Google News' te Takip Edin

Bingöl genç haberleri google

DOLAR 32,5096 % 0.27
EURO 34,6156 % 0.3
GRAM ALTIN 2.500,14 % 0,68
ÇEYREK A. 4.087,72 % 0,68
BITCOIN 2.068.109 -1.312
ÜYE PANELİ
SON DAKİKA
hava 16°

Bu bölgelerdeki illerin inanç, kültür ve tarih turizmi ile ön plana çıkmasını planlayan Bakanlık, yurt dışındaki tur operatörlerine de tanıtım yapmayı amaçlıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Doğu ve Güneydoğu illerinde inanılmaz bir kültür, tarih ve inanç turizmi potansiyeli bulunduğuna dikkati çeken Özaslan, Bakanlığın bu bölgedeki illere yönelik tanıtım hamlesini Mardin'den başlattığını anımsattı.

Mardin'de Nisan ayı başında sektör temsilcilerinin de katılımıyla turizm çalıştayı düzenlediklerini anlatan Özaslan, tanıtım atağının diğer iller için de süreceğini söyledi.

Van, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin'in kültür, tarih ve inanç turizmi ile öne çıkan merkezler olduğunu dile getiren Özaslan, ''Bu illerimizdeki tarihi değerlerin korunmasına ve gelecek kuşaklara aktarılmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz'' dedi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün önemli çalışmaları bulunduğunu anlatan Özaslan, Gaziantep'te açılan Zeugma Müzesi'nin büyük beğeni kazandığını, Şanlıurfa Haleplibahçe'de de büyük bir müze kurmak için ihale açacaklarını bildirdi.

Türkiye'nin yerli ve yabancı ziyaretçilere sahip olduğu potansiyelle ve turizmi 12 aya yayacak anlayışla sunmak istediklerini vurgulayan Özaslan, ''Bu nasıl sunulacak? Yöntemin doğru olması gerekir. Altyapının oluşması lazım. Yerli ya da yabancı ziyaretçilere, 'hadi gidin görün, böyle bir tarihi değerimiz var' demekle iş bitmiyor. Ulaşım ağının, otel ayağının, tanıtım ayağının iyi oluşması lazım. Bu süreçler tümüyle birbiriyle ilintili'' diye konuştu.

-Ulusal ve uluslararası fuarlarda tanıtımlarımız sürüyor-

Şanlıurfa'da inanç, Mardin'de inanç ve kültür, Gaziantep'te inanç, kültür ve gastronomiyle ilgili tanıtımlar yaptıklarını, yörelerin özelliklerini ön plana çıkardıklarını dile getiren Özaslan, şunları kaydetti:

''Ulusal ve uluslararası fuarlarda tanıtımlarımız sürüyor. Van da Türkiye'nin önemli bir turizm merkezi. Doğu'ya açılan kapımız Van'ı başta İran olmak üzere doğu ile irtibat sağlayacak önemli bir buluşma merkezi yapma niyetindeyiz. Van Gölü çevresinde koruma geliştirme bölgeleri ilan edildi. Sadece Van değil Ahlat, Adilcevaz'da birtakım planlama ve altyapı çalışmalarımız sürüyor.

Bu bölgelerde tanıtım yapmak ve turizmi geliştirmek için ulaşım ağını iyi oluşturmak, konaklama tesisleri yapmak ve güvenliği sağlamak gerekiyor. Bu topraklarda büyük bir potansiyel var.''

Anadolu turlarının yurt dışında hak ettiği yerde olmadığına işaret eden Özaslan, ''Yurt dışındaki tur operatörlerinin bazı çekimserlikleri var, bunları aşmaya çalışıyoruz. Bu bölgelerdeki ileri yurt dışındaki tur operatörlerine de tanıtmayı amaçlıyoruz'' dedi.

Özaslan, Doğu ve Güneydoğu'daki ''müthiş potansiyelin'' değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, altyapı eksikliklerini tamamlama ve restorasyon konusundaki çalışmaların da devam ettiğini sözlerine ekledi.

-Proje ve restorasyonlar-

Bakanlığın 2011 ve 2012 yatırım programında, Adıyaman, Ağrı, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Gaziantep, Hakkari, Kars, Kilis, Malatya, Mardin, Şanlıurfa, Tunceli ve Van'da pek çok proje ve restorasyon yer alıyor.

Tanıtım ve kültür varlıklarının turizme kazandırılması amacıyla yürütülen işlerden bazıları şöyle:

''Adıyaman, Kahta, Nemrut Dağı Tümülüsü Ve Anıtları Çevre Düzenleme Uygulamaları (GAP) Projeler Şanlıurfa Koruma Bölge Kurulu'nca uygun bulunmuş olup konuya ilişkin ihale çalışmaları sürdürülüyor.

Ağrı Doğubeyazıt İshakpaşa Sarayı restorasyonu ve çevre düzenlemesi ile Ahmed-i Hani Türbesi restorasyonunun bu yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Batman Müzesi Teşhir Tanzimi bu yıl içinde yenilenecek. Bayburt Kalesi restorasyonu ile Bayburt yeraltı şehri onarımı Ve çevre düzenlemesi Bakanlığın bu yılki yatırım programında yer alıyor.

Bitlis, Ahlat, Selçuklu Mezarlığı onarımı ve çevre düzenlemesinin bu yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Bakanlık tarafından Diyarbakır Surlarında kısmi proje ve onarım çalışmaları yapıldı. 2008-2011 yılları arasında pek çok proje ve onarım tamamlandı.

Erzurum Uzundere ilçesindeki Öşki Kilisesi ve ek yapıları rölöve, restitüsyon, restorasyon ve mühendislik projeleri yapımı (DAP) işi Genel Müdürlüğümüz 2012 Yılı Yatırım Programında bulunuyor. Projeye ilişkin ihale çalışmaları sürdürülüyor. Erzincan Müzesi onarımı ve teşhir tanzimi projeleri hazırlanacak. Harput Kalesi onarımı, 9 Eylül 2011'de tamamlandı.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi onarımı ve teşhir tanzimi, 2012 yatırım programı kapsamında yenilenecek. Gaziantep Zeugma Müzesi Teşhir Tanzim ve Çevre Düzenlemesi işi kapsamında mozaik müzesi ile konferans merkezinin yapımı, teşhir tanzimi ve çevre düzenlemesi tamamlandı. Gaziantep, Rumkale Çevre Düzenleme Projesi'nin hazırlanmasına yönelik çalışmalar başlatıldı.

Kars Ani Şehri restorasyonu kapsamında, Ebul Hamrend (Polatoğlu) Kilisesi restorasyonu devam ediyor. Kars Ani Örenyerindeki Kültür Varlıklarının projelerinin yapımı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün 2012 yatırım programında yer alıyor.

Neşet Efendi Konağı Kilis Müzesi olarak düzenlendi. Malatya, Pütürge Nemrut hizmet evi yapımının bu yıl tamamlanması bekleniyor. Malatya Ermeni Taşhoron (Hrant Dink) Kilisesi restorasyonu 2012 yatırım programında yer alıyor.''

Google News

Doğu ve Güneydoğu illerinde tanıtım atağı

10 Mayıs 2012 - 13:11

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.