başladığı ancak asıl faaliyetlerin 2014 yılında gerçekleştirileceği belirtildi. Havza içerisinde yer alan Şehittepe Köyü Muhtarı Bahri Tümen’in taziyesine de uğrayan heyet, buradaki yaşlı bir amcanın “Ben 70 yaşındayım, 70 yıldır buralara ciddi hizmet gelmedi, bu proje ile geliyor, bu projenin geçmesinde emeği geçen, projeyi uygulayan, proje sahibi devletimizden Allah razı olsun” sözleri teknik heyetin duygulanmasına neden oldu.

Havza gezisi sonrası Bingöl Valililiği ziyaretleri geçekleştirilerek Lediz Mikrohavzası Projesi kapsamında gelinen aşama hakkında bilgi veren ÇEM Genel Müdür Hanifi Avcı “Murat Havzası Rehabilitasyon Projesini Kalkınma Bakanımız Sn Cevdet Yılmaz’ın projeye önem verdiğini ve proje ile yakından ilgilendiğini, projenin kat edilen aşamalarıyla ilgili kendilerini bilgilendireceklerini,” ifade ettiler.

Projenin arazi gezileri tamamlandıktan sonra, Bingöl Üniversitesi Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Merkezinde, Murat Havzası Rehabilitasyon Projesi ile ilgili genel değerlendirmelerde bulunan ÇEM Genel Müdürü, OGM Daire Başkanı, Elazığ OBM Müdürü, MHPE Koordinatörü Doç. Dr Alaaddin Yüksel ve diğer teknik heyet ile paydaşların projenin bundan sonraki aşamaları hakkında karşılıklı bilgi alış verişinden sonra

ÇEM Genel Müdürünün Erozyonla Mücadele konusunda teknik bilgiler vermesi ile toplantı sona erdi.

Murat Havzası ne kazandıracak?
Murat Havzası Projesi ile arazi verimliliği artacak, proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, geliri artacak, tarımsal kaynaklı kirlilik azaltılacak, marjinal alanlar üzerindeki baskı azalacak, orman, tarım ve su kaynakları korunup geliştirilecek, toprak aşınımı ve erozyon önlenecek, taşkın ve sel zararları azaltılacak, istihdam sağlanacak, göç azalacak ve kurumsal kapasite arttırılacak.


YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.