Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,4779 % 0.16
EURO 34,9274 % 0.07
GRAM ALTIN 2.402,55 % 0,24
ÇEYREK A. 3.928,17 % 0,24
BITCOIN 59.252,00 2.119
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 12°
Google News

DİN GÖREVLİLERİ MADDE BAĞIMLILIĞI KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLDİ

Son Güncelleme :

21 Aralık 2023 - 18:20

DİN GÖREVLİLERİ MADDE BAĞIMLILIĞI KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLDİ

Genç İlçe Sağlık Müdürlüğü, madde bağımlılığı ile mücadele kapsamında ilçede görev yapan imam ve din görevlilerine yönelik Madde Bağımlılığı Nedir ve Hayatımıza Etkileri Nelerdir? Teknoloji Bağımlılığı ve Hayatımıza Etkileri Nelerdir? konularında bilgilendirme yaptı.

Genç İlçesinde madde bağımlılığı ile mücadele kapsamında çalışmalarını aralıksız sürdüren Genç İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri son olarak Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) ekipleri ile birlikte kapsamında ilçede görev yapan imam ve din görevlilerine yönelik Madde Bağımlılığı Nedir ve Hayatımıza Etkileri Nelerdir? Teknoloji Bağımlılığı ve Hayatımıza Etkileri Nelerdir? konularında bilgilendirme yaptı.

Gerçekleştirilen bilgilendirmelerde şunlar aktarıldı: “Madde, vücuda girdiğinde ruhsal, davranışsal ve fiziksel değişikliklere neden olup, bağımlılık yapabilen kimyasal uyuşturucu veya uyarıcı addelerdir. Bu maddeler, doğal ya da sentetik olabilir. Yasal olabilir ya da  olmayabilir.

Madde bağımlılığı, sahte iyi oluş hali veren bir maddenin, belirgin bir etkiyi elde etmek için alınması sürecinde ortaya çıkan fiziksel, ruhsal ve sosyal sorunlara rağmen, madde alımının devam etmesi ve madde alma isteğinin durdurulamaması durumudur. Bağımlılık, kullanılan maddenin özelliklerine göre değişen bir süreç sonucunda ortaya çıkar. Madde kullanımı genellikle merak edip bir kez deneme ile başlar. Özellikle gençlerde özenti de rol oynar. Bu ilk temasta, kişi kullandığı maddenin etkisine bağlı olarak geçici bir zevk alır. Cesareti artar, utangaçlığı ortadan kalkar. Daha sonra stresli durumlarda geçici bir rahatlama sağlamak için ara ara kullanılmaya başlar. İlk başlarda maddenin kişiye zararı yok gibidir ve bağımlı olmadan da kullanılabileceği düşünülür. Fakat sürekli kullanıldığı zaman kişi, aynı etkiyi elde edemez. Aynı etkiyi elde etmek için kullandığı maddenin miktarını arttırır.

Ne bulursa kullanmaya başlar. Sonuçta sürekli kullanım yerini bağımlılığa bırakır.

Madde, beyin işlevlerini etkilediği gibi tüm bedensel yapıları da etkiler. Zamanla tüm organlarda kalıcı hasarlara yol açar. Ruhsal ve davranışsal sorunlar oluşturarak kişinin yakın ilişkilerini ve sosyal ve mesleki hayatını olumsuz etkiler. Madde bağımlılığı kişinin her alandaki kapasitesini azaltır. Buna rağmen bağımlılık nedeniyle kişi madde almaya devam eder. Bağımlılık yapan başlıca maddeleri; esrar, eroin, kokain, amfetamin, ekstazi, uçucu maddeler (bally, tiner), maraş otu, sihirli mantar, LSD, melek tozu,benzodiazepinler olarak sıralayabiliriz.

Madde Bağımlılığı İçin Risk Faktörleri

Madde bağımlılığında kişilik özelliklerinin bir önemi yoktur. Kullanan her kişi bağımlılık açısından aynı riski taşır. Ancak çevresel faktörler büyük önem taşır. Maddeyi kolay temin edebilme, rahat bir şekilde kullanabileceği ortamın olması, arkadaş grubunda kullananlar olması riski arttırmaktadır. Bir madde kullanıldıktan sonra, sahte iyi oluş halini ne kadar kısa sürede ve şiddetli ortaya çıkarırsa bağımlılık yapıcı gücü o kadar fazladır.

Madde bağımlılığı için gençler, özellikle de 15-25 yaş arasındakiler büyük risk altındadır. Ancak ne yazık ki günümüzde madde kullanımına başlama yaşı 15 yaşın altına düşmüştür. Gençler genel özellikleri itibariyle, meraklı, cesaretli, yeniliklere açıktır. Duyguları çabuk değişir. Çabuk sevinir, çabuk üzülürler. Başarılı olmaktan hoşlanırlar. Dış görünüşe önem verirler. Ebeveynlerinden ziyade arkadaşlarının sözlerine ve davranışlarına önem verirler. Bu nedenle arkadaş grubu madde bağımlılığı açısından önemlidir. Madde satıcıları gençlere, yetişkinler aracılığı ile değil arkadaşları aracılığıyla ulaşmaya çalışır. Sıkıntı ve gerginlik duyulan durumlarda, arkadaş tarafından verilen ve içeriğinde ne olduğu bilinmeyen ilaçların alınması ile madde kullanımına başlanabilir. Ülkemizde yapılan araştırmaların verilerine göre, bağımlıların %70’i 20 yaş altı gençlerdir. Madde ile ilk temas genelde 12-17 yaş arasında olmaktadır”

 

HABER: AHMET SAYILIR

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.